Prin rezoluția adoptată cu majoritate de voturi în plenul reunit al camerelor legislativului, marți, parlamentul român și-a reiterat sprijinul pentru avansarea europeană a Ucrainei, R. Moldova și Georgiei și a susținut adoptarea unei decizii pozitive a Consiliului European cu privire la începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina.
### Vezi și... ### Comisia Europeană recomandă, condiționat, deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina, Moldova și Bosnia-HerțegovinaEste susținută de asemenea acordarea statutului de țară-candidată la aderare Georgiei, având în vedere „orientarea pro-europeană a cetățenilor acestui stat”.
Rezoluții de sprijin pentru începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova s-au mai adoptat în ultima vreme și în alte țări din UE, în pregătirea summit-ului UE, sau Consiliului European din 14-15 decembrie, la care liderii UE ar putea anunța o decizie în acest sens.
În general se crede că principalul obstacol ar putea fi opoziția Ungariei, care și-a condiționat sprijinul pentru candidatura Ucrainei de îmbunătățirea situației minorității ungare din vestul Ucrainei, cifrată la 100.000 de oameni.
În ultimele săptămâni, Ungaria și-a legat vizibil sprijinul pentru cauza Ucrainei de deblocarea unor fonduri europene pe care Budapesta nu le-a putut accesa până acum din cauza derapajelor antidemocratice ale regimului premierului naționalist Viktor Orban.
Nici Ungaria, nici vreo altă țară din UE nu au formulat obiecții explicite la adresa candidaturii R. Moldova, dar este posibil ca parcursul ei să fie întârziat de greutățile întâmpinate de Ucraina vecină.
### Vezi și... ### România va oferi Republicii Moldova asistență tehnică pe perioada negocierilor de aderare la UE