Istoricul si deputatul PAS Virgil Pâslariuc a declarat Europei Libere că după ce se va decide asupra validării alegerilor din 11 iulie, Partidul Acțiune și Solidaritate va prelua guvernarea și va propune mai multe reforme, cea mai importantă fiind reforma justitiei pentru că nedreptatea e principala problemă a societății, invocată de cetățeni.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Istoricul Virgiliu Pâslariuc, deputat în fosta legislatură și acum deputat în așteptarea validării unui nou mandat. Mulțumim mult că ați dat curs invitației noastre! Reprezentați Partidul Acțiune și Solidaritate, partidul care a ieșit cu o victorie zdrobitoare în aceste alegeri parlamentare anticipate – 63 de mandate. V-ați așteptat la acest scor, dle Pâslariuc?
Virgiliu Pâslariuc: „Putea fi și mai rău. Dar, bine, evident că atunci când am intrat în campanie noi ne-am propus să facem tot posibilul să obținem guvernarea. Și lucrul ăsta cumva s-a pretat nu numai pe calcule, dar e și rezultatul a ceea cât am mers noi și ce am discutat cu oamenii. Noi am înțeles un lucru care cumva ne-a lăsat optimiști că este posibil, deci cumva în memoria politică, în memoria colectivă a cetățenilor a rămas acel segment temporar al AIE-urilor (Alianțele pentru Integrare Europeană). Țineți minte acele certuri în permanență dintre partide, pe al căror fundal, de fapt, se făceau marile hoții? Și cetățenii deja cumva priveau lucrurile acestea că, dacă e să acordăm încrederea, atunci unui partid, deci nu unei coaliții, dar unui actor, ca el să fie responsabil. Noi am fost pregătiți în oferta noastră, când am mers, repet, ca o continuare a campaniei prezidențiale, dar noi suntem gata să ne asumăm responsabilitatea în țară și suntem gata să luăm guvernarea în primire.”
Europa Liberă: Dar ați examinat de unde a reușit să se extindă bazinul electoral al partidului pro-prezidențial?
Virgiliu Pâslariuc: „Noi am lucrat peste tot. În primul rând, avantajul nostru ca partid probabil a fost acela că la noi campania, de fapt, a început mult mai înainte.”
Europa Liberă: Încă de prin toamnă, după alegerile prezidențiale...
Virgiliu Pâslariuc: „Da, noi am început-o din vară, fiindcă noi și cetățenii, de fapt, au perceput-o ca o continuare a campaniei prezidențiale. De fapt, toate mesajele noastre care erau din toamnă și toți încercau să ne spună că acestea nu sunt prerogativele președintelui, care sunt doar simbolice, iar noi spuneam că da, dar noi nu vizăm doar campania aceasta prezidențială, noi, de fapt, ne gândim la schimbarea întregii clase politice.
Noi cumva am continuat firesc campania prezidențială.
Și am promis oamenilor că vom dizolva acest parlament corupt și nociv, de legislatura a X-a sau a XX-a, a câta era, că și el are multiple identități, și vom merge în fața alegătorilor ca să ne dea ei nouă votul de încredere. Aceasta era important. Deci, noi cumva am continuat firesc campania prezidențială a dnei Maia Sandu și oamenii au înțeles acest mesaj.”
Europa Liberă: Și putem spune astăzi că, inclusiv voturile lui Renato Usatîi, mă refer la campania prezidențială din toamna anului trecut, au venit tot la PAS?
Virgiliu Pâslariuc: „Voturile nu sunt ale unui politician, oamenii votează pentru anumite programe, pentru anumite idei. Da, electoratul care acum ne-a dat votul ne-a votat pentru lucruri concrete, pentru ceea ce noi l-am convins – importanța luptei cu corupția, reforma justiției, investițiile în economie, pensiile, salariile, un nivel decent de trai, un sistem normal de educație –, toate aceste lucruri s-au regăsit în oferta noastră electorală și asta s-a pliat pe cererea electoratului.”
Europa Liberă: Credeți că v-a ajutat și votul etnic?
Virgiliu Pâslariuc: „Dar eu nu știu, noi am depășit acest lucru. Din start, noi am spus că depășim acest clivaj care, tradițional, de 30 de ani era speculat de politicienii din Republica Moldova deja din inerție geopolitic – Vest - Est. Noi am spus că...”
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Dar și problema identitară, și problema limbii mereu au fost prezente în campaniile electorale?
Noi nu le-am plasat, hai să spunem așa, în termeni spațiali – Est - Vest, noi le-am plasat în termeni temporali – trecut - viitor.
