Linkuri accesibilitate

Judecătorii reacționează la declarațiile Maiei Sandu privind deciziile CSJ


Judecătorul Victor Sandu, președintele Asociației Judecătorilor.
Judecătorul Victor Sandu, președintele Asociației Judecătorilor.

După ce președinta Maia Sandu a numit „ilegale” deciziile CSJ, Asociația Judecătorilor și-a exprimat regretul privind „declarațiile generalizatoare și defăimătorii la adresa judecătorilor” și a reamintit despre principiile de separare a puterilor în stat și de independență a justiției.  

Într-un interviu pentru Ziarul de Gardă, președinta Maia Sandu a numit „ilegale”, emise „pe bandă rulantă și trase la indigo” deciziile Curții Supreme de Justiție (CSJ) prin care au fost anulate hotărârile comisiei pre-vetting.

Șefa statului a spus că acestea reprezintă „încă o încercare a sistemului de a pune bețe în roate reformei justiției și eforturilor de eliminare din sistem a oamenilor corupți”.

„Aceste decizii confirmă încă o dată că sistemul nu vrea să se curețe din interior și că e corectă abordarea noastră de a face evaluare externă. Asta nu înseamnă că în sistem nu există oameni onești, dar, din câte vedem, foarte puțini dintre ei se implică în acest efort de curățare a justiției. Nu este primul obstacol pe care judecătorii corupți îl creează și, probabil, nici ultimul. Dar, în pofida acestor obstacole, reforma merge înainte”, a declarat Maia Sandu.

Într-o reacție „la declarațiile unor politicieni”, venită la scurt timp, Asociația Judecătorilor din R. Moldova a făcut trimitere la articolul 120 din Constituție, care spune că deciziile judecătorești irevocabile sunt obligatorii pentru toată lumea. În opinia asociației, criticarea acestor decizii de către politicieni ar însemna „negarea prezumției de legalitate a actului de justiție”.

„Observăm cu regret declarații generalizatoare și defăimătorii la adresa judecătorilor. Acestea, pe lângă faptul că reprezintă un atac direct la principiile fundamentale ale statului de drept și independenței justiției, afectează și încrederea publicului în integritatea sistemului judiciar”, se arată într-un comunicat al asociației.

„Este vital ca reprezentanții puterii executive și legislative să recunoască și să respecte independența justiției, luând în considerație că rolul lor este de a adopta și implementa legile, dar nu de a influența sau critica deciziile judecătorești”, se mai spune în declarație.

De asemenea, judecătorii cheamă la dialog instituțiile statului, societatea civilă și partenerii internaționali.

Pe 1 august, după mai multe luni de examinare, CSJ a emis 21 de decizii prin care a dispus reevaluarea candidaților la funcțiile de membri în Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procurorilor.

Într-o declarație comună, emisă pe 4 august, ambasadele Statelor Unite, ale Uniunii Europene și ale Țărilor de Jos în R. Moldova au spus că „apreciază în mod deosebit” modul în care s-a desfășurat procesul de pre-vetting și s-au arătat convinse că membrii comisiei de evaluare „vor analiza în detaliu raționamentele CSJ”.

XS
SM
MD
LG