Cazul Musteață: rolul cheie în numirea judecătorilor revine CSM/ „De asta avem un organ de autoadministrare” (Olesea Stamate)

Deputata PAS Olesea Stamate, şefa comisiei juridice a Parlamentului

Olesea Stamate, președinta comisiei parlamentare pentru justiție, a reafirmat, într-un interviu cu Europa Liberă, că parlemntul nu a avut nici o informare prealabilă de la SIS, privind averea șefului interimar al CSM, Dorel Musteață, care a fost numit în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Ulterior, în presă au apărut informații că tot SIS, în 2020, făcuse o notă în care atrăgea atenția că o parte din averea lui Musteață nu ar fi justificată.

### Vezi și... ### Olesea Stamate: Rolul-cheie în numirea judecătorilor îl are CSM, nu este nici al parlamentului, nici al președintelui

Pentru a evita astfel de „accidente” și speculații că numirea judecătorului a fost motivată politic, majoritatea PAS a modificat Cosntituția astfel încât doar președintele să numească judecătorii în funcție la propunerea Consiliului Superior al Magistrturii”. „ Tocmai de asta avem un organ de autoadministrare a sistemului judecătoresc.” a explicat Stamate.

„Parlamentul este un organ politic și evident că deputații nu pot fi impuși să voteze într-un fel sau altul” a mai argumentat Stamate.

Tot majoritatea PAS însă a trecut o serie de alte structuri autonome, cum ar fi Procuratura sau Consiliul Audiovizualului sub controlul parlamentului, care după o eventuală evaluare negativă a activității acestor instituții, poate demite conducerile lor înainte de termen.