Virgiliu Pâslariuc: „Aceste probleme sunt importante, ele fac parte din viața noastră. PAS când a venit foarte clar și-a demonstrat identitatea. Ceea pe ce am mers de data aceasta, noi am schimbat setările, dacă vreți, abordările pe care le are un partid politic. Noi nu le-am plasat, hai să spunem așa, în termeni spațiali – Est - Vest, noi le-am plasat în termeni temporali – trecut - viitor. Noi am spus că noi trebuie să tragem o linie între un trecut care ne-a dezamăgit pe toți, țara este într-o moarte clinică (noi așa și le-am spus oamenilor), are nevoie de resuscitare urgentă, instituțiile trebuie să funcționeze, noi am venit cu acest set de măsuri și oamenii ne-au crezut și ne-au acordat acest vot.”
Europa Liberă: Ce provocări stau în fața partidului și a acestei majorități care vrea să preia guvernarea?
Virgiliu Pâslariuc: „Oamenii au nevoie de rezultate, noi înțelegem foarte bine, fiindcă, de fapt, oamenii în permanență ne spuneau cam aceleași lucruri: noi am crezut în toți cei care veneau și până la voi și voi acum veniți, vă rugăm să nu ne dezamăgiți. Asta a fost cred că doleanța lor și noi am înțeles că trebuie să facem totul ca acești oameni să simtă cât mai curând posibil aceste schimbări.”
### Vezi și... ### Vadim Pistrinciuc: În șase luni, PAS trebuie să livreze rezultate (VIDEO)Reforma justiției
Europa Liberă: Pe domenii să ne spuneți care sunt provocările.
Virgiliu Pâslariuc: „Pe domenii... Înainte de toate, este justiția. Toți înțeleg că nedreptatea este marea problemă pe care toți o indicau – cel sărac este mințit, iar cel care fură ajunge în parlament. Noi aceste lucruri trebuie să le schimbăm, să schimbăm justiția socială, accesul, șansele oamenilor. Oamenii trebuie să aibă șanse egale ca să acceadă la resursele statului și la bunăstare.”
Europa Liberă: Cum vedeți Dvs. reforma în justiție?
Virgiliu Pâslariuc: „Reforma justiției, în primul rând.”
Europa Liberă: Începutul schimbării în justiție cum îl vedeți?
Evaluarea aceasta externă este extrem de importantă pentru judecători și procurori.
Virgiliu Pâslariuc: „Iarăși, noi am spus lucrul acesta, este și în programul nostru. În primul rând, evaluarea aceasta externă care este extrem de importantă pentru judecători și pentru corpul procurorilor. Da, vom introduce legi draconice, foarte dure în privința bunurilor câștigate ilicit de către funcționarii publici. Iată asta este marea noastră problemă – furtul banului public de către funcționari. Oamenii au venit, deci, când vii în politică, tu vii, de fapt, să gestionezi inclusiv banul public, asta se cere de la tine, și banul acesta trebuie să fie redirecționat înapoi la oameni, nu să nimerească în buzunarele politicienilor. Acesta a fost unul din principalele mesaje pentru care oamenii ne-au votat.”
Europa Liberă: Și lucrul acesta ar putea să ajungă până la modificarea Constituției?
Virgiliu Pâslariuc: „Da, noi vom insista, fiindcă noi avem nevoie de acest lucru, pentru ca acei care nu pot să demonstreze proveniența averilor, fiindcă noi vrem să schimbăm metodologia, deci, acei care nu pot să demonstreze cum au câștigat bunurile lor, acestea trebuie să fie confiscate, fiindcă, până la urmă, aceștia sunt banii oamenilor.
Ei nu s-au născut aristocrați, ei nu s-au născut cu sânge albastru, acești oameni cândva au primit încrederea cetățenilor și au ajuns în funcții publice și ei nu au ajuns acolo ca să se îmbogățească, dar ca să-și acorde timpul și să lucreze pentru oameni.”
Cooperarea cu opoziția este posibilă
Europa Liberă: Dar ca să fie modificată Legea Fundamentală, trebuie două treimi din voturile din parlament?
Virgiliu Pâslariuc: „Da, mai avem nevoie, dar noi cred că vom discuta cu reprezentanții celorlalte fracțiuni și vom încerca să-i convingem că acest lucru este necesar, mai ales că ei toți, inclusiv concurenții noștri electorali au avut mesaje anticorupție și s-au regăsit și aceste lucruri în programele lor.”
Europa Liberă: Și credeți că din tabăra opoziției parlamentare ar putea să vină voturi pentru ca să modificați Constituția?
Virgiliu Pâslariuc: „Exact, pentru că ei vor trebui să demonstreze, noi doar nu cerem lucrul acesta pentru noi, noi cerem garanții ca pe viitor funcționarii publici să muncească cinstit și să nu fure banii publici.”
### Vezi și... ### Comuniștii și socialiștii moldoveni vor alcătui o fracțiune comună în noul parlamentEuropa Liberă: Provocarea numărul 1 – justiția. Alte provocări?
Virgiliu Pâslariuc: „Desigur, economia. Noi vrem să atragem cât mai multe investiții. Evident, acest lucru depinde și de o justiție independentă, dar atragerea investițiilor e necesară, fiindcă noi trebuie să repornim motoarele economiei, iar
Motoarele economiei se repornesc prin investiții, inovații, reinvestiții.
