R. Moldova va denunța alte două acorduri semnate cu țările din Comunitatea Statelor Independente (CSI): unul privind condițiile de livrare a mărfurilor între organizațiile statelor-membre și altul cu privire la schimbul de informație în problemele ocrotirii frontierelor.
Hotărâri în acest sens au fost aprobate miercuri, 17 mai, de Guvernul de la Chișinău. Miniștrii susțin că cele două acorduri nu mai sunt actuale, ci „învechite moral”, motiv pentru care s-a inițiat procesul de denunțare. Cele două proiecte urmează să fie aprobate de Parlament.
Acordul care stabilea condițiile generale de livrare a mărfurilor între organizațiile statelor-membre avea drept scop stabilirea unor condiții favorabile pentru menținerea și dezvoltarea relațiilor economice între întreprinderile, organizațiile și antreprenorii din țările CSI.
- Te-ar putea interesa și: Explainer | Ce este Adunarea Interparlamentară a CSI, cine face parte din delegația Moldovei și ce ar însemna denunțarea acestui acord
Premierul Dorin Recean a dat asigurări că denunțarea acestui acord, semnat în 1992, la Kiev, nu va afecta agenții economici și oamenii de afaceri din R. Moldova.
În proiectul hotărârii de denunțare a acordului se spune că R. Moldova aplică o economie de piață, iar livrarea mărfurilor este efectuată în baza contractelor individuale între agenții economici, fără implicarea statului.
„Un astfel de acord nu este practic. În 1992 lumea se mai gândea că Uniunea Sovietică era să mai trăiască și atunci se întâlneau reprezentanții Guvernului de la Chișinău cu cei ai altor guverne și se înțelegeau: «Iată, merele se vând la acest preț, iar metalul - la alt preț». Dar economia de piață nu funcționează așa, de aceea și se denunță aceste acorduri. Ele nu au fost niciodată utile. Mediul de afaceri trebuie să înțeleagă că denunțarea acestor acorduri nu le lezează interesele”, a explicat Recean.
„Nu mai avem frontiere cu CSI”
Cel de-al doilea acord care urmează să fie denunțat prevede schimbul gratuit de informaţii în problemele pazei frontierelor dintre trupele de grăniceri ale statelor CSI. Acordul nu a produs niciun efect și nu a fost pus în aplicare, a spus ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco.
„Ținând cont că vecina noastră Ucraina a declanșat deja procesul de retragere din spațiul CSI și acordurile corespunzătoare, se pierde natura acestei «frontiere externe» pe care ar avea-o R. Moldova cu statele CSI”, a spus Revenco.
Premierul Recean a opinat că implementarea unui astfel de acord „în condițiile zilei de astăzi poartă un risc pentru R. Moldova”, fără a explica la ce se referă.
- Te-ar putea interesa și: R. Moldova se va retrage din Adunarea interparlamentară a CSI
Anterior, R. Moldova a denunțat alte două acorduri, din cele aproximativ 300 semnate cu CSI, care vizează crearea și activitatea tele-radio-companiei interstatale MIR.
De asemenea, la începutul acestei săptămâni, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat că R. Moldova va părăsi și Adunarea Interparlamentară a CSI, o platformă pentru deputații din statele-membre.
Deciziile autorităților centrale de la Chișinău de a se îndepărta de comunitatea statelor post-sovietice au generat nemulțumiri la Moscova.