Pe agendă | Cine a fost Oleg Horjan și de ce a trezit moartea lui ecouri internaționale  

Oleg Horjan, un activist transnistrean considerat cel mai mare critic al puterii clanului Sheriff.

În acest episod, discutăm despre moartea lui Oleg Horjan, un activist transnistrean considerat cel mai mare critic al puterii clanului Sheriff, dar și despre cum a reușit să câștige judecătorea Domnica Manole mii de euro în despăgubiri, inclusiv grație Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), cât și despre ultimele evoluții în peripețiile juridice ale Partidului Șor – sau ceea a ce a mai rămas din el.

La Chișinău, din inițiativa partidului guvernamental PAS, continuă scoaterea de pe șine a celei de-a treia forțe politice din țară, Partidul Șor, considerat de puterea pro-europeană un factor de risc pentru securitatea națională și un izvor de corupție de cele mai diferite feluri. După ce CC a scos formațiunea în afara legii, iar PAS a votat în parlament ca șefii ei să nu poată face politică vreme de 3 ani, a fost pusă sub învinuire în dosarul finanțării ilegale a Partidului Șor, Evghenia Guțul, câștigătoarea alegerilor pentru postul de bașcan al Găgăuziei. Între timp a avut loc și o nouă ședință de judecată în procesul nr. 2 din partidul ilegal, anume deputata Marina Tauber. Acest proces și altele le urmărește colega Nadejda Coptu.

Your browser doesn’t support HTML5

Cine a fost Oleg Horjan și de ce a trezit moartea lui ecouri internaționale  

Alte teme ale episodului difuzat pe 19 iulie:

  • Ucraina și România, două țări importante de la Marea Neagră, au îndemnat la găsirea de soluții pentru ca exporturile de grâne ucrainene să poată continua chiar și după ce Rusia a denunțat acordul referitor la această chestiune, pe 17 iulie. Este de acord cu ele și Casa Albă.
  • O rară vizită de oficial de rang înalt american în China: John Kerry a mers să discute la Beijing despre încălzirea climaterică.
  • Cum infiltrau serviciile secrete comuniste, înainte de 1989, comunitățile etnice germane din estul Europei – o filă de istorie de la William Totok.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.