Pe agendă | Fermierii moldoveni taxați de Tiraspol. Cum îi va ajuta Guvernul?

Problema terenurilor agricole, aflate după traseul rutier Tiraspol-Dubăsari-Rîbniţa a apărut în 1998, atunci când administrația de la Tiraspol a instalat posture de control. În imagine un punct de control de intrare în regiunea transnistreană.

În acest episod, discutăm despre eventuale măsuri de susținere a fermierilor din raionul Dubăsari, după ce administrația separatistă de la Tiraspol a decis să le impună „taxe vamale”, dar și despre dezvoltarea regională și infrastructura drumurilor din România.

Your browser doesn’t support HTML5

Fermierii moldoveni taxați de Tiraspol. Cum îi va ajuta Guvernul?

Administrația separatistă din regiunea transnistreană a decis să impună taxe vamale fermierilor moldoveni din raionul Dubăsari, care au terenuri agricole amplasate după traseul Camenca-Tiraspol. Măsura restrictivă survine după ce Chișinăul a unificat, de la începutul anului, într-un nou Cod vamal, procedura de percepere a taxelor pentru agenții economici de pe ambele maluri ale Nistrului. Guvernul de la Chișinău a cerut liderilor de la Tiraspol să renunțe la restricții, căutând, între timp, soluții pentru fermierii care s-au pomenit cu sute de tone de cereale blocate în depozite. Joi, vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, a mers la Dubăsari pentru a discuta problemele agricultorilor din Cocieri, Molovata Nouă, Coșnița și Doroțcaia.

Alte teme ale ediției din 25 ianuarie:

  • România a avut cea mai mare creștere a „motorizării” din UE, în ultimul deceniu, potrivit Eurostat. Ea are însă și una din cele mai slabe rate de dezvoltare a infrastructurii rutiere. Regiunea cea mai „defavorizată” pare a fi Moldova, regiunea estică a României. Istoricul de la Iași, Dorin Dobrincu, președinte al asociației civice „Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”, crede că, fără autostrăzi și șosele rapide care să lege mai ales Moldova de Ardeal și mai departe de Europa Centrală, regiunea nu are nicio șansă de dezvoltare.
  • În Germania, sute de mii de oameni au protestat, weekendul trecut, împotriva extremei drepte, dar mai ales a partidului Alternativa pentru Germania (AfD), văzut drept o amenințare la adresa democrației germane. Ce a provocat valul de proteste și care a fost reacția AfD, aflăm de la corespondentul Europei Libere la Berlin, William Totok.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.