De la 1 martie cresc prețurile la transportul interurban și inter-raional, o majorate venită după grevă de trei zile a transportatorilor de pasageri, organizată săptămâna trecută. De la bun început, guvernul a vrut să pună aceste majorări, cerute de transportatori pentru a compensa scumpirea carburanților, în contextul unui plan complex de modernizare a transportului de pasageri. Combinat cu o fiscalizare consecventă și combaterea transportului ilicit.
Your browser doesn’t support HTML5
Miercuri, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a lansat programul „Transport modern”. Acesta urmărește modernizarea sectorului, incluzând însă și revizuirea tarifelor la călătorii și a taxele de autogări. A fost însă conceput fără aportul Asociației Transportatorilor, APOTA, cea care organizase protestul de săptămâna trecută – a precizat președintele Asociației, Oleg Alexa.
Your browser doesn’t support HTML5
După o dispută îndelungată cu transportatorii, soldată săptămâna trecută cu o grevă de trei zile și sistarea unei părți din rutele interurbane și din interiorul raioanelor, guvernul a anunțat astăzi noile prețuri la transportul de călători, prețuri care se vor aplica începând cu luna viitoare:
Vom avea așadar o creștere treptată
„Tariful va crește cu 10 bani. Vom avea așadar o creștere treptată. Dacă vă amintiți, solicitările inițiale au fost chiar de dublare. Eu mă bucur că am ajuns la înțelegere cu transportatorii. Al doilea mecanism e pentru rutele raionale – tariful va crește aici cu maxim 20 de bani,” a spus miercuri într-o conferință de presă ministrul responsabil cu infrastructura, Andrei Spînu.
Confruntat cu un val de scumpiri și creșteri de tarife, generate mai ales de majorări galopante la agenți energetici, guvernul de la Chișinău încearcă să tempereze creșterile măcar pe piețe reglementate. E tocmai cazul tarifelor din transportul de călători, unde metodologia existentă ar indica la un preț mult mai mare decât cel anunțat azi de ministrul Spînu. Săptămâna trecută, în cadrul unor tratative cu guvernul de după grevă, transportatorii au acceptat totuși oferta de creștere treptată a tarifelor, iar disputa pare să se fi aplanat.
### Vezi și... ### Andrei Spînu: „Încet-încet, calea ferată ar trebui să devină o alternativă de transport”Guvernul, pe de altă parte, a operat, odată cu majorarea, modificări la metodologie, atribuind și consiliilor locale dreptul să intervină în tarife, acolo unde rutele sunt nerentabile, dar e nevoie mare și de transport:
„ Nu cred că un ministru sau orice altă instituție poate stabili tarife pentru toată țară, pentru fiecare localitate și ele să fie corecte,” a explicat azi măsura ministrul Spînu.
Urmare a acestei schimbări, tarifele în transportul de călători ar trebui să fie în continuare diferite, funcție de rentabilitate, necesitate și destinația rutelor de călători.
### Vezi și... ### Interviu: Ministerul Infrastructurii propune transportatorilor o înțelegerePrintre schimbările calitative pe care le are în vedere guvernul pentru ramură în general, câteva mai importante anunțate astăzi de ministerul infrastructurii și incluse într-un program mai amplu cu denumirea de “Transport Modern” sunt: sprijin pentru operatori la achizițiile de noi unități de transport, campanii de combatere a transportului ilicit, un sistem digital de monitorizare a rutelor și de plată a biletelor, liberalizarea prețurilor pentru unele călătorii, și, dimpotrivă, reglementări mai drastice în ceea ce privește taxele operate de gări.