Obligația de a depune declarația pe venit și complicatiile obținerii semnăturii electronice

Inscriptița „Închis” pe ușa unui butic la Piața de Flori din Chișinău

Serviciul fiscal de stat a prelungit termenele pentru depunerea și achitarea impozitului pe venit pentru anul 2019 atât în cazul persoanelor fizice, cât și al celor juridice. Autoritatea fiscală funcționează în aceste zile cu program restrâns, deservind doar cazurile de necesitate stringentă. Totodată, autoritățile îndeamnă cetățenii să apeleze serviciile la distanță, dar pentru aceasta ei au nevoie de semnătura electronică. Ce soluții au cei care au nevoie de Fisc în vremurile de carantină, când toată lumea este îndemnată să stea acasă?

Your browser doesn’t support HTML5

Obligația de a depune declarație pe venit și complicatiile obținerii semnăturii electronice

Obligația oricărui cetățean responsabil de a depune declarația despre veniturile obținute anul trecut a intrat pe contrasens cu starea de urgență. Conștient de această dificultate, Fiscul a prelungit până pe 29 mai posibilitatea de a depune declarația în format electronic sau cu prezentare la oficiile teritoriale.

### Vezi și... ### Antreprenori moldoveni, deciși să regândească strategiile de recucerire a pieței italiene

Pentru prima opțiune aveți nevoie însă de semnătura electronică sau mobilă, echivalente din punct de vedere juridic, ce pot fi obținute fie la Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe, fie la doi din operatorii de telefonie mobilă – Orange și Moldcell.

Aveți nevoie însă de semnătura electronică sau mobilă...

Prima instituție este de stat și nu activează în legătură cu vacanța prelungită a bugetarilor. Dar dacă și ar funcționa, după expedierea unei cereri online și plata electronică a 350 de lei, urmează să vă deplasați, după ce ați fost programat în prealabil, la acest centru pentru a intra în posesia unui stick numit și cheie de acces cu parola de rigoare.

În cazul companiilor de telecomunicații, la fel este necesar să vă prezentați la magazinele acestora pentru a depune o cerere de activare a serviciului și a obține o cartelă SIM specială. Cel puțin una din companii a anunțat că în această perioadă serviciul este limitat deoarece magazinele nu funcționează.

### Vezi și... ### Peter Michalko: Volumul de ajutoare oferite de UE va depinde de necesitățile țării

Ce e de făcut în asemenea situație? Iată ce recomandări are o operatoare de la Serviciul Fiscal de stat:

„Dacă nu aveți semnătura electronică, atunci o prezentați pe suportul de hârtie care se prezintă până pe 29 mai. Nu știu cea mobilă dacă la moment activează. Când o să-și reia activitatea puteți să vă procurați o semnătură mobilă, aplicați semnătura și expediați online declarația. Este o declarație pre-completată, automat cu informația din sistem”.

Dacă nu aveți semnătura electronică, atunci o prezentați pe suportul de hârtie care se prezintă până pe 29 mai...

Dacă vreți să vă prezentați la oficiile Serviciului fiscal, va trebui să aveți răbdare cel puțin până după Paște, când bugetarii ar urma să revină la serviciu. Deocamdată acest lucru nu este o certitudine. În perioada 7-17 aprilie Fiscul activează cu program restrâns, având câte un singur angajat la fiecare subdiviziune teritorială. Cei care au necesități stringente trebuie să-și anunțe prezența prin intermediul centrului unic de apel: 080001525, se spune într-un răspuns oferit Europei Libere.

### Vezi și... ### Liliana Busuioc: Întreprinderile mici și mijlocii nu au suficiente rezerve ca să poată rezista fără susținere

Pentru agenți economici la fel au fost amânate termele-limită de depunere a declarațiilor pe venit și achitarea impozitelor. Astfel, până pe 25 aprilie urmează să depună rapoarte întreprinderile cu maxim trei angajați, iar pentru ceilalți termenul limită este 29 mai. Impozitul pe venit pentru primul trimestru al anului în curs urmează a fi achitat până la 25 iunie.

Cei mai mulți deținători de semnături electronice sunt contabilii și administratorii de firme...

În legătură cu semnătura electronică singura modificare survenită pe perioada pandemiei e că aceasta va putea fi solicitată pentru doi ani, și nu doar pentru un singur an cum era anterior.

Cei mai mulți deținători de semnături electronice sunt contabilii și administratorii de firme, susțin surse avizate. Ar fi în jur de 150 de mii de persoane. Majoritatea cetățenilor nu au fost pregătiți pentru o asemenea situație, la fel cum nici instituțiile publice, susține Alexandru Morcov, expert în politici publice din cadrul Congresului Autorităților Locale.

### Vezi și... ### Sindicatele și declinul lor

Chiar dacă angajații primăriilor au fost obligați să-și facă semnături electronice, ei nu prea știu cum să le aplice. Altfel spus, în ciuda milioanelor de dolari investite în guvernarea electronică, inclusiv din asistență externă, aceste servicii online nu prea au coborât din teoria descrisa excelent pe hârtie în viața cotidiană a cetățeanului de rând, mai susține Alexandru Morcov.

„Criza provocată de acest virus a scos la iveală importanța guvernării electronice la toate nivelele de administrație publică în R. Moldova, din ceea ce vedem acum, pentru că oamenii sunt puși în situația să lucreze de la distanță.

Nu putem să oprim tot statul peste noapte...

Nu putem să oprim tot statul peste noapte. Cred că mai mulți acum întâmpină dificultăți atât în relația cu Serviciul Fiscal de Stat, cât și cu toate structurile statului, inclusiv și funcționarii din cadrul administrației locale. Din păcate, mai ales în satele R. Moldova, cetățenii nu sunt atât de familiarizați cu tot ce înseamnă tehnologii informaționale”.

### Vezi și... ### Guvernul prelungește „vacanța” bugetarilor

Odată cu pandemia de coronavirus, vrând-nevrând, mulți administratori din sectorul privat sau public vor trece pe platforme digitale. Semnătura electronică era văzută până de curând ca o curiozitate sau o variantă opțională, în ciuda extinderii serviciilor pe internet. Chiar și responsabili de la Fisc nu au așteptat o asemenea întorsătură, iar acum, spun experți din domeniu, organizează instruiri online ca să poată aduna cât mai multe impozite într-un an de cumpănă.