Pe Agendă: „Să ajungem la Shalom” și cum Moldova se comportă deja în unele privințe ca un membru UE

Steaua lui David de pe drapelul național israelian poate fi văzută în spatele unui drapel al Europei în fața clădirii Reichstag, care găzduiește Bundestagul (camera inferioară a parlamentului), în Berlin, 11 octombrie 2023.

În acest episod, discutăm despre moldovenii, ucrainenii sau israelienii care se refugiază în Moldova după atacul terorist Hamas din 7 octombrie împotriva Israelului, dar și despre cât de greu sau de ușor își poate integra Republica Moldova în Uniunea Europeană mândria ei tradițională: agricultura.

A făcut destinul ca în două luni de zile, Israelul să intre tot de două ori în atenția moldovenilor. Mai întâi, în septembrie, a fost podul aerian Tel Aviv-Chișinău și retur, cu care zeci de mii de pelerini evrei au mers la un loc sfânt din Ucraina, pentru anul nou evreiesc, revenind apoi, tot prin Moldova, acasă.

Acum, de la Tel Aviv sosesc la aeroportul Chișinău altfel de pasageri: oameni care fug de urmările terorii declanșate la 7 octombrie de milițiile islamiste Hamas, sau care doar își iau o vacanță și vor să se întoarcă, ca să ajute. Reporterul Europei Libere Denis Dermenji a fost printre cei care au urmărit după 7 octombrie sosirile de curse aeriene de la Tel Aviv.

Your browser doesn’t support HTML5

„Să ajungem la Shalom” și cum Moldova se comportă deja în unele privințe ca un membru UE

Alte teme ale episodului difuzat pe 12 octombrie:

  • Daniel Buda este un europarlamentar influent pentru R. Moldova: el este în Comisia pentru Agricultură din legislativul UE – iar Moldova (cum știe orice copil!)este o țară predominant agrară. Europa Liberă l-a întrebat pe Buda pe unde va ajunge Moldova cel mai repede și cu cât mai mult folos la Politica Agricolă Comună.
  • Înaintea atacului terorist Hamas de la 7 octombrie, Israelul trecea printr-o perioadă de turbulență politică internă. Au profitat inamicii de asta? Un interviu al Oanei Despa cu Ovidiu Raețchi.
  • Kremlinul le spune emigranților ruși că pot reveni oricând în țară, dar numai dacă-și fac ordine în... cap, renunțând la orice simpatii pentru Ucraina.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.

### Vezi și... ### Guvernul caută căi pentru evacuarea moldovenilor din Fâșia Gaza