Galina Țurcan din Chișinău are 75 de ani, iar fiul său Leon – 40. Femeia povestește că, atunci când l-a adus pe lume, medicii i-au pus un alt diagnostic și abia peste 30 de ani a aflat că acesta are Sindromul Down.
„Când l-am născut pe Leon, doctorii mi-au zis că are un handicap și că ar fi bine să-l las la orfelinat, să nu-mi stric viața, că el oricum va muri peste câțiva ani”, a spus Europei Libere Galina Țurcan.
Leon nu a mers nici la grădiniță, nici la școală, iar centre de reabilitare pentru copiii cu nevoi speciale practic nu existau în acea perioadă. Băiatul a stat mai mult acasă, fiind îngrijit permanent de mama sa, care i-a fost și asistentă personală până în luna februarie a acestui an, când a fost demisă.
Leon nu se descurcă de unul singur. În plus, el are mai multe probleme de sănătate, de la hipertensiune arterială până la diabet zaharat. Mama îl îmbracă, îi face baie, îi pregătește mâncarea, îi spală hainele, îi face injecții și chiar îl adoarme. Ajunsă la 75 de ani, femeia nu-și imaginează ce va face fiul său fără ajutorul ei. Leon nu mai are pe nimeni.
„Aș muri liniștită să știu că este un centru pentru oameni ca el. În fiecare seară mă gândesc ce va face el când eu nu voi mai fi. Chiar m-am interesat și mi-au zis că, dacă va avea noroc, îl vor lua la azil de bătrâni”, spune mama lui Leon.
De 6 ani, în așteptarea unui spațiu
Ala Burlaca, președinta asociației „Sunshine”, care întrunește părinții persoanelor cu Sindromul Down, spune că de 6 ani bate la ușa autorităților centrale și locale în speranța că va obține un spațiu pentru a deschide un centru specializat.
„Am avut discuții cu autoritățile și mereu ne spun: «Urmează, așteptați» și așa așteptăm de 6 ani. Noi avem centre de reabilitare pentru copiii cu Sindromul Down, intervenția timpurie există. După vârsta de 3 ani, sunt mai puține. Pentru adolescenți și adulți nu este niciun centru în toată R. Moldova”, a spus Europei Libere Ala Burlaca.
Potrivit ei, an de an sunt tot mai multe cazuri când persoane adulte cu Sindromul Down rămân fără niciun sprijin odată ce părinții pleacă din viață. De cele mai multe ori, aceste persoane sunt plasate în azilurile de bătrâni, fapt confirmat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale.
„Într-adevăr, nu există în R. Moldova un centru exclusiv pentru adulții cu Sindromul Down și, deocamdată, ministerul nu are în plan deschiderea unui astfel de centru în viitorul apropiat”, a spus Europei Libere consiliera pe comunicare a ministerului, Daniela Herța.
De Ziua internațională a Sindromului Down, marcată pe 21 martie, mai mulți politicieni, inclusiv deputați și președinta Maia Sandu, au postat mesaje pe rețelele de socializare în care au vorbit, cu precădere, despre incluziunea copiilor cu Sindromul Down.
Reportaj// „Doamne ferește să rămână singură, n-are cine s-o caute”. Povestea unei femei cu Sindromul Down în vârstă de 51 de ani
La Centrul de Sănătate a Reproducerii și Genetică Medicală a Institutului Mamei și Copilului, anul trecut, 43 de copii au fost diagnosticați cu Sindromul Down. Numărul lor a crescut ușor față de anul 2022, când au fost diagnosticați 40 de copii, și 2021 – 30.
În ultimii 3 ani, Consiliul Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă a determinat dizabilitatea cauzată de Sindromul Down la 323 de minori și 62 de adulți.