Vom opri aceste controale care lipsesc stimulentele de bază, deci trebuie să dăm anumite stimulente agenților economici, fiindcă noi înțelegem că, de fapt, livrările în buget vor veni din sectorul economic. Bugetul le cheltuie în aceste sectoare, dar economia este motorul.”
Europa Liberă: Apropo, știu că deseori vi se atrage atenția și la mărimea taxelor și impozitelor pe care trebuie să le plătească agenții economici. Mulți din cei care activează în domeniul antreprenoriatului spun că ar avea nevoie de o gură de aer ca, totuși, să fie pornite aceste motoare, așa cum ziceți și Dvs.
Virgiliu Pâslariuc: „Exact, ei nouă ne spun despre acest rol al statului minimal. Statul nu trebuie să le încurce, să-i lase să activeze. Și noi suntem de acord, întreprinderile mici și mijlocii sunt, de fapt, nucleul, sunt baza.”
Europa Liberă: Ei sunt pătura mijlocie care ajută cel mai mult la dezvoltarea societății.
Virgiliu Pâslariuc: „Exact. Și noi contăm foarte mult pe acest segment, îl vedem drept o sursă a prosperității și a bunăstării și vom crea toate stimulentele necesare pentru ca acest sector să funcționeze.
Eficiența instituțiilor publice
Și, evident, al treilea sector care este foarte important – eficiența instituțiilor statului, fiindcă aici este marea noastră problemă.”
Europa Liberă: Apropo, o colegă de-a Dvs. a lansat în spațiul public declarații de felul că în instituțiile publice se va face o curățenie totală. Pe unii i-ați băgat în sperieți, pentru că totuși în sistem mai există și lume bună care conștiincios și responsabil își face datoria.
Virgiliu Pâslariuc: „Da, ea a fost reinterpretată cumva greșit. Deci, mesajul care a fost lansat de colega noastră era că, din contra, cei onești nu trebuie să se teamă de viitorul lor, pentru că noi avem nevoie de profesioniști, de oameni care să lucreze. Noi venim, de fapt, pentru că am primit un vot politic, evident că funcțiile elective sunt funcții politice.
Vom face un audit al eficienței [instituțiilor publice].
Noi purtăm responsabilitate politică, dar marea majoritate, funcționarii publici rămân autonomi, ei trebuie să-și facă treaba și noi vom face tot posibilul ca nimeni să nu-i încurce, fiindcă de acest lucru depinde cât de eficient va fi statul. Noi vorbim aici despre aceea că vom face un audit al eficienței, noi în permanență discutăm și spunem că statul trebuie să asigure servicii de calitate cetățeanului și, făcând acest audit, noi vom vedea unde lucrurile pot fi îmbunătățite, unde se cer redislocări, dar, în general, statul trebuie să fie eficient, pentru că oamenii plătesc, dau o parte din veniturile lor pentru impozite, întrețin aceste instituții și ele trebuie să se întoarcă la cetățean.”
Europa Liberă: Dl Pâslariuc, Dvs. cunoașteți foarte bine că pe parcursul celor trei decenii de independență, pe care le va sărbători Republica Moldova pe 27 august, funcțiile au fost politizate în Republica Moldova, inclusiv în educație, sănătate, în alte sfere și lumea își pune întrebarea: dacă au venit cei de altă culoare la guvernare, înseamnă că eu nu mai sunt bun?
Virgiliu Pâslariuc: „Acesta este unul din instrumentele prin care statul oligarhic, clanurile oligarhice, de fapt, prin intermediul partidelor politice, își impuneau oamenii în funcții, funcționa sistemul acesta clientelar.”
Europa Liberă: Adică a dispărut meritocrația și a ajuns sistemul clientelar?
Funcționarii publici trebuie să fie recrutați și să funcționeze pe principii strict meritocratice.
Virgiliu Pâslariuc: „Exact. Deci, totul se punea pe acest ideal al loialității. Acest lucru noi trebuie să-l oprim. Repet, funcționarii publici trebuie să fie recrutați și să funcționeze în continuare pe principii strict meritocratice. Noi avem nevoie de ei, statul a investit în pregătirea lor și are nevoie de cunoștințele, abilitățile și energia lor, ca să lucreze pentru întărirea instituțiilor și pentru cetățeni; noi avem nevoie de acești oameni și ei vor avea stimulentele necesare.
Noi avem nevoie de profesori, avem nevoie de medici, noi îi vom ajuta, vom investi în aceste lucruri, fiindcă noi considerăm că toate investițiile în educație nu sunt pierderi, nu sunt cheltuieli, acestea sunt investiții importante în viitorul nostru, fiindcă indicatorii, hai să spunem, chiar și sărăcia, până la urmă, depinde de gradul de educație.
