Ochiul din cer: Avioane de supraveghere NATO la frontiera cu Rusia

Un membru al echipajului face o fotografie ca amintire din cockpitul unui avion militar francez de supraveghere AWACS (Airborne Warning and Control System) în timpul unei misiuni de recunoaștere, un zbor care durează 10 ore din centrul Franței către spațiul aerian românesc și înapoi, pe 9 ianuarie.

Pe lângă colectarea de date din sudul Ucrainei, Marea Neagră și vecinătatea Crimeei ocupate de Rusia și chiar dincolo de aceasta, misiunea sa este și de a strânge pentru NATO informații de la sol în timp real. (foto AP/John Leicester)

Transportând 26 de militari, avionul francez AWACS poate zbura chiar și 12 ore fără a fi realimentat, la o altitudine de zece kilometri.

Avionul trasează practic o linie de demarcație pe cerul Europei, survolând continuu estul României, unde poate fi observat de forțele rusești. AWACS-urile servesc, de asemenea, și ca avertisment pentru Rusia că NATO monitorizează îndeaproape războiul care se desfășoară la granițele sale. (foto AP/John Leicester)

În compartimentul de la coada avionului, tehnicienii militari monitorizează datele pe ecrane.

Avionul are un radar de mare putere care se rotește de șase ori pe minut atașat pe fuselaj și o cală plină de echipamente de supraveghere, putând repera lansări de rachete, atacuri aeriene și alte activități militare din timpul conflictului.(foto AP/John Leicester)

Cele patru AWACS ale Franței fac parte din flota de de aeronave de supraveghere, inclusiv drone fără pilot, care colectează informații pentru NATO. (foto AP/John Leicester)

Comandantul, un locotenent-colonel pe nume Richard, vorbește cu un membru al echipajului în timpul misiunii.

„Scopul acestor misiuni este, firește, să prevenim sau să descurajăm conflictele", a declarat comandantul care nu și-a dezvăluit numele de familie din motive de securitate. „Putem detecta aeronave, putem detecta drone, putem detecta rachete, putem detecta nave. De pe teritoriul Ucrainei, desigur, mai ales când ne aflăm la graniță”, a adăugat el. (foto AP/John Leicester)

Membrii echipajului fac o pauză de sucuri răcoritoare în bucătărie.

De asemenea, NATO are propria flotă de 14 AWACS. Sunt avioane Boeing 707 modificate care au zburat pentru prima dată în 1957, dar care au încetat să mai transporte pasageri în scop comercial din 2013. Se spune că un AWACS poate supraveghea o zonă de mărimea Poloniei; iar trei pot acoperi toată Europa Centrală.(foto AP/John Leicester)

Locotenent-colonelul Richard vorbește cu membrii echipajului de la bordul avionului.
Zborurile regulate de supraveghere, patrulele de vânătoare, radarele de la sol, bateriile de rachete și alte echipamente aflate la dispoziția NATO formează ceea ce comandantul escadrilei AWACS din Franța  spune că este „un scut” împotriva oricărei potențiale infiltrări inamice. (foto AP/John Leicester)

În timp ce avionul survola monitorizând zona, echipajul a detectat un AWACS rusesc departe, deasupra Mării Azov, la multe sute de kilometri distanță, în partea de est a Peninsulei Crimeea. (foto AP/John Leicester)

„Știm că ei ne văd, ei știu că noi îi vedem. Este un fel de dialog între ei și noi, ca să spun așa”, afirmă copilotul francez. Avioanele rusești nu au mai interceptat un AWACS francez „de mult timp”, iar dacă ar face-o, piloții francezi ar încerca să dezamorseze orice tensiune.
„Ordinele pe care le-am primit sunt să fim pasivi, ca să zic așa", a spus el. „Adică, pe înțelesul unui civil: să fim politicoși." (foto AP/John Leicester)

La bordul unui avion de supraveghere al NATO, care monitorizează acțiunile Rusiei de-a lungul frontierei estice a alianței.