Pe agendă | Cât de greu va cântări votul moldovenilor cu pașaport românesc la europarlamentare și cum va funcționa sistemul „e-Rețeta”

Mai multe persoane stau la rând la sediul Ambasadei României din Chișinău pentru a vota la prezidențialele românești din noiembrie 2019.

În acest episod, aflați cum a început campania pentru alegerile europarlamentare în stânga Prutului, și discutăm despre o reformă majoră a sistemului de sănătate în Republica Moldova – trecerea la rețeta electronică.

Your browser doesn’t support HTML5

Cât de greu va cântări votul moldovenilor cu pașaport românesc la europarlamentare și cum va funcționa sistemul „e-Rețeta”

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare a ajuns și în Republica Moldova. Doi dintre principalii concurenți din România - Partidul Național Liberal și Alianța Dreapta Unită - au organizat la Chișinău evenimente de campanie, weekendul trecut, pentru a-și prezenta platformele, care includ și promisiuni de sprijin pentru Republica Moldova, țară candidată la admiterea în Uniunea Europeană.

Numărul cetățenilor moldoveni care dețin și acte de identitate românești este estimat la câteva sute de mii. Acum cinci ani, pentru europarlamentare, în Moldova au fost deschise 36 de secții de votare. Însă numărul votanților a fost sub așteptări și nu a depășit 38 de mii.

Alegerile pentru Parlamentul European cu 720 de locuri va avea loc la începutul lunii iunie. În România și pentru diaspora, scrutinul va fi organizat la 9 iunie. Ce promit partidele din România alegătorilor din stânga Prutului și dacă listele acestora includ și candidați moldoveni, aflăm de la Cristian Bolotnicov.

Alte teme ale ediției din 28 martie:

  • Cât de greu ar putea cântări votul moldovenilor cu cetățene română la alegerile europarlamentare și cu ce impact pentru Republica Moldova? Colega noastră, Elena Cioina, discută cu invitații permanenți ai podcastului „Dincolo de știri”, comentatorii politici Nicolae Negru și Igor Boțan.
  • Începând cu 1 aprilie, sistemul de sănătate din Republica Moldova va trece la un nou mecanism de prescriere a rețetelor medicale. Acestea nu vor mai fi eliberate pe hârtie, ci exclusiv în format electronic. Cum va funcționa sistemul numit „e-Rețeta”, a căutat răspuns colegul nostru Eugen Urușciuc, discutând, în ultimul episod al podcastului „În esență”, cu Ion Dodon, directorul general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Și la final, un anunț important pentru ascultătorii noștri. Aceasta este ultima ediție a podcastului „Pe agendă”, difuzat de la Praga în zilele de luni, marți și joi. Cel de-al doilea produs din aceeași serie, „Pe Agendă, cu Cristina Popușoi”, va putea fi urmărit ÎNSĂ în continuare în fiecare zi de miercuri. Acest program prezintă săptămânal interviuri cu invitați de marcă: celebrități, reprezentanți ai puterii, persoane influente și lideri de opinie, care sunt invitații studioului nostru de la Chișinău. Emisiunea poate fi urmărită pe canalul de YouTube Europa Liberă Moldova și pe site-ul nostru moldova.europalibera.org.

Așteptăm să vă avem alături și în continuare!

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.