Patria, la un capăt şi altul (de ţară)

Judecând după cât de multă lume de la noi zboară zilnic în Italia, s-ar zice că drumurile care duc la Roma (y compris, pe calea aerului) sunt bătute de moldoveni mai abitir ca alte naţii. Atât că nu sunt unse neapărat cu miere, mare parte a călătorilor nefiind turişti plecând în vacanţă la Roma (a nu se confunda cu filmul omonim, din 1953, în regia lui William Wyler, avându-i în distribuţie pe Audrey Hepburn și Gregory Peck), ci întorcându-se la muncă – de cele mai multe ori, necalificată. A pleca „laitalia” (se pronunţă legat – mde, „viaţă legată cu aţă!”) a devenit, în limbajul cotidian, sinonim cu a-ţi lua lumea în cap, în căutarea unei bucăţi de pâine, iar literatura exilului (mă gândesc în primul rând la basarabeanca Lilia Bicec, al cărei Testament necitit a fost tradus & publicat în italiană) n-a întârziat să dea o expresie artistică fenomenului. Se-nţelege că şi această lume necăjită îşi are sărbătorile ei, cea de 1 Decembrie fiind una cu totul şi cu totul aparte – atât că, în duminica respectivă, la Columna lui Traian din Roma am întâlnit mai degrabă români & moldoveni veniţi special din ţară într-un soi de pelerinaj, şi mai puţin conaţionali (de-o parte şi de-alta a Prutului) stabiliţi cu traiul în Italia. Eu însumi am ajuns, iată, „la Râm” – pentru prima oară!!! – la invitaţia unei organizaţii culturale a diasporei noastre, pe post de „momeală” (sau „bonus”, greu de spus) fiind… cea de-a 18 ediţie a Târgului de Carte de la Roma!

Câteva milenii de istorie, zeci de secole de civilizaţie, cum să încapă în doar şapte zile, oricât de devreme te-ai trezi (pentru a ajunge mai departe) & oricât de târziu te-ai culca, după ce ai refăcut cu degetul pe hartă traseele de peste zi. N-am să încerc nici eu marea (Adriatică, peste care am zburat la plecare) cu degetul, încercând să „dau seama” în cuvinte puţine despre ceea ce nici măcar Stendhal, un pasionat adorator & cunoscător al Italiei, n-a reuşit să cuprindă în sutele de pagini ale jurnalelor sale de călătorie (citez din Promenades dans Rome: „Je voudrais, après avoir vu l’Italie, trouver à Naples l’eau du Léthé, tout oublier, et puis recommencer le voyage, et passer mes jours ainsi”); suficient să deschid aici câteva ferestre – judecând după frumuseţea imaginilor, adevărate vitralii! – pentru cei care n-au apucat încă să vadă Roma, dar şi pentru cei care, odată ajunşi „laitalia”, numai de monumente istorice & muzee nu le-a păsat. Clătiţi-vă ochii cu frumuseţe: aceasta cu cât mai mult e admirată, cu atât mai mult sporeşte!

Patria, la un capăt şi altul (de ţară)

Iar ca să închei pe-o notă poetică aceste rânduri, tot la un scriitor drag inimii mele fac apel, unul care a iubit cu patimă Italia (dar a murit, vai! în gheţurile siberiene, pierdut fără urmă în Gulag!), Osip Mandelştem, autorul volumului de versuri Tristia şi al unui excepţionalul eseu dedicat lui Dante – în toate cele şapte zile cât am stat la Roma, mi-a sunat în cap acest poem:

* * * * * * * *

Осип Мандельштам

Ариост

В Европе холодно. В Италии темно.
Власть отвратительна, как руки брадобрея.
О, если б распахнуть, да как нельзя скорее,
На Адриатику широкое окно.

Над розой мускусной жужжание пчелы,
В степи полуденной - кузнечик мускулистый.
Крылатой лошади подковы тяжелы,
Часы песочные желты и золотисты.

На языке цикад пленительная смесь
Из грусти пушкинской и средиземной спеси,
Как плющ назойливый, цепляющийся весь,
Он мужественно врет, с Орландом куролеся.

Часы песочные желты и золотисты,
В степи полуденной кузнечик мускулистый -
И прямо на луну влетает враль плечистый...

Любезный Ариост, посольская лиса,
Цветущий папоротник, парусник, столетник,
Ты слушал на луне овсянок голоса,
А при дворе у рыб - ученый был советник.

О, город ящериц, в котором нет души,-
От ведьмы и судьи таких сынов рожала
Феррара черствая и на цепи держала,
И солнце рыжего ума взошло в глуши.

Мы удивляемся лавчонке мясника,
Под сеткой синих мух уснувшему дитяти,
Ягненку на дворе, монаху на осляти,
Солдатам герцога, юродивым слегка
От винопития, чумы и чеснока,-
И свежей, как заря, удивлены утрате…

* Opiniile exprimate în acest material aparțin autorului și nu sunt neapărat ale Europei Libere.