Your browser doesn’t support HTML5
De mai bine de doi ani, circa 20 de judecători din Republica Moldova se află într-o situație incertă. Mandatele lor nu au mai fost prelungite, după modificarea procedurii de numire a magistraților. Ei nu mai pot examina dosare, dar nici nu pot fi demiși. Este vorba despre judecătorii cărora, în 2022, președinta Maia Sandu a refuzat să le prelungească mandatele. În cele din urmă, Consiliul Superior al Magistraturii a cerut clarificări la Curtea Constituțională, dar înalta instanță a respins, recent, sesizarea CSM. Ce urmează mai departe, mai au șanse judecătorii respinși de șefa statului să fie numiți în funcții? A căutat să afle colega noastră Nadejda Coptu, specializată în justiție, reporter la pagina de limbă rusă a Europei Libere.
Alte teme ale ediției din 26 martie:
- Recent, în lumea întreagă, a fost marcată Ziua persoanelor cu Sindromul Down. Cea de a 21-a zi din cea de a treia lună a anului nu a fost aleasă întâmplător. Persoanele cu Sindromul Down au, cel mai adesea, trei cromozomi în loc de doi, pe cea de a 21-a pereche de cromozomi din nucleul celulei. Deci, cu unul mai mult față de cei 46, care există în mod normal în organismul uman. Este o afecțiune genetică de care ar suferi tot mai mulți oameni în ultimele decenii, și care cauzează diferite grade de dizabilitate fizică și intelectuală. Deși Sindromul Down reprezintă o provocare, majoritatea persoanelor cu această afecțiune pot duce o viață relativ normală și activă – să facă studii, să obțină un loc de muncă și chiar să își întemeieze o familie. Dar sunt și mulți care nu sunt integrați social și au nevoie de îngrijiri permanente, în funcție de severitatea maladiilor asociate. La nivel global, numărul persoanelor cu Sindromul Down este estimat la 40-50 de milioane. În Republica Moldova, însă, nu există date precise. În grija cui rămân adulții cu Sindromul Down în Moldova? A căutat să afle colega noastră Eugenia Apostu.
- O echipă de anchetatori ruși a mers în Tadjikistan pentru a interoga membrii familiilor celor patru bărbați suspectați că ar fi autorii atentatului terorist din 22 martie, de la Moscova. În Tadjikistan, știrea provoacă îngrijorări, în special privind soarta imigranților tadjici din Rusia.
Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.