Deci, sărăcia este mai mică acolo unde se investește mai mult în educație și corupție este mai puțină acolo unde statul a investit în educație. Lucrurile acestea sunt interșanjabile, sunt legate între ele și este firesc, noi vom investi în aceste domenii strategice, iar funcționarii trebuie să știe că lor li se vor crea toate condițiile pentru ca ei să îndeplinească lucrurile pe care trebuie să le facă, dar, ceea ce este important, ei trebuie să fie eficienți, ei trebuie să lucreze.”
Viitorul guvern. Nouă ne revine responsabilitatea politică
Europa Liberă: Întreaga societate așteaptă să vadă garnitura guvernamentală și cine-i figura premierului. Mai e mult de muncit?
Virgiliu Pâslariuc: „Discutăm... Evident, acum noi așteptăm să fie validate rezultatele alegerilor. Noi înțelegem că este o responsabilitatea pe care ne-am dorit-o, dar noi ne-o asumăm, nicidecum nu vorbim acum de euforie...”
Europa Liberă: Lista e pregătită?
Virgiliu Pâslariuc: „Lista se ajustează...”
Europa Liberă: Va fi un cabinet de miniștri al Partidului Acțiune și Solidaritate sau un guvern național?
Important este profesionalismul, dar noi suntem cei care răspundem politic.
Virgiliu Pâslariuc: „Noi am spus din start, încă înainte de campanie, că vom accepta și oameni din alte partide sau din societatea civilă, dar, evident, uitați-vă, aici este o problemă, aici sunt funcții politice și noi avem nevoie de acești oameni, pentru noi nu este importantă culoarea politică, pentru noi important este profesionalismul, dar noi suntem cei care răspundem politic. Noi am venit, am primit de la oameni încrederea, deci, votul lor este încrederea aceasta și noi suntem responsabili de politici.
Dacă acești specialiști, oameni din alte partide sau din societatea civilă sunt de acord cu politica PAS-ului în aceste domenii, eu nu văd de ce nu.”
Europa Liberă: Cunoașteți foarte bine, în această campanie electorală s-au văzut și nemulțumiri sau chiar a fost vizibilă această pică pe care v-au purtat-o alte partide cu viziuni proeuropene și v-au considerat și egoiști, și orgolioși, și că nu ați acceptat să faceți o listă națională și să mergeți în această campanie electorală. Până la urmă, cineva dintre ei poate să se regăsească? Platforma DA e foarte supărată, mai sunt și alți actori politici...
Virgiliu Pâslariuc: „Noi nu vorbim aici despre supărări. Noi în permanență le spuneam colegilor că în politică nu contează ce gândesc despre tine alți politicieni, în politică contează ce gândesc despre tine cetățenii.
Și dacă în politică noi am avut un ascendent față de ceilalți, asta s-a datorat faptului că noi am știut să învățăm, noi am știut să ascultăm oamenii, am mers la oameni și am vorbit cu ei. Noi am cules de la ei aceste doleanțe, noi am ținut pulsul pe ce vor oamenii și, de fapt, tot programul nostru de guvernare și tot ce propunem noi se pliază pe toate aceste așteptări.
De aceea, repet, noi purtăm responsabilitatea aceasta politică față de cetățenii care ne-au ales, noi suntem deschiși față de specialiști, dacă ei sunt foarte buni, îi acceptăm.
Repet, noi aici vorbim de funcții politice, de funcționari aici nici nu se discută, acolo-s concursuri, meritocrație, asta e altă mâncare de pește, dar la funcțiile politice, da, noi suntem deschiși să discutăm cu toți.”
Europa Liberă: Apropo, PAS a propus legislativului două garnituri guvernamentale, cu doi premieri diferiți. Ar putea cineva din acei colegi ai Dvs. să fie în fruntea executivului?
Virgiliu Pâslariuc: „Da. Deci, noi vom discuta, înțelegem că lucrurile s-au schimbat acum. Evident, nu mai trebuie să discutăm cu alții despre coaliție ș.a.m.d., știți că toți încercau să devieze. Noi acum încercăm să stabilim formula cea mai optimă și e cel mai important să livreze cât mai devreme rezultate pentru cetățeni, noi înțelegem că nu avem timp ca să...”
Europa Liberă: Dar vă opriți la figurile domnului Grosu și a doamnei Gavriliță?
Virgiliu Pâslariuc: „Evident că funcția de prim-ministru este o funcție politică de primă importanță. Apropo, aici nu e neapărat să fie președintele partidului, pentru că aici vorbim, de fapt, despre două funcții-cheie în stat...”
Europa Liberă: ...de președinte al legislativului și șef al guvernului.
Virgiliu Pâslariuc: „Exact, de speaker și funcția de șef al legislativului, care este foarte importantă și ea denotă...”
Europa Liberă: Și va reveni tot PAS-ului, da?
Virgiliu Pâslariuc: „Păi, dacă cetățenii ne-au dat nouă majoritatea confortabilă, evident că va fi a PAS-ului. Și de aceea noi trebuie acum să vedem care va fi formula optimă și foarte curând vom veni evident cu...”
