Pe agendă | Cine și cum întocmește lista persoanelor „asociate” cu oligarhii sancționați?

SIS a publicat o listă cu peste 500 de persoane și companii asociate cu șase politicieni și oameni de afaceri din R.Moldova și parteneri ai acestora supuși sancțiunilor internaționale.

În acest episod, discutăm despre lista SIS cu cele peste 500 de persoane și entități „asociate” oligarhilor moldoveni și ruși care sunt supuși sancțiunilor internaționale, dar și despre reacția autorităților moldovene la o nouă investigație a Europei Libere.

Your browser doesn’t support HTML5

Cine și cum întocmește lista persoanelor „asociate” cu oligarhii sancționați?

Serviciul de Informații și Securitate a făcut publică o listă a persoanelor și entităților asociate cu cei șase politicieni și oameni de afaceri din R.Moldova și parteneri ai acestora supuși sancțiunilor internaționale – Ilan Șor, Vladimir Plahotniuc, Veaceslav Platon, Vladimir Andronachi, Grigore Caramalac și Igor Ceaika. Este o listă cu peste 500 de persoane și companii despre care SIS susține că „există probe și informații documentate” că ar fi asociate cu cele șase persoane sancționate anterior de SUA, UE, Canada, Marea Britanie și alte țări pentru destabilizarea Republicii Moldova sau pentru susținerea agresiunii ruse în Ucraina. Cum a apărut această listă și cine decide că o persoană este sau nu asociată cu subiecții sancțiunilor internaționale? A aflat colega noastră specializată în domeniul justiției, Nadejda Coptu.

Alte teme ale ediției din 5 februarie:

  • O nouă investigație a Europei Libere arată că trei firme moldovene au continuat și anul trecut să livreze piese de avion în Federația Rusă, în ciuda sancțiunilor internaționale. Un purtător de cuvânt de la Bruxelles a spus că UE este „îngrijorată” de relatările despre eludarea sancțiunilor și că guvernul de la Chișinău ar trebui să ia măsuri. Cum au reacționat autoritățile moldovene la investigația EL, dar și la criticile partenerilor europeni?
  • Săptămâna politică americană: riposta SUA la atacurile unor organizații sprijinite de Iran; sancțiunile împotriva unor coloniști israelieni implicați în violențe și competiția între SUA și China într-un domeniu tehnologic de vârf.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.