Partidul „Acasă Construim Europa” (PACE) are mai puțin de un an de existență pe scena politică. Partidul se declară „liberal-social, cu oameni profesioniști, adevărați patrioți, care nu au mai fost în politică”. Este condus de fostul șef adjunct al Inspectoratului General de Poliție, Gheorghe Cavcaliuc. Colonelul Cavcaliuc a plecat din Ministerul de Interne după ce democrații au pierdut puterea, în vara lui 2019, dar nu înainte de a îndeplini timp de o săptămână ordinele unui ministru și ale unui guvern ce nu voiau să plece de la putere. În iunie 2019, timp de o săptămână R. Moldova avea două guverne de facto, unul proaspăt ales, al blocului ACUM, și altul al democraților care refuzau să transfere puterea în mod democratic următorului executiv.
Cavcaliuc a fost șef în poliție, în diferite direcții, de la vârsta de 26 de ani. Potrivit presei, ar fi cel mai tânăr colonel din istoria MAI. Urcarea lui în ierarhia internelor a atras atenția jurnaliștilor. A devenit cunoscut în special în ajunul alegerilor din 2014, când poliția și procuratura anunțau reținerea membrilor grupării Antifa ce ar fi pregătit acțiuni de destabilizare, iar politicianul pro-rus Renato Usatâi pleca din țară, acuzându-l pe Cavcaliuc că ar executa orbește ordinile celor aflați la putere în schimbul unor beneficii personale.
În timpul guvernării democrate, politicienii de opoziție de la acea vreme le reproșau șefilor poliției, inclusiv lui Cavcaliuc, care deseori era prezent la manifestații de stradă, că îi protejează excesiv pe oamenii lui Ilan Șor și ai lui Vladimir Plahotniuc. Aceste critici au fost respinse de Cavcaliuc.
La fel au fost negate alegațiile ce vizau interceptarea convorbirilor telefonice din acea vreme ale politicienilor de opoziție, reprezentanților societății civile și ale unor jurnaliști incomozi pentru guvernarea democraților.
Tot din acea perioadă de pretinsă apropiere de democrați face parte excursia la Ierusalim, după Focul Haric, în compania unor înalte fețe bisericești și a unor deputați democrați (Eugeniu Nichiforciuc, Constantin Țuțu, Iurie Chiorescu, Nae-Simion Pleșca).
În perioada ce a precedat alegerile Cavcaliuc și colegii lui au figurat în scandalul cu vicepreședintele raionului Sângerei, din partea Platformei „Demnitate și Adevăr”, stropit cu verde de briliant pentru că s-ar fi vaccinat anti-Covid peste rând. Poliția l-a recunoscut în calitate de bănuit pe fostul șef adjunct al IGP pentru „huliganism” și „chemarea la săvârșirea actelor de violență împotriva persoanelor”.
Ajuns politician de opoziție, fostul șef de la poliție a fost acuzat că ar fi acoperit schemele de contrabandă și crima organizată cu țigări și alcool etilic din regiunea transnistreană. Anume astfel de venituri pretins ilegale i-ar fi consolidat averea imobiliară, au concluzionat jurnaliști de investigație. Acuzații respinse de liderul PACE. Reluarea recentă de către procurori a trei anchete penale pentru abuz în serviciu a fost calificată de Cavcaliuc drept „răfuială politică”.
Tot președintele acestei formațiuni a prezentat într-o apariție televizată informații confidențiale dintr-un dosar care au condus la retragerea din cursă a jurnalistei Nata Albot, care a fost invitată să candideze pe lista partidului PAS. Cavcaliuc a promis să continue dezvăluirile, chiar dacă e conștient de riscurile ce le comportă folosirea dosarelor de către un fost angajat de poliție.
Your browser doesn’t support HTML5
PACE promite să promoveze în parlament majorarea salariilor polițiștilor, precum și alocarea de locuințe gratuite. Se angajează să susțină mediului de afaceri. De asemenea vrea să obțină votul electronic de care să beneficieze cetățenii moldoveni aflați peste hotare și să inițieze un program de reîntoarcere a cetățenilor din diaspora. „Știm cum să construim Europa în țară, fără bandiți și narcomani”, a spus liderul partidului, Gheorghe Cavcaliuc.