Europa Liberă: S-au anunțat anumite scenarii, că dl Grosu să fie speaker, dna Gavriliță să fie premier...
Virgiliu Pâslariuc: „Adică sunt persoane cunoscute, sunt persoane în care oamenii au încredere. Deci, aici nu e atât problema cine dintre ei și în ce funcție, dar anume să găsim această formulă de a livra rezultate și noi suntem optimiști că vom reuși acest lucru.”
Pensii și salarii. Statul trebuie să intervină în politicile sociale
Europa Liberă: La capitolul provocări nu ne-am oprit și la componenta socială. E o componentă foarte importantă, vârstnicii, cei care își duc viața de azi pe mâine, vorbim despre pensiile mizerabile, de la câteva sute de lei, care nu ajung măcar la 1.000 de lei, ați promis 2.000 de lei pensia minimală, dar și această mărime a pensiei nu e chiar pe așteptările tuturor cetățenilor care trăiesc în sărăcie. Acest lucru în cât timp se va întâmpla? Ați văzut ce-i în pușculița statului?
Virgiliu Pâslariuc: „Ce-i în pușculiță?... Noi, în primul rând, ne-am uitat ce-i în buzunarul cetățenilor, că acolo nu-i nimic, din păcate, iar oamenii au muncit o viață. Noi, de fapt, acum trăim din munca generațiilor trecute și asta este o inechitate socială, fiindcă noi îi răsplătim cu copeici pentru munca lor de milioane, pe care au făcut-o până acum. Deci, noi cumva trebuie să schimbăm această abordare.
2.000 pensia minimă este foarte puțin, dar este o creștere reală.
Statul trebuie categoric să preia inițiativa, să răspundă mai mult și să intervină în politicile acestea sociale. De aceea, noi am spus că noi înțelegem că, din păcate, 2.000 pensia minimă este foarte puțin, dar este o creștere reală care poate fi obținută în toamnă, dacă noi vom face corect toți pașii, vom opri schemele, fluxurile acestea ilicite prin furturi, vom gestiona foarte corect ajutoarele străine.
Lucrurile acestea sunt posibil de făcut cu o echipă de profesioniști și noi vom începe, fiindcă asta este doleanța principală.”
### Vezi și... ### Vârsta de pensionare în UE: departe de farnienteEuropa Liberă: Sunt voci din mediul experților care acreditează ideea că, dacă nu începeți să livrați rezultate în cel puțin 6 luni, o să înceapă marea dezamăgire și asta o să afecteze grav imaginea și a PAS-ului, și a instituției prezidențiale în frunte cu dna Sandu.
Virgiliu Pâslariuc: „Noi suntem conștienți de acest lucru, dar, iarăși, latinii aveau o vorbă, festina lente, grăbește-te încet. Noi știm că oamenii sunt foarte nerăbdători, dar aici nu e vorba de nerăbdare, ci de faptul că condițiile în care trăiesc ei sunt absolut inumane. Din păcate, vechea clasă politică avea nevoie și parazita, de fapt, pe sărăcia oamenilor. Fenomenul Șor, de fapt, a fost posibil și este rezultatul falimentării sistemului de asistență socială a statului. Dacă statul ar fi avut o politică de asistență socială normală, n-ar fi existat fenomenul Șor, fiindcă ei au fost acolo unde...”
Europa Liberă: Și Dvs. credeți că pot fi inversate lucrurile?
Virgiliu Pâslariuc: „Exact. Noi trebuie să le inversăm, nu că ar fi cazul, noi trebuie să schimbăm această abordare și trebuie să ne întoarcem cu fața, mai ales, spre aceste pături vulnerabile, fiindcă de ce aveau nevoie acești politicieni să paraziteze? Pentru că ei aveau nevoie ca sărăcia oamenilor să se adâncească, întrucât ei le livrau acele voturi necesare. Noi, din contra, spunem că trebuie să scoatem oamenii din sărăcie.”
Europa Liberă: Adică pe un om sărac mai ușor îl manipulezi?
Noi trebuie să le dăm locuri de muncă, ca familiile să se întoarcă acasă.
Virgiliu Pâslariuc: „Da, fiindcă el nu are resurse autonome de subzistență și el depinde clientelar de acești paraziți din politic. Și atunci, noi spunem că noi trebuie să schimbăm abordarea, noi trebuie să le dăm oamenilor o șansă, noi trebuie să le dăm locuri de muncă, ca familiile să se întoarcă acasă, să fie prospere și economia să funcționeze. Pe baza creșterii economice, noi vom crește inclusiv pensiile.
Noi trebuie să ridicăm indicele capitalului uman care se face prin educație. Toate aceste lucruri evident că necesită investiții de ordin mediu și lung, dar ele sunt extrem de necesare.
Noi vom lupta cu sărăcia, inclusiv prin aceste metode, deci e nevoie de cât mai multe investiții în aceste domenii.”
