Odată cu inflația, crește și volumul depozitelor bancare în R. Moldova

Emblema Băncii Naționale a Moldovei

Volumul leilor depuși în băncile moldovenești s-a dublat față de acum un an, potrivit datelor furnizate de Banca Națională a Moldovei (BNM), în condițiile majorării consistente a ratei dobânzilor, dar și ale menținerii unui curs stabil al monedei naționale, relatează portalul Anticorupție.md.

În luna iunie, volumul depozitelor în lei și valută a crescut cu 78% față de aceeași perioadă a anului trecut, iar când este vorba numai de depuneri în lei, volumul s-a dublat față de iunie 2021.

Preferința pentru depunerile în lei se explică prin cursul stabil al leului și dobânzile mai mari, precizează BNM.

### Vezi și... ### Măsuri în sprijinul beneficiarilor programului Prima Casă, examinate de guvern

Pentru a lupta cu inflația și a reduce volumul de bani în circulație, Banca Națională a mărit rata de referință a dobânzii până la 18,5%, ceea ce a făcut însă creditele mai scumpe, provocând o criză, între altele, printre participanții la programul „Prima casă”. Scumpirea creditelor, teoretic, poate duce și la o reducere a investițiilor în economie.

Luna aceasta, rata anuală a inflației a ajuns la aproape 32%, cea mai mare din Europa Centrală și de Est, iar creșterea ar putea continua, fiind alimentată de creșterea continuă a inflației la nivel global, de scumpirea carburanților și a alimentelor, totul pe fundalul războiului din Uraina vecină.

Optând acum pentru depozitele bancare, moldovenii încearcă să-și protejeze măcar parțial economiile de inflația galopantă, mai apreciază BNM.