Comisia politică externă și integrare europeană a dat aviz consultativ pentru denunțarea a două acorduri semnate de R. Moldova în cadrul Comunității Statelor Independente (CSI): privind forțele armate strategice și privind prevenirea și lichidarea consecințelor situațiilor excepționale.
Parlamentul ar putea aproba deciziile respective la ședința plenară din 8 iunie.
Acordul ce ține de prevenirea și lichidarea consecințelor situațiilor excepționale presupune ajutor reciproc între statele-membre ale CSI în caz de situații cu caracter natural și tehnologic. R. Moldova a semnat acest document pe 22 ianuarie 1993, la Minsk.
Acordul care se referă la forțele armate strategice a fost semnat în 1991 și presupune că statele-membre ale CSI se obligă „să respecte tratatele internaţionale ale URSS şi să promoveze o politică concertată în domeniul securităţii internaţionale, dezarmării şi controlului asupra armamentelor, să participe la pregătirea şi realizarea programelor de reducere a armamentelor şi a Forţelor Armate”.
„Denunțarea acestui acord este oportună, în contextul în care R. Moldova nu dispune de armament nuclear, iar colaborarea în cadrul CSI exclude interacțiunea în domeniile politico-militare, accentul fiind pus pe colaborarea economică”, notează Ministerul Apărării de la Chișinău.
Anterior, R. Moldova a mai denunțat câteva acorduri cu CSI – privind activitatea televiziunii interstatale MIR, privind condițiile de livrare a mărfurilor între organizațiile statelor-membre și cu privire la schimbul de informație în problemele ocrotirii frontierelor.
### Vezi și... ### R. Moldova renunță la televiziunea CSI