Opoziția belarusă: „Să fim pregătiți pentru orice scenariu”. Minskul interzice înalților funcționari călătoriile în străinătate

Aleksandr Lukașenko la parada de 9 mai de la Moscova, 2023

Belarus a interzis cetățenilor săi care se confruntă cu „acuzații politice”, înalților funcționari și reprezentanților structurilor de forță să călătorească în străinătate. Modificările la legea privind ieșirea și intrarea în țară au fost publicate pe 16 mai.

De asemenea, sunt interzise călătoriile în străinătate care „contravin securității naționale a țării”. Legea nu precizează categoriile de cetățeni vizați de aceste prevederi.

De asemenea, KGB-ul belarus nu îi va lăsa să iasă din țară pe cei împotriva cărora au fost deschise dosare administrative. Această prevedere se aplică inclusiv belarușilor care au participat la proteste și au fost sancționați administrativ – pentru nerespectarea ordinelor poliției sau pentru încălcarea modului de organizare a unor evenimente în masă, etc.

Funcționarii de rang înalt și oficialii din structurile de forță - inclusiv șefii KGB-ului, Ministerului de Interne, Ministerului de Externe, Ministerului Apărării, Ministerului Situațiilor de Urgență, Comitetului de Investigații, Serviciului de Frontieră de Stat, precum și președinții comitetelor executive regionale și ai Comitetului Executiv al orașului Minsk - vor trebui să obțină permisiunea personală a liderului autoritar belarus, Aleksandr Lukașenko, pentru a călători în străinătate.

### Vezi și... ### Deținutul politic belarus Nicolai Klimovici a murit în închisoare

De asemenea, șefii agențiilor guvernamentale și funcționarii guvernamentali cu acces la secrete de stat intră sub incidența interdicției: călătoriile lor în străinătate vor fi aprobate de guvern.

Pentru militari și angajații civili ai structurilor paramilitare din Belarus este prevăzută o procedură separată de călătorie în străinătate. Legea spune că acestora li se poate interzice plecarea din țară „pentru a asigura interesele securității naționale, până când circumstanțele care împiedică plecarea lor vor fi eliminate”. De asemenea, militari care au pașapoarte biometrice sunt obligați să le predea secției de cadre pe toată perioada serviciului lor.

Interdicția de ieșire din Belarus a înalților funcționari și a angajaților structurilor de forță intră în vigoare imediat, iar pentru cetățenii persecutați politic – din decembrie 2023.

Guvernul de la Minsk a propus înăsprirea regulilor de intrare și ieșire din Belarus în vara anului 2022. Legea a fost votată în ultima lectură în aprilie 2023, iar apoi - promulgată de Aleksandr Lukașenko.

Este Lukașenko grav bolnav?

În ajun, lidera opoziției belaruse în exil, Svetlana Țihanovskaia, a lansat un îndemn adresat poporului belarus și comunității internaționale „să fie pregătiți pentru orice scenariu”, în condițiile în care Minskul și mass-media de stat au evitat să dezmintă zvonurile că liderul belarus Aleksandr Lukașenko este bolnav.

„Există multe zvonuri despre starea de sănătate a dictatorului Lukașenko”, a declarat Țihanovskaia, un critic proeminent al lui Lukașenko, într-un mesaj pe Twitter, la 15 mai. „Pentru noi, aceasta înseamnă un singur lucru: ar trebui să fim bine pregătiți pentru orice scenariu. Pentru a întoarce Belarusul pe calea spre democrație și pentru a împiedica Rusia să intervină. Avem nevoie ca comunitatea internațională să fie pro-activă și rapidă.”

Comentariile lui Țihanovskaia, care a susținut că Lukașenka i-a furat victoria la alegerile prezidențiale din Belarus din 2020, vin pe fondul speculațiilor potrivit cărora liderul autoritar este bolnav.

Între timp, agenția de știri de stat BelTA din Belarus a relatat, pe 15 mai, că Lukașenko a vizitat punctul central de comandă al forțelor aeriene ale țării. Serviciul de presă al lui Lukașenko a publicat și o fotografie în care acesta ascultă raportul unui ofițer, pe un drum înconjurat de o pădure deasă. În fotografia statică, mâna sa stângă pare să fie bandajată, la fel cum, săptămâna trecură, a fost bandajată și mâna sa dreaptă, când a fost prezent la parada de Ziua Victoriei de la Moscova. Lukașenko părea că nu se simte bine în timpul manifestației.

Aleksandr Lukașenko, în vizită la Postul central de comandă al Forțelor Aeriene din Belarus, 15 mai 2023. Fotografie difuzată de Serviciul de presă al președintelui Republicii Belarus.

Serviciul său de presă a publicat apoi și un video, care îl arată pe Lukașenko, într-o încăpere plină cu militari, vorbind despre faptul că trupele belaruse sunt în stare de alertă după ce mai multe avioane militare rusești s-au prăbușit în regiunea Breansk, în apropiere de granița cu Ucraina, la sfârșitul săptămânii trecute. Vocea lui Lukașenko din videoclip părea răgușită și obosită.

Lukașenko nu a mai fost văzut în public de la 9 mai, când a participat la sărbătorirea Zilei Victoriei la Moscova și Minsk, dar a lipsit de la un prânz oferit de aliatul său apropiat, președintele rus Vladimir Putin.

La 14 mai, el a lipsit de la ceremonia din capitala belarusă pentru a marca Ziua drapelului național, a stemei și a imnului țării. Prim-ministrul Raman Halouceanka a citit un discurs în numele lui Lukașenko în timpul festivităților.

### Vezi și... ### Lukașenko nu a apărut la sărbătorirea Zilei drapelului, stemei și imnului

Lukașenko, în vârstă de 68 de ani, nu a participat nici la alte evenimente publice în ultimele trei săptămâni, dar nu a existat nicio declarație oficială cu privire la starea sa de sănătate sau la motivele absențelor sale. Serviciul de presă al lui Lukașenko a spus doar că acesta continuă să lucreze „cu acte”.

La 15 mai, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că este mai bine să se urmărească declarațiile oficiale ale autorităților belaruse cu privire la zvonurile privind starea de sănătate a lui Lukașenko.

Dar mass-media de stat din Belarus pare să evite subiectul, relatând mai ales despre activitățile anterioare ale lui Lukașenko.

Între timp, presa străină a relatat pe 13 mai că Lukașenko a vizitat Centrul medical clinic republican din Minsk. Se pare că drumurile către spital au fost blocate în timp ce coloana sa de mașini se apropia, iar forțele de securitate au stat de-a lungul traseului.

### Vezi și... ### Prietenie de interes sau de frică? De ce sărbătoresc liderii din Asia Centrală Ziua Victoriei alături de Putin

Lukașenko se află la putere din 1994. El a primit un al cincilea mandat consecutiv în urma alegerilor din 2020, ceea ce a declanșat proteste în masă, liderii opoziției spunând că scrutinul a fost fraudat.

Forțele de securitate ale lui Lukașenko au continuat să reprime cu brutalitate protestele în masă timp de luni de zile, încarcerând personalități din opoziție și determinându-i pe alții, inclusiv pe Țihanovskaia, să plece în exil.

Ulterior, liderul autoritar l-a sprijinit pe Putin în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, permițând forțelor ruse să folosească teritoriul belarus ca punct de desfășurare a intervenției rusești.