Linkuri accesibilitate

R. Moldova renunță la televiziunea CSI


În ultimii 4 ani, R. Moldova a finanțat compania cu câte 3,5 milioane de lei anual.
În ultimii 4 ani, R. Moldova a finanțat compania cu câte 3,5 milioane de lei anual.

Guvernul de la Chișinău a denunțat acordurile cu Comunitatea Statelor Independente (CSI) privind crearea și activitatea teleradiocompaniei interstatale MIR, după ce a refuzat, la începutul lunii aprilie, să achite cota de membru în această companie.

Decizia luată miercuri, 19 aprilie, „are la bază noile prevederi legale ce vizează protejarea spațiului audiovizual național și asigurarea securității informaționale, ținând cont de situația legată de securitatea regională și pericolul în adresa securității naționale, cauzat de agresiunea Federației Ruse asupra statului vecin - Ucraina”.

Ministerul de Externe urmează să anunțe Comitetul Executiv al CSI despre denunțarea a două acorduri: unul semnat la Bishkek, în 1992, și altul la Așhabad, în 1993. Ulterior, Guvernul urmează să întreprindă pașii necesari pentru a ieși din componența acționarilor companiei MIR.

Pe 4 aprilie, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a anunțat că „în premieră, țara noastră nu va oferi bani pentru televiziunea interstatală MIR”. Potrivit lui, R. Moldova, din banii contribuabililor, „va oferi zero lei pentru propagandă și dezinformare”.

În perioada anilor 2000-2022 din bugetul de stat către reprezentanța din R. Moldova a teleradiocompaniei interstatale MIR au fost achitate peste 40 de milioane lei. Compania deține două posturi de televiziune – MIR TV și MIR 24, cel din urmă fiind specializat în știri și programe analitice. Pe perioada stării de urgență, retransmiterea lor a fost sistată în R. Moldova.

Conform unei analize realizate de portalul Mediacritica, MIR ar folosi o formă periculoasă de distorsionare a realității. „Este vorba despre omisiunea faptelor, eliminarea totală din știri a unor persoane și instituții relevante. De exemplu, prezintă știri fără bombele rusești și sângele din Ucraina”, scrie Mediacritica.

În februarie, premierul Dorin Recean a declarat că Guvernul ar putea denunța „o parte a acordurilor nefuncționale” a CSI. „Obiectivul strategic al Republicii Moldova este integrarea în Uniunea Europeană, urmărind interesele cetățenilor”, a explicat Recean.

Și ministrul de Externe, Nicu Popescu, a declarat că R. Moldova va demara procesul de denunțare a câtorva acorduri semnate în cadrul CSI, care „nu sunt relevante, nu funcționează, nu se aplică sau sunt în defavoare Republicii Moldova”.

Un membrul al Consiliului pentru Drepturile Omului din Rusia, Alexandr Brod, a comentat că R. Moldova „continuă să adopte cea mai proastă experiență rusofobă a Occidentului, limitând activitatea mass-media rusești”.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG