„Pe agendă” | Limba română, limba oficială a Republicii Moldova, între aplauze și proteste 

În acest episod, aflați cum a fost votată legea prin care „limba română” va lua locul „limbii moldovenești” în legislația Republicii Moldova, în timp ce, în fața Parlamentului, protestau membri și simpatizanți ai Partidului Șor și aveau loc altercații cu poliția, pe care organizatorii manifestației le-au pus pe seama provocatorilor.

Your browser doesn’t support HTML5

Limba română, limba oficială a Republicii Moldova, între aplauze și proteste

Pe ordinea de zi a Parlamentului s-au aflat și alte câteva documente importante, între care proiectul unei reforme radicale a Curții Supreme de Justiție și legile care conferă puteri sporite Serviciului de Informații și Securitate (SIS), legi criticate de opoziție, reprezentanți ai societății civile și de experți ai Comisiei de la Veneția.

Alte teme ale episodului din 16 martie

  • Cum s-a schimbat, într-un an de război în Ucraina, situația de securitate a Republicii Moldova? Ileana Giurchescu discută cu analistul francez Florent Parmentier, invitatul rubricii „Panorama interviu”.
  • Ce au discutat generalii ruși și americani după incidentul cu drona MQ-9 Reaper și avioanele Su-27?
  • Reforma SIS, un nou Big Brother?

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.