Linkuri accesibilitate

Un mandat „clar și puternic”. Concluziile observatorilor Parlamentului European


Raportorii Parlamentului European și-au prezentat astăzi concluziile despre alegerile moldovene de la 11 iulie, la o zi după ce Uniunea Europeană a spus prin vocea comisarului pentru extindere, dar și a șefului politicii externe europene că alegătorii din R. Moldova și-au demonstrat „atașamentul față de democrație și statul de drept”, oferind un mandat „clar și puternic” Partidului Acțiune și Solidaritate pentru a începe „aplicarea agendei ambițioase” a președintei Maia Sandu.

Concluziile observatorilor Parlamentului European
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:29 0:00
Link direct

„Un mandat serios, oferit de cetățenii R. Moldova”, astfel descrie deputatul european David McAllister rezultatul scrutinului de duminică. Oficialul a făcut parte din delegația Parlamentului European ce a urmărit alegerile parlamentare anticipate. Dincolo de observațiile pe care le-a avut pentru autoritățile electorale privind neregulile înregistrate în timpul scrutinului, McAllister s-a referit mai ales la așteptările de la noua majoritate parlamentară:

Un început de la care noul guvern ar putea să accelereze reforme importante...

„Rezultatul recentelor alegeri trebuie să reprezintă un început de la care noul guvern ar putea să accelereze reforme importante și ambițioase mai ales în justiție și lupta împotriva corupției. Parlamentul European și Uniunea Europeană în general vom urmări cu atenție evoluțiile post-electorale. Reamintim autorităților moldovene de politica noastră care se bazează strict pe condiționalități. Suntem gata să sprijinim Republica Moldova în realizarea reformelor în baza angajamentelor asumate în cadrul Acordului de Asociere. Așteptăm să cooperăm cu un guvern și parlament stabil care să rezolve problemele cu care se confruntă țara. Ce se va întâmpla în următoarele luni va avea un impact major asupra viitorul relației noastre”.

David McAllister
David McAllister

Delegația Parlamentului European a urmărit îndeaproape campania electorală de duminică, având reprezentanți în mai multe secții de votare din toată țara. Europarlamentarul David McAllister spune că viitorul parlament va trebui să înlăture mai multe nereguli înregistrate pe parcursul campaniei electorale, inclusiv în ce privește finanțarea partidelor politice și comportamentul presei în campanie:

„Democrația, într-un final, depinde de o mediatizare echilibrată a oricărui proces electoral. În R. Moldova avem nevoie de o reformă mass-media complexă care ar pune bazele unor reguli clare privind proprietatea asupra instituțiilor media. Deci, stabilirea unor reguli transparente, alături de alte reforme, vor sta la baza unui jurnalism informativ și echilibrat.”

Republica Moldova este în așteptarea unui ajutor de 600 de milioane de euro, anunțat în luna iunie de Comisia Europeană. Banii vor fi puși la dispoziția autorităților moldovene doar dacă se va demonstra un progres clar de reforme prevăzută în Acordul de Asociere la UE. Justiția, combaterea corupției și administrarea publică sunt domeniile cheie în care se așteaptă cele mai importante schimbări, a precizat europarlamentarul Siegfried Mureșan:

Vom avea un guvern cu care vom putea lucra...

„Din păcate, în ultimii ani guvernele care s-au aflat la Chișinău și autoritățile R. Moldova au fost un obstacol în dorința Uniunii Europene de a ajuta R. Moldova prin neîndeplinirea angajamentelor asumate. Avem cea mai mare încredere vom avea un guvern cu care vom putea lucra. Știți foarte bine, cu cât se reformează mai mult în țările din afara Uniunii Europene, cu atât și Uniunea Europeană poate ajuta mai mult, cu cât se reformează mai puțin, cu atât Uniunea Europeană este nevoită să aloce mai puține resurse.”

Siegfried Mureșan a mai precizat că de-a lungul anilor, Uniunea Europeană a rămas decepționată de prea multe ori în cea ce privește atitudinea guvernanților moldoveni, prin urmare, relația cu noua majoritate se va baza în continuare pe principiul „more for more”, adică mai multe ajutoare pentru mai multe reforme.

Anticipate 2021: rezultate

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost câștigate de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS) iar în noul Parlament vor intra trei partide/blocuri electorale.

Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuiau să întrunească 5% din voturile valabile ale alegătorilor, iar blocurile electorale – 7%. Candidații independenți numai 2%.

Rezultatele parțiale, prezentate de CEC, după numărarea a 100% din voturi.

Prezența la vot a fost de 48,41 la sută.

  • Pe teritoriul R. Moldova, prezența a fost de 44,56%.
  • Peste hotare au votat pese 212 mii de persoane, aproape jumătate fiind între 26 și 40 de ani, arată datele CEC. PAS a obținut peste 86% din voturi, în timp ce Blocul electoral al Comniștilor și Socialiștilor, numai 2,47%.
  • Cei mai mulți alegători din diaspora au fost în Italia, peste 66 de mii. Urmează Germaia cu aproape 26 de mii de votanți, Marea Britanie cu aproape 24 de mii și Franța cu aproape 23 de mii. În România au votat 15.123 de alegători iar în Rusia numa 6.153.
  • La secțiile de votare alocate locuitorilor regiunii transnistrene, 62,21 la sută dintre alegători au votat pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar 13,59 la sută – cu Partidul Acțiune și Solidaritate. 6,25 la sută au votat pentru Partidul Șor.
  • În total, la cele 41 de secții arondate regiunii transnistrene s-au prezentat la votare 28.780 de alegători.

Previous Next

Radio Europa Liberă în alegeri

RADIO EUROPA LIBERA reamintește ca nu susține nici un partid politic înscris în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Emisiunile noastre electorale, în română și rusă, oferă același condiții de exprimare tuturor candidaților, iar materialele analitice caută să prezinte cât mai exact informațiile publice despre trecutul partidelor aflate în competiție, astfel încât publicul (cititorii si ascultătorii) Europei Libere să facă o alegere informata și la scrutinul din 11 iulie 2021.

XS
SM
MD
LG