Organizarea alegerilor parlamentare intră în linie dreaptă

Comisia Electorală Centrală

Campania electorală propriu-zisă, adică agitaţia electorală, va începe cu 30 de zile înainte de alegeri, deci pe 25 ianuarie.

Comisia Electorală Centrală a aprobat azi calendarul acțiunilor de organizare și desfășurare a alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019. Campania electorală propriu-zisă, adică agitaţia electorală, va începe cu 30 de zile înainte de alegeri, deci pe 25 ianuarie. Până atunci ar urma să fie desemnaţi candidaţii. Calendarul CEC mai spune că până la 9 martie Curtea Constituţională ar urma să confirme sau infirme rezultatele scrutinului.

Desemnarea şi înregistrarea candidaţilor va începe cu două luni

Cei care vor aspira la funcția de deputat vor trebui să prezinte şi un certificat de integritate..

înainte de alegeri, adică din 26 decembrie. Din această dată candidaţii ar urma să depună setul de documente pentru a obține înregistrarea oficială. În premieră, cei care vor aspira la funcția de deputat vor trebui să prezinte şi un certificat de integritate. Acesta e văzut de oponenții actualei guvernări ca un instrument ce ar putea ridica obstacole în calea candidaților incomozi.

Timp de o lună, adică până la începerea agitației electorale, pretendenții din circumscripțiile uninominale ar urma să colecteze semnături pentru a fi înscriși în cursă. Un candidat bărbat ar urma să adune de la 500 până la 1000 de semnături de la alegătorii din circumscripţia în care candidează. Iar un candidat femeie de două ori mai puține semnături. Această diferențiere, sau discriminare pozitivă, a fost prevăzută pentru a încuraja participarea unui număr cât mai mare de femei, asigurându-se astfel egalitatea de gen în viitorul legislativ.

Mai dificil pare a fi pentru concurenții care vor să candideze în cele trei circumscripții destinate diasporei. Aceștia, chiar dacă sunt stabiliți peste hotare, vor trebui să vină la Chișinău pentru a se înregistra în calitate de candidați. La fel ar urma să procedeze și cei care vor să candideze în cele două circumscripții din regiunea transnistreană. Această prevedere din Codul Electoral modificată odată cu schimbarea sistemului electoral în cel mixt a stârnit deja critici în rândul diasporei.

Iată ce ne spunea anterior o reprezentantă a diasporei, Maria Camelia Vasilov:

„Dacă aţi urmărit în regulamentul electoral care sunt datele limită pentru cei foarte mulţi paşi care trebuie făcuţi pentru a avea un candidat înregistrat şi gata de campanie, aceşti paşi trebuie făcuţi în perioada sărbătorilor de iarnă şi necesită ca acel candidat să fie de foarte multe ori în Moldova, aici acasă, să depună documentele la Chişinău. Îi rămâne la sfârşit doar trei săptămâni, nu mai mult, de campanie propriu-zisă în care trebuie să fie în afara Moldovei. E un spaţiu foarte larg, o singură circumscripție a diasporei din UE. Or noi ne imaginăm că oricine din potenţialii candidaţi care va reuşi într-un final să fie înregistrat în cursă va avea foarte puţin timp la dispoziţie să acopere acest spaţiu şi într-adevăr să-şi întâlnească potențialii votanţi.”

### Vezi și... ### „Guvernarea se teme de votul moldovenilor din afara țării”

Comisia Electorală Centrală a decis azi că în cele trei circumscripţii din diaspora şi în cele două pentru locuitorii din regiunea transnistreană candidații vor avea anumite facilități la colectarea semnăturilor. Acestea vor putea fi adunate nu doar în circumscripţiile respective, condiţie respectată în toate celelalte circumscripţii. Candidaţii îşi vor putea aduna semnături de sprijin peste tot, iar în listele de subscripţie vor putea fi trecute nu doar datele din buletinul de identitate, ci și datele pașaportului, a precizat preşedinta CEC, Alina Rusu.

Alina Russu

„Diferenţierea este doar pe partea de colectare a listelor de subscripţie. Regula generală spune în felul următor: dosarul se sistematizează per localitate conform organizării administrativ-teritoriale. Din momentul în care cetăţenii vor putea colecta semnături în oricare localitate, dar şi de la cetăţenii noştri care domiciliază peste hotare este mai complicată pentru fiecare localitate să întocmeşti o listă electorală.”

Fiecare pretendent la fotoliul de parlamentar poate candida concomitent pe listă de partid şi într-o circumscripție...

Aceste modificări, spun unii observatori, deşi aparent facilitează participarea candidaţilor proveniţi din diaspora sau din regiunea transnistreană, avantajează în egală măsură sau chiar mai mult pe cei neaparținând celor două categorii. Mai cu seamă că reprezentanţii diasporei, spre deosebire de cei de acasă nu-şi vor putea finanţa campania, întrucât finanţarea din exterior este interzisă prin lege.

Fiecare pretendent la fotoliul de parlamentar poate candida concomitent pe listă de partid şi într-o circumscripție. Până la 26 decembrie, CEC ar urma să se stabilească mărimea creditelor pentru concurenţii electorali, precum şi plafonul mijloacelor financiare ce pot fi virate în fondurile electorale. Concurenţii electorali vor raporta săptămânal CEC mijloacele bănești acumulate şi cheltuielile efectuate în campania electorală. Iar cu două zile înainte de scrutin va fi prezentat un raport financiar pentru toată perioada electorală.