Pe agendă | Cum ar putea Chișinăul să împiedice organizarea alegerilor rusești în regiunea transnistreană

Imagine din Tiraspol, cu un banner promoțional pentru alegerile prezidențiale din Federația Rusă din martie 2018.

În acest episod, discutăm despre decizia Chișinăului de a permite deschiderea unei singure secții de votare în Moldova pentru alegerile prezidențiale ruse, dar și despre votul eșuat din Senatul SUA asupra unui proiect de lege ce ar fi putut debloca ajutorul pentru Ucraina.

Your browser doesn’t support HTML5

Cum ar putea Chișinăul să împiedice organizarea alegerilor rusești în regiunea transnistreană

Chișinăul a anunțat că va permite deschiderea unei singure secții de votare în Republica Moldova pentru alegerile prezidențiale ruse de la mijlocul lunii martie, și anume pe teritoriul ambasadei ruse. Întru-un interviu pentru TVR Moldova, ministrul de externe, Mihai Popșoi, a avertizat Moscova să nu încerce să organizeze alegerile „oriunde în altă parte”, inclusiv în regiunea separatistă transnistreană, spunând că autoritățile moldovene vor „contracara” asemenea „acțiuni”.

Federația Rusă a organizat de fiecare dată alegeri în Transnistria, în ciuda reacțiilor de nemulțumire ale Chișinăului. De data aceasta, însă, guvernarea pro-europeană a Republicii Moldova susține că dispune de pârghiile necesare ca să împiedice desfășurarea scrutinului în regiunea pe care nu o controlează. Cum a organizat Rusia până acum alegeri în Transnistria, unde s-ar afla peste 200 de mii de cetățeni ruși, și ce s-a schimbat între timp? A căutat să afle colegul nostru Denis Dermenji.

Alte teme ale ediției din 8 februarie:

  • Președinta Maia Sandu a invitat opoziția la discuții pe tema referendumului pro-european. Ce va urma? Opinii ale comentatorilor politici Nicolae Negru și Igor Boțan.
  • Senatul SUA a respins proiectul de lege ce ar fi permis deblocarea de noi fonduri pentru Ucraina și Israel, două țări aflate în război, și ar fi reformat sistemul imigrației al Statelor Unite. Între timp, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a cerut SUA și UE să „facă mai mult” pentru a ajuta Ucraina în lupta împotriva invaziei rusești.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.