Reformele cerute de UE sunt pentru noi
Europa Liberă: Pe adresa președintei Maia Sandu au venit multe felicitări din capitalele occidentale. Uniunea Europeană a promis cele 600 milioane de euro, cel mai probabil și alți parteneri externi ar fi gata, dar nu un cec în alb să-i ofere Republicii Moldova, dar tot în baza condiționalităților. Sunteți pregătiți să faceți lecția pentru acasă?
Virgiliu Pâslariuc: „Absolut corect. Pentru că noi suntem cei care, în primul rând, vom beneficia în urma acestor schimbări. Noi nu avem nevoie de aceste reforme de dragul Uniunii Europene, noi avem nevoie de ele de dragul nostru, ca oamenii noștri să beneficieze de o educație de calitate, de un sistem de sănătate eficient etc. Înțelegeți? Asta nu se face pentru Bruxelles, asta se face pentru îmbunătățirea sistemului nostru, a instituțiilor noastre, de aceea noi spunem că salutăm toate aceste ajutoare și noi înțelegem că trebuie să livrăm rezultate, și noi le vom livra, fiindcă ele vor îmbunătăți, până la urmă, calitatea statului și a instituțiilor.”
Europa Liberă: Dar și pe interior sunt cetățeni care spun că e o umilință pentru Republica Moldova mereu să stea cu mâna întinsă în fața celor din afară.
Virgiliu Pâslariuc: „Când oamenii te ajută, acest ajutor trebuie privit, în primul rând, cu gratitudine că ei vor să te ajute, iar în al doilea rând, ei nu ne oferă peștele ca în parabola biblică, ci undița. Și noi avem nevoie de această undiță ca să ne învățăm să prindem peștele singuri.”
Europa Liberă: Depinde de măiestria pescarului...
Virgiliu Pâslariuc: „Da, dar pentru asta noi trebuie să-l instruim și el să înțeleagă că nu va parazita pe baza aceasta. Acest lucru este foarte important, noi trebuie să ne învățăm să creștem eficiența noastră, să folosim aceste ajutoare, dar să le folosim ca o investiție în viitorul nostru. Și dacă noi vom fi eficienți la acest capitol, noi vom avea și infrastructură, vom avea și drumuri, vom avea și apă de calitate ș.a.m.d., așa cum a fost și în cazul statelor care s-au integrat în Uniunea Europeană.
### Vezi și... ### Un mandat „clar și puternic”. Concluziile observatorilor Parlamentului EuropeanAți văzut la ce nivel a ajuns chiar aceeași Românie, care acum este la ani-lumină față de noi și lucrurile acestea s-au schimbat, inclusiv grație reformelor structurale în justiție. Ele sunt extrem de importante, pentru că ele coase găurile din sacul acela peticit, prin care curg toate fondurile. Dacă vom opri aceste lucruri și vom începe să adunăm în pușculița statului, banii vor lucra pentru cetățeni.”
Europa Liberă: Tot mai multe sunt vocile care se întreabă dacă se zguduie fotoliul procurorului general. Se zdruncină sau nu?
Procurorii și procuratura trebuie să apere oamenii, nu clanurile.
Virgiliu Pâslariuc: „Eu nu știu, aici evident că sunt foarte multe întrebări din partea societății. Când am fost în campanie, permanent eram întrebați: Dar ce faceți? Unde sunt rezultatele? Pentru că procurorul general, procurorii și procuratura sunt o instituție publică, care trebuie să reprezinte cetățenii, ei trebuie să apere oamenii, nu clanurile. Aceasta este scris chiar în legea lor acolo, asta este în fișa lor de post și ei trebuie să răspundă în fața cetățenilor.”
Europa Liberă: Ar putea majoritatea parlamentară să-l invite pe dl Stoianoglo în parlament, să vă spună cum se prezintă situația?
Virgiliu Pâslariuc: „Da! Da, sigur că vor exista discuții, care este situația și ce are de gând să facă mai departe, fiindcă oamenii sunt extrem de nemulțumiți. Repet, problema cea mare, nedreptatea și injustiția sunt cea mai mare problemă care este văzută în societate.”
Investiții în infrastructura satelor
Europa Liberă: La nivel de teritoriu, se va schimba și acolo situația, pentru că e cunoscută situația, mai ales cine cu cine au făcut majorități parlamentare în cadrul consiliilor raionale? Acum se aud voci și de acolo, din teritoriu, că nu e chiar pe placul tuturor această situație. Ce se va întâmpla?
Virgiliu Pâslariuc: „Evident, noi am mai spus că unul din punctele-cheie ale programului nostru sunt investițiile acestea de câteva miliarde de lei anual în infrastructura din sate. Noi înțelegem că, fără ridicarea standardelor de trai, nu vom putea opri exodul și aduce oamenii înapoi, de aceea foarte mult va depinde de cât de eficiente vor fi APL-urile (administrațiile publice locale).”
Europa Liberă: Ar putea să se modifice componența alianțelor la nivel de raion?
