Potrivit unui comunicat emis de comisia pre-vetting, evaluarea integrității etice și financiare a fost promovată de:
- profesoara Aliona Corcenco, fostă judecătoare;
- profesorul Veaceslav Guțan, fost angajat al Ministerului de Interne;
- Vitalie Sîli, ex-angajat al Serviciului de Informații și Securitate;
- avocatul Iulian Muntean.
Candidata Ana Tipa, care recent a absolvit cursurile de formare inițială a candidaților la funcția de judecător la Institutul Național al Justiției, nu a promovat evaluarea. Ea are la dispoziție cinci zile ca să conteste la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) decizia comisiei pre-vetting.
Alți trei candidați la funcțiile de membri ai CSM din partea Parlamentului, care au fost audiați de comisia pre-vetting la sfârșitul lunii iunie, mai așteptă deciziile comisiei.
Potrivit legii, CSM, care este principalul organ de autoadministrare a puterii judecătorești, trebuie să fie format din 12 persoane: șase judecători și șase juriști non-judecători (pentru a se evita guvernarea corporatistă). O comisie specială le-a verificat veniturile și cheltuielile din ultimii 15 ani.
În primul tur, la concurs au participat 12 juriști, dintre care doar trei au promovat evaluarea și au fost numiți în funcții de Parlament, care a anunțat un nou concurs pentru locurile vacante.
Pe 1 august, CSJ a dispus reevaluarea a patru juriști care au participat în primul concurs, anulând deciziile comisiei pre-vetting.
### Vezi și... ### Judecătorii reacționează la declarațiile Maiei Sandu privind deciziile CSJ