Cotidianul „Gândul” informează despre deschiderea Partidului Național Liberal Chișinău, luni seara, iar liberalii români anunță că vor înființa filiale în toată Republica Moldova. România a acordat 700 000 de cetățenii române peste Prut, aproape un sfert din populație are dublă cetățenie. Interesul pentru politica românească a crescut în țara vecină, oamenii „exprimând mai ales puncte de vedere proeuropene sau unioniste și votând la alegerile din România”.
### Vezi și... ### Partidul Național Liberal(PNL) din România a creat organizația locală PNL ChișinăuAșa se face că partidele politice românești caută acum să facă campanii în Moldova, iar Externele, să deschidă din ce în ce mai multe secții de votare. Analistul politic moldovean Ion Tăbârță crede însă că „Partidul Socialist pro-rus al lui Igor Dodon va exploata mișcarea PNL în timpul campaniei electorale, susținând că Bucureștiul este implicat în «intervenția străină» în Moldova cu scopul de a unifica cele două țări”.
Iulian Chifu propune pe blogurile Adevărul un execițiu de imaginație: dacă Vladmir Putin nu ar fi ordonat el însuși otrăvirea opozantului Alexei Navalnîi? Evident, n-ar putea recunoaște asta fără să devoaleze că nu mai controlează integral Federația. Și dacă, mai rău, operațiunea de anihilare a lui Navalnîi nu a fost făcut de o instituție a statului, ci de o grupare civilă, care, iată, ar avea acces la arme chimice interzise și, oricum, ultra-secrete?
Se poate și mai rău: Navalnîi să fi fost otrăvit din inițiativa unui oligarh rus...
Nimic din toate acestea nu e însă credibil, scrie Chifu. Rusia este în continuare „un stat cu controale stricte ale secretelor şi armelor sale”. Drept care Putin rămâne principalul responsabil, iar Uniunea Europeană ar trebuie să adopte sancțiunile cele mai dure, până la capăt, inclusiv „blocarea Nord Stream 2 şi a comercializării bunurilor provenind din Federația Rusă”.
Pe site-ul Digi24 se scrie despre Rezoluția adoptată de Parlamentul European, care nu recunoaște victoria lui Alexandr Lukașenka în alegerile din 9 august. S-a constituit o misiune OSCE formată din experți independenți din 16 țări, între care România și Stetele Unite.
### Vezi și... ### Parlamentul European: Lukașenka trebuie să plece în noiembrie când îi expiră vechiul mandatEi vor „investiga numeroasele relatări privind încălcări ale drepturilor omului înaintea, în timpul şi după alegerile din 9 august (și) urmează să publice un raport într-un termen de şase săptămâni”. Evident, Minsk-ul a reacționat cu frustrare, vorbind despre necunoașterea legislației internaționale și altele asemenea.
„Despre starea justiției la rece” este titlul articolului semnat de Andrei Lupu pe blogurile Adevărul. Autorul pornește de la Raportul OLAF publicat cu câteva zile în urmă și care așază România pe primul loc în topul țărilor unde s-au fraudat fonduri europene.
Justiția s-a ocupat de un număr foarte mic de dosare, care s-au finalizat cu achitări...
Alături de Italia, România e „în frunte” și pentru că, la cele cinci mii de cazuri sesizate de OLAF în rapoartele anterioare nu a făcut mai nimic. Desigur, sistemul judiciar românesc e sufocat, cu personal insuficient. Atunci de ce Institutul Național al Magistraturii primește anual tot mai puțini cursanți și de ce legea îi obligă apoi la ucenicie îndelungată departe de instanțe, în cabinete de notari, executori judecătoreşti şi avocaţi ? Andrei Lupu crede și că pregătirea viitorilor procurori și judecători ar trebui să se finalizeze cu o specializare, nu cu cunoștințe generale și o calificare, oricum întârziată, la locul de muncă.