Virgiliu Pâslariuc: „Eu cred că noi va trebui să schimbăm inclusiv abordarea, noi nu vrem s-o mai dăm pe criterii politice a conducătorilor de instituții...”
Europa Liberă: De nivelul doi, întâi...
Europa Liberă: Da, de nivelul doi. Noi vom da în funcție de necesitățile oamenilor. Noi am văzut localități care sunt efectiv izolate ca în Evul Mediu, stau undeva în altă epocă, fiindcă nu circulă măcar microbuzele...”
Europa Liberă: Da, dar oricum contează și ce majoritate există în cadrul Consiliului raional?
Virgiliu Pâslariuc: „Repet, noi ne dorim ca statul să livreze cât mai bune servicii, inclusiv APL-urilor și ele să fie date în funcție de necesitățile directe ale localităților.”
Europa Liberă: În campania electorală, foarte mulți actori politici au vorbit și despre nevoia unei reforme la nivel teritorial-administrativ. E o prioritate și această reformă?
Virgiliu Pâslariuc: „Da, dar aici iarăși e legat, noi nu facem reforma cum încearcă să se simplifice...”
Europa Liberă: ...că lichidăm raioanele și cu asta se termină reforma.
Este vorba de calitatea serviciilor pe care statul le oferă cetățenilor.
Virgiliu Pâslariuc: „Asta este, să spunem așa, o logică infantilă, pentru că reforma nu înseamnă doar raioane ș.a.m.d. Este vorba de calitatea serviciilor pe care statul le oferă cetățenilor. De aici trebuie să pornim, dacă, bunăoară, un serviciu, o ștampilă va putea fi aplicată în primărie și nu dusă la Chișinău, noi suntem de acord, deci acum lucrurile trebuie... Dar statul sigur că trebuie să facă acest catalog al serviciilor și noi vom lucra foarte insistent în această direcție.”
Europa Liberă: Dar nu ne spuneți „da” sau „ba” reformei teritorial-administrative?
Virgiliu Pâslariuc: „Reformă teritorială de calitate, deci, repet, ea nu se rezumă doar la asta. Noi vrem doar eficiența instituției, noi înțelegem că APL-urile acestea de gradul doi sunt consumatoare foarte mari de buget și sunt structurate pe sistem politic și toată lumea ne-a spus că trebuie să regândim acest sistem politic și noi asta vom face, evident.”
Factorul geopolitic. Nu suntem împotriva cuiva
Europa Liberă: Relația cu Estul și cu Vestul iarăși rămâne o prioritate pentru Republica Moldova din moment ce e limpede că relația pe care Republica Moldova și-o dorește cu Uniunea Europeană e ca să avanseze, inclusiv ținând cont de prevederile Acordului de Asociere. Ce se va întâmpla sau ce vă doriți să se întâmple în cooperarea moldo-rusă?
Virgiliu Pâslariuc: „Noi din start am spus că nu intrăm în politică să fim împotriva cuiva, dar noi vrem să conlucrăm cu toți. Deci, cu toți partenerii internaționali în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova – asta trebuie să facă statul. Statul nu își creează, noi nu trebuie să ne gândim că cineva este mai, da, există parteneri de dezvoltare strategici, fiindcă, deși...”
Europa Liberă: Și Rusia este în lista acestor parteneri strategici.
Virgiliu Pâslariuc: „OK, deci discuțiile noastre de colaborare cu statul rus, cu Rusia, vor porni pe principiile pragmatismului, să fie spre beneficiul cetățenilor Republicii Moldova care fie lucrează în Rusia sau cei din Republica Moldova care au relații economice cu Federația Rusă, evident. Asta deja e obligația statului, obligația statului să-i ajute pe acești cetățeni și noi trebuie să discutăm inclusiv cu partenerii ruși.”
### Vezi și... ### Rusia spune că dorește să conlucreze cu noul parlament și noul guvern al Moldovei
Europa Liberă: OK, dar dialogul moldo-rus nu se reduce doar la prezența cetățenilor Republicii Moldova în Federația Rusă, care și-au găsit acolo un loc de muncă, există și piața de desfacere, există dosarul transnistrean, sunt și multe altele, importul de resurse energetice...
Virgiliu Pâslariuc: „La toată gama... Partea rusă știe, hai să spunem, care sunt prioritățile noastre, inclusiv cele legate pe dosarul transnistrean, dar, iarăși, ceea ce noi ne dorim, și am discutat nu o dată problema transnistreană, pentru noi este important îmbunătățirea calității vieții oamenilor. Noi trebuie să facem tot posibilul ca investițiile, ca bunurile, tot ce investim noi în teritorii să vină cât mai mult la cetățeni și să livreze rezultate care să se traducă în îmbunătățirea calității vieții: infrastructură, sănătate, educație ș.a.m.d., inclusiv în Transnistria, pentru că noi înțelegem că noi nu vom putea fi atractivi pentru transnistreni dacă vom fi o zonă de corupție, de hoție și de minciună.”
