Linkuri accesibilitate

Reprezentant al Comunității Energetice Europene: R. Moldova intră într-o nouă eră a energiei regenerabile 


Autoritățile își propun să alinieze legislația R. Moldova la cea europeană, prin transpunerea pachetului „Energie curată pentru toți europenii” al Uniunii Europene, care presupune majorarea potențialului de utilizare a energiei curate
Autoritățile își propun să alinieze legislația R. Moldova la cea europeană, prin transpunerea pachetului „Energie curată pentru toți europenii” al Uniunii Europene, care presupune majorarea potențialului de utilizare a energiei curate

Autoritățile vor promova mai intens energia regenerabilă în R. Moldova și promit că noile prevederi legislative vor crea condiții pentru creșterea producției locale, reducerea importurilor de curent electric, majorarea investițiilor private în sector și la o mai mare securitate energetică a țării.  

Avantajele noilor reguli au fost prezentate joi, 6 aprilie, de secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, și directorul adjunct al Secretariatului Comunității Energetice Europene, Dirk Buschle, aflat în vizită la Chișinău.

Potrivit lui Borosan, modificările la Legea privind promovarea utilizării energiei din resurse regenerabile, prezentate pentru consultări publice, vor elimina mai multe impedimente în dezvoltarea producerii și utilizării energiei verzi în R. Moldova. De exemplu, ar urma să fie create condițiile necesare pentru organizarea licitațiilor pentru capacități mari de producere a energiei electrice din surse regenerabile, cum ar fi parcurile fotovoltaice sau eoliene.

Fără emisii de carbon, în 2050

De asemenea, autoritățile își propun să alinieze legislația națională la cea europeană, prin transpunerea pachetului „Energie curată pentru toți europenii” al Uniunii Europene, care presupune majorarea potențialului de utilizare a energiei curate.

„Agenda de decarbonizare, agenda verde prevede mai mult decât energie regenerabilă, prevede și eficiență energetică, și reducerea gazelor cu efect de seră. Toate acestea sunt descrise în documentul de politici privind Planul național integrat privind energia și clima. Acesta descrie ambiția noastră pe termen lung, să atingem decarbonizarea către 2050, așa cum o face Uniunea Europeană. Ne aliniem și noi la acest deziderat”, a menționat Constantin Borosan.

Dirk Buschle, directorul adjunct al Secretariatului Comunității Energetice Europene
Dirk Buschle, directorul adjunct al Secretariatului Comunității Energetice Europene

Reprezentantul Comunității Energetice Europene a declarat că crizele cu care s-a confruntat R. Moldova au dus la dezvoltarea sectorului energetic. „Discutăm astăzi despre o nouă eră a energiei regenerabile, a sectorului energetic bazat pe resurse regenerabile și aceasta demonstrează dezvoltarea acestui sector. Mai multă energie verde nu înseamnă doar decarbonizare, dar și creșterea rezilienței R. Moldova”, a spus Dirk Buschle.

El a subliniat că noile prevederi privind promovarea energiei verzi în R. Moldova, care au fost stabilite în cooperare cu Secretariatul Comunității Energetice Europene, corespund standardelor europene înalte.

Dacă acestea vor fi aplicate corect, a remarcat Buschle, investitorii vor găsi atractiv acest sector și vor contribui la dezvoltarea lui, iar R. Moldova va deveni mai puțin dependentă de resursele energetice de import.

Facilități pentru producători

Modificările la lege arată că Guvernul va stabili țintele care urmează să fie atinse până în anul 2030 în utilizarea energiei curate și reducerea gazelor cu efect de seră. De asemenea, ar urma să fie aplicat mecanismul european „auto-consumator”, prin care cetățenii vor avea dreptul să producă energie regenerabilă, inclusiv pentru consumul propriu de energie, să o stocheze sau să o vândă, fără taxe discriminatorii și fără tarife care să nu acopere cheltuielile.

Producătorii eligibili de energie verde ar urma să beneficieze de o piață mai previzibilă și compensații pentru limitarea cantității de energie electrică din resurse regenerabile.

Datele Agenției pentru Eficiență Energetică arată că ponderea energiei din resurse regenerabile în consumul final brut a ajuns în 2021 la 22,28%.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

XS
SM
MD
LG