Pe agendă | Premierul Poloniei, la Chișinău: „Avem un dușman comun”

Prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki și cel moldovean, Dorin Recean, la Chișinău, 6 aprilie 2023

În acest episod discutăm despre vizita premierului Mateusz Morawiecki la Chișinău și extinderea cooperării moldo-poloneze, și despre cum Republica Moldova ar putea intra în „noua eră” a energiei regenerabile.

Your browser doesn’t support HTML5

Premierul Poloniei, la Chișinău: „Avem un dușman comun”

Primul ministru al Poloniei, Mateusz Morawiecki, s-a aflat joi, la Chișinău, unde a avut o întrevedere cu omologul său moldovean, Dorin Recean, și a semnat un memorandum în domeniul securității cibernetice. Într-o conferință de presă comună, Morawiecki a spus că cele două țări se confruntă cu provocări similare legate de războiul din Ucraina. „Pentru stabilitatea Europei, trebuie să asigurăm victoria Ucrainei, iar Rusia trebuie să piardă”, a declarat premierul polonez. Cu o zi înainte, la Varșovia, Morawiecki a semnat cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski mai multe documente privind furnizarea de sprijin militar constant Ucrainei, inclusiv mai multe avioane de luptă.

Alte teme ale ediției din 7 aprilie

  • Republica Moldova își modifică legislația pentru a realiza „tranziția spre energia verde”, cu sprijinul Comunităţii Energetice Europene.
  • În Germania, la Berlin, se pregătesc repatrierile forţate ale romilor refugiaţi din Republica Moldova.
  • Monarhia britanică, dispusă să-și cerceteze legăturile istorice cu sclavia.
  • China a mutat nave de război ca răspuns la vizita președintei din Taiwan în SUA.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.