### Vezi și... ### Salariile, nu televiziunile, influențează deciziile electoratului din stânga Nistrului (Ivan Țurcan/consultant)Europa Liberă: Dar reglementarea transnistreană se află printre prioritățile Partidului Acțiune și Solidaritate?
Virgiliu Pâslariuc: „Sigur, pentru statul Republica Moldova este extrem de important să se soluționeze această problemă în beneficiul cetățenilor moldoveni din stânga Nistrului, evident.”
Europa Liberă: Despre prezența cetățenilor din stânga Nistrului la alegerile parlamentare anticipate de duminică ce ne puteți spune?
Votul din Găgăuzia, votul din Rusia și votul din Transnistria au arătat că ei nu mai cred.
Virgiliu Pâslariuc: „Este tot un vot de blam care a fost dat vechii clase guvernamentale, votul din Găgăuzia, votul din Rusia și votul din Transnistria au arătat că ei nu mai cred, Москва слезам не верит (Moscova nu crede în lacrimi). Deci, cetățenii noștri au arătat că nu mai cred în clasa politică. Apropo, unul din ultimele sondaje a avut o întrebare foarte interesantă la capitolul corupție, a întrebat: Ce considerați, cum ați caracteriza un politician corupt? Știți, primul punct care era, ce înseamnă un politician corupt – cel care nu se ține de cuvânt, nu că fură ș.a.m.d., anume că nu se ține de cuvânt.
Deci, politicienii mincinoși au fost cea mai mare problemă a acestei țări și noi vrem să schimbăm această abordare și, iaca, noi chiar avem un exemplu: pe un coleg de-al nostru l-a luat gura pe dinainte și a zis unui cetățean din raionul Orhei că „dacă luăm majoritatea, am să lucrez o zi pentru matale” și acum va fi nevoit să îndeplinească.”
Europa Liberă: Vă referiți la Dumitru Alaiba?
Virgiliu Pâslariuc: „Exact. Dar asta este foarte important, asta este o chestie de principiu - să ne ținem de cuvânt.”
Europa Liberă: Codul electoral va fi modificat?
Virgiliu Pâslariuc: „El va trebui îmbunătățit substanțial.”
Europa Liberă: E o restanță mare, inclusiv rămân acele adrese pe care în 2016 Curtea Constituțională le-a trimis legislativului.
Virgiliu Pâslariuc: „Exact, care, apropo, PAS-ul, dacă țineți minte, atunci Sergiu Litvinenco a fost și a impus, când s-a validat mandatul cela în 2016 anume bazat pe recomandările PAS-ului.”
Europa Liberă: Au trecut cinci ani și legiuitorii nu s-au grăbit să îmbunătățească norma electorală, aveți o restanță și ar trebui să o lichidați și pe aceasta.
Virgiliu Pâslariuc: „Da, categoric, noi trebuie să revenim la asta.”
Europa Liberă: Relația putere-opoziție, cum ați vrea Dvs. să fie în actuala legislatură?
Trebuie să ne ținem de cuvânt și rolul opoziției aici este foarte important.
Virgiliu Pâslariuc: „Noi suntem părtașii valorilor democratice, noi am spus că democrație este atunci când cetățeanul are posibilitatea să schimbe guvernarea care nu livrează rezultate, care nu se ține de cuvânt. Noi am intrat în aceeași, acum, ca să fim votați și re-votați, noi trebuie să ne ținem de cuvânt și să livrăm rezultate, de aceea rolul opoziției aici este foarte important, numai că rolul opoziției cu siguranță trebuie să fie unul constructiv. Deci, eu înțeleg că în opoziție poate unii nu simt responsabilitate...”
Europa Liberă: Ei spun că au o experiență vastă și că vor urmări cu lupa orice acțiune pe care o s-o promovați.
Virgiliu Pâslariuc: „Foarte bine! Noi am văzut-o și statul nostru a „prosperat” cu experiența lor... Absolut, profesioniști absoluți! Am beneficiat de expertiza lor 30 de ani... Bun, lăsăm ironia. Evident, noi avem nevoie de o opoziție puternică, fiindcă opoziția puternică este cea care, de fapt, ține puterea în tonus și noi contăm pe partea constructivă a acestei colaborări.”
Europa Liberă: Când va avea Republica Moldova guvern?
Virgiliu Pâslariuc: „Foarte curând, eu cred că la sfârșitul lunii iulie. Deci cu cât mai repede vor fi validate mandatele, se va întruni parlamentul să convoace toate aceste instituții de care are nevoie și cred că la sfârșitul lui iulie-începutul lui august este foarte fezabil să avem un guvern nou care să se apuce de treabă, fiindcă oamenii nu așteaptă... Guvernul acum trebuie să livreze rezultate, asta este foarte important.”
Europa Liberă: Și cum va fi sărbătorită a 30-a aniversare de la proclamarea independenței?
Virgiliu Pâslariuc: „Va fi sărbătorită, și nu comemorată, ca până acum.”