Your browser doesn’t support HTML5
Poate că nu sunt prea multe nații în Europa care să stea cu ochii pe guvern atât de serios cum o fac românii din 2017 încoace. Fie prin televiziuni, fie prin platformele sociale. Protestele masive declanșate din iarna lui 2017 au arătat forța platformelor de informare online. Românii au devenit mai ageri. Mai ales la ce fac guvernul şi parlamentul. Așa au aflat, de pildă, că la învestirea guvernului Dăncilă a lipsit un element extrem de important: steagul Uniunii Europene. Și de aici până la „Operațiunea: Aducem steagul înapoi” nu a fost decât un pas, sute de emailuri, zeci de ore de convorbiri telefonice în lungul și latul Europei și cateva mii de kilometri. Astăzi, marți, 7 februarie, steagul UE, înmânat la Bruxelles de către europarlamentarul Sigfried Mureşan protestatarilor ajunge la București și îi va fi înmânat premierului Viorica Dăncilă.
„Ce-ar fi să le ducem noi steagul la București”, a fost întrebarea pe care și-a pus-o Sorin Bobiș, un clujean de 51 ani, horticultor de meserie și tată a cinci copii.
„Am văzut fotografia publicată atunci când a fost învestit guvernul Dăncilă. Spre deosebire de alte dăți, lipsea steagul european, care trebuia să fie alături de stegul României. Ne-am gândit că poate fi o neglijență sau poate fi un mesaj care ni se transmite, acela că România se îndreaptă către o altă direcție decât direcția europeană, și ne-am făcut probleme.
Noi, oamenii de rând, ne dorim foarte mult ca România să rămână pe această traiectorie europeană. De aceea ne-am gândit că nu ar fi rea ideea de a aduce un steag de la Bruxelles, din inima Europei unite, să îl aducem până la București, acest steag urmând să fie trecut prin multe mâini, printr-un soi de ștafetă, care se bazează atât pe ajutorul celor care trăiesc în diasporă, cât și pe al acelora din țară, având ca finalitate guvernul României, în ideea că pe viitor acest steag să nu mai lipsească de pe frontispiciul oricărei acțiuni guvernamentale.”
Întrebarea lui Sorin a fost auzită până în München. Maria Elena Dumitrescu și Octavian Stângă, doi dintre cei mai activi români din Germania - când vine vorba de apărarea și menținerea valorilor europene în România -, nu au stat mult pe gânduri: Octavian și-a luat câteva zile de concediu, s-a urcat în mașină și a plecat către Bruxelles. Maria este, de altfel, o figură emblematică între protestatarii anti-corupție din România și diaspora. În anul 2017, dorind să transmită ideea că românii doresc să râmână în Uniunea Europeană, Maria a cusut un steag european gigantic, care a strâns în jurul său mii de oameni din diverse orașe românesti și europene.
Your browser doesn’t support HTML5
Steagul Mariei și „Stafeta steagului” cusut de ea au devenit simboluri ale disperării românilor, temători că la București se pregătește încet-încet o schimbare de direcție geo-politică.
Sorin Bobiș: „Traseul a fost inițial străbătut de doi inimoși, Octavian Stângă și Maria Elena Dumitrescu, care au preluat steagul de pe treptele Parlamentului European. Steagul a fost înmânat de un europarlamentar român, de Sigfried Mureșan, și a parcurs un itinerariu care a trecut prin Strasbourg, Munchen, Budapesta, a intrat în țară pe la Vama Borș, a fost preluat de cei din organizația Oradea civică, din Oradea, urmând ca după aceea să fie transportat la Cluj, Târgu-Mureș, Arad, Timișoara, Deva, Alba Iulia, Sibiu, Brașov, Pitești și, în final, marți, pe 6 martie, steagul va ajunge la București, unde va fi preluat de manifestanți din București, până în fața Guvernului României, unde a fost notificată o întâlnire la guvern, urmând să ajungă la cei în drept să îl pună în vedere”.
„Ce poate fi mai curat și mai puternic decât să te unești cu alți oameni și împreună, pentru că așa iți cere inima, să încerci să îndrepți lucrurile și până la urmă să faci o lume mai bună?”, scriu oamenii „Ștafetei steagului UE” pe pagina de Facebook creată special pentru proiectul „Aducem steagul înapoi”.
„Dorința noastră este ca România să nu se îndepărteze de valorile europene,” spune Maria Elena Dumitrescu. „Ce sunt valorile europene? Statul de drept. Din ianuarie 2017 scandăm în șir la proteste statul de drept. Apoi, justiție independentă. Apoi, separarea puterilor în stat. Acestea sunt valori eurpene de care România nu trebuie să se îndepărteze, pentru că dacă le avem pe acestea, putem eradica corupția. Atât de simplu este.
Aducem steagul înapoi, este o ștafetă care merge din oraș în oraș și am făcut în așa fel încât să treacă pe la cât mai multă lume din diaspora și apoi dincolo de graniță, în cât mai multe orașe din România...
Aducem steagul înapoi, este o ștafetă care merge din oraș în oraș și am făcut în așa fel încât să treacă pe la cât mai multă lume din diaspora și apoi dincolo de graniță, în cât mai multe orașe din România. Noi dorim să schibăm, să trezim conștiințe. Să înțeleagă cât mai multă lume că, ca să obții ceva trebuie să muncești. Să te străduiești, să pui suflet, inimă, să nu te abați de la drum, să nu renunți când vezi că este foarte greu. Acesta este motivul pentru care am organizat acest traseu al steagului în acest mod, din mână în mână, și nu să ne urcăm în avion, să ne ducem la Bruxelles, si sa il aducem la București tot cu avionul. Așa ar fi fost mult mai usor. Dar noi am vrut altfel. Am vrut să arătăm în toate comunitățile pe unde am dus steagul să România dorește să rămână în UE, nu doar geografic, ci si prin principii,” spune Maria.
Cine vrea să îi cunoască pe acești oameni, nu trebuie decât să intre pe pagina de Facebook a acestui proiect, unde ei scriu: „Voluntari de peste tot, unii ne-am pornit la drum, alții ne așteaptă și se pregătesc cu emoție să venim și de fapt să ne unim. Unii scriu, alții aleargă, alții dau de veste, alții deschid ușa caselor și te așează la masa lor. Cu toții împreună, cu mâinile și inimile noastre vom duce simbolul până în pragul casei, la granițele României. Celor de acasă le vom preda ștafeta steagurilor- simbol de conștiință - iar ei se vor sui în mașină sau pe bicicletă sau poate chiar pe cai, vor merge pe jos dar și cu căruța, vor alerga sau vor zbura cu deltaplanul, vor străbate orașe și sate, se vor saluta, se vor îmbrățișa și își vor strânge mâinile. Vor merge mai departe, mereu împreună, din ce în ce mai mulți, până în inima țării, la București.”
Maria, Octav, Sorin și mulți altii ca ei, sunt conștiințele vii ale României, uriunde s-ar afla ea. Au simtit pericolul, au generat idei, au avut curaj, au cusut steaguri, au chemat oamenii să li se alăture și să exerseze patriotismul și solidaritatea în jurul unor idei curate și drepte. Pentru viitorul copiilor lor, pentru viitorul României.