Pe agendă | Reacție – contrareacție sau de ce ar urma fermierii din Dubăsari să plătească taxe vamale regimului nerecunoscut de la Tiraspol?

Autoritățile separatiste din regiunea transnistreană vor să colecteze taxe vamale de la fermierii din raionul Dubăsari, care au terenuri în spatele liniei de demarcație (foto arhivă/ Ilie Gulca/RFERL)

În acest episod, vorbim cu Denis Dermenji despre reacția Tiraspolului la decizia autorităților de la Chișinău de a unifica sistemul de colectare a taxelor vamale, pe ambele maluri ale Nistrului, discutăm despre haosul provocat de ninsorile abundente și trecem în revistă săptămâna politică americană.

Your browser doesn’t support HTML5

Reacție – contrareacție sau de ce ar urma fermierii din Dubăsari să plătească taxe vamale regimului nerecunoscut de la Tiraspol?

Așa-numitul guvern al regiunii transnistrene anunța pe 9 ianuarie că ar fi anulat „regimul vamal preferențial” pentru fermierii moldoveni din raionul Dubăsari, care au terenuri agricole după traseul Râbnița-Tiraspol.

Decizia vine la câteva zile după ce autoritățile de la Chișinău au adoptat un nou Cod Vamal care obligă agenții economici din stânga Nistrului să achite taxele vamale în bugetul Republicii Moldova.

Până acum, chiar și companiile din regiunea transnistreană înregistrate la Chişinău plăteau taxe vamale la bugetul regiunii separatiste.

Alte subiecte ale episodului din 9 ianuarie 2024

  • „Iarna nu este ca vara”, este una din „celebrele” ziceri ale fostului președinte român Traian Băsescu, dar în ultimele zile, moldovenii au putut verifica din plin adevărul acestei butade.
  • De ce este așa de greu în Germania ca un partid extremist să fie scos în afara legii?
  • Scriitorul Vitalie Ciobanu discută cu muzicianul Vali Boghean despre mari planuri culturale, care pentru moment se fac cu puțini bani și fără sprijin instituțional. Un fragment din cel mai recent episod al podcastului cultural al Europei Libere, „Cultura la frontieră”.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.