Oleg Serebrian: Nu vedem un pericol real în regiunea transnistreană, codul roșu de alertă este exagerat

Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, spune că, pentru moment, nu există un pericol de implicare militară a regiunii transnistrene în războiul din Ucraina, în ciuda incidentelor violente din 25-27 aprilie în stânga Nistrului.

Your browser doesn’t support HTML5

Oleg Serebrian: Nu am fost avertizați despre iminența implicării R. Moldova într-un conflict militar

Serebrian a făcut declarația în emisiunea Joi cu Liliana Barbăroșie, o coproducție a Europei Libere și postul public de televiziune.

Autoritățile transnistrene spun că, pe 25 aprilie, sediul așa-numitului Minister al Securității de la Tiraspol a fost deteriorat într-un atac, pe 26 aprilie antene de radio din satul Maiac au fost distruse de explozii, iar pe 27 aprilie s-a tras lângă satul Cobasna, la granița cu Ucraina, unde se află un mare depozit de muniții din epoca sovietică, păzit de militari ruși.

Afișează mai mult

După producerea incidentelor armate, președinta Maia Sandu a spus la Chișinău că ele sunt rezultatul unor tensiuni între grupări cu opinii diferite din regiune, în timp ce Tiraspolul a arătat spre Ucraina.

„Cred că teza exprimată de dna președintă este cel mai apropiată de adevăr și este rezultat al analizelor care s-au făcut la noi”, a spus Serebrian în emisiunea Joi cu Liliana Barbăroșie.

Vicepremierul afirmă că, deși în regiune sunt puncte de vedere atât pro cât și contra războiului, în general o mare parte a societății „nu-și dorește” confruntarea.

„De altfel, acest punct de vedere a fost exprimat de mai multe ori chiar de cei care dețin puterea de facto în regiunea transnistreană”, a mai spus Serebrian, care este negociator-șef din partea Chișinăului cu Tiraspolul.

### Vezi și... ### Igor Boțan: R. Moldova trebuie să transmită mesajul că va opune rezistență în cazul unei agresiuni rusești

„Nu am simțit că există un interes pentru implicarea în acest război. Ar fi o mare problemă pentru economia regiunii, pentru securitatea ei și cred că toți își dau seama despre capacitatea militară limitată a acestei regiuni pentru amplitudinea războiului din Ucraina”, a mai spus Serebrian.

El s-a declarat totodată mulțumit că incidentele s-au soldat cu pagube materiale minore, dar a regretat „efectul psihologic” produs asupra cetățenilor.

Ca urmare a exploziilor, care au trezit îngrijorare atât în exterior, cât și la Chișinău și Tiraspol, administrația regiunii a declarat cod roșu de pericol de terorism, baricadând drumuri de acces în mai multe orașe, o măsură criticată ca fiind „excesivă” de Biroul politice de reintegrare de la Chișinău.

„Ceea ce ne-a îngrijorat e o problemă de restricționare a libertății de circulație prin așa numitul cod roșu, care este supărător pentru că noi nu vedem în momentul de față motive să credem că există un pericol real”, a mai spus Serebrian.

### Vezi și... ### Tensiuni în Transnistria