Pe agendă | Cum va avea loc evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor? Guvernul aprobă procedura de vetting

Adunarea generală a judecătorilor din 28 aprilie a întrunit 350 din numărul total de 400 de magistrați moldoveni.

În acest episod, aflați ce mecanism a propus Guvernul pentru evaluarea externă judecătorilor și procurorilor moldoveni, și cum partenerii occidentali ai Ucrainei se pregătesc să ajute Kievul să reconstruiască țara distrusă de război.

Autoritățile moldovene se pregătesc să înceapă cea de a doua etapă majoră a reformei justiției prin evaluarea externă a integrității judecătorilor și procurorilor – procedură cunoscută sub numele de vetting. Miercuri, 5 iulie, guvernul a avizat proiectul de lege cu privire la vetting, care va fi apoi supus votului în Parlament.

Your browser doesn’t support HTML5

Cum va avea loc evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor? Guvernul aprobă procedura de vetting

Alte teme ale ediției din 5 iulie:

  • Spania a preluat oficial președinția rotativă a Uniunii Europene pentru următoarea jumătate de an. La ceremonia de la Madrid de pe 3 iulie, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut UE să abordeze cât mai curând posibil subiectul extinderii sale, pentru a include țări precum Ucraina și R. Moldova.
  • Reconstrucția Ucrainei nu se poate face „într-o bulă”, este nevoie de participare regională, spune Alina Inayeh, una din autoarele celui mai recent studiu al think tank-ului „German Marshall Fund” despre refacerea Ucrainei.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.