Linkuri accesibilitate

Vicepreședintele BERD: Reformele pentru aderarea la UE reprezintă o forță puternică pentru modernizarea economiei R. Moldova 


În timpul vizitei sale în R. Moldova (27-31 martie), Mark Bowman a semnat pentru demararea unui proiect privind gestionarea deșeurilor solide și lansarea unei linii de credit în valoare de 10 milioane de euro pentru întreprinderile mici și mijlocii

Noua strategie a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru R. Moldova, aprobată pentru anii 2023-2028, este axată pe consolidarea rezilienței energetice, dezvoltarea sectorului privat și infrastructurii, a declarat vicepreședintele BERD, Mark Bowman, la Europa Liberă. 

Aflat într-o vizită la Chișinău, Mark Bowman a discutat cu autoritățile moldovene despre prioritățile strategiei și despre mersul reformelor care ar asigura un climat investițional atractiv.

„Suntem foarte dornici să facem tot ce putem pentru a ajuta Guvernul în eforturile sale de aplicare a reformelor, să trecem de la ajutorul de urgență pe care l-am oferit anul trecut la acordarea suportului pentru țară ca să-și construiască reziliența, în special în sectorul energetic, să dezvolte sectorul privat, creând condiții ca acesta să fie sustenabil, robust și în creștere”, a spus Mark Bowman.

Reprezentantul BERD a subliniat că procesul de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană și reformele pe care trebuie să le facă țara pe această cale reprezintă „o forță puternică pentru modernizarea economiei”.

Energia verde, o soluție pe termen lung

„În ceea ce privește cele mai mari provocări pe termen scurt pentru economie, situația în sectorul energetic este evident critică”, a menționat Bowman. În opinia lui, este foarte important ca R. Moldova să fie mai bine pregătită pentru iarnă, asigurându-se cu suficiente stocuri de gaze naturale și să-și diversifice resursele energetice.

„Cred că R. Moldova are un mare potențial în ceea ce privește energia regenerabilă, care este o energie mai curată, mai ieftină, mai sigură și cred că este important ca Guvernul să aibă o strategie foarte clară în acest sens, iar noi suntem foarte dornici să susținem Guvernul în acest sens”, a mai spus Mark Bowman.

Pentru a depăși provocările cu care se confruntă economia în ultimii 2 ani, R. Moldova ar trebui să dezvolte sectorul privat, îmbunătățind climatul investițional și sistemul judiciar, susține vicepreședintele BERD.

Noua strategie BERD pentru R. Moldova este axată pe consolidarea rezilienței energetice, dezvoltarea sectorului privat și infrastructurii
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:15 0:00

Referindu-se la situația din sectorul bancar, Mark Bowman a spus că BERD, în calitate de investitor, a avut un rol important în curățarea acestuia după „furtul miliardului”, îmbunătățirea guvernanței și a transparenței acționariatului. Deși au fost înregistrate progrese remarcabile în sectorul bancar, în pofida situației economice dificile, vicepreședintele Băncii susține că mai există anumite probleme de ordin legislativ.

În timpul vizitei sale în R. Moldova, în perioada 27-31 martie, Mark Bowman a semnat pentru demararea a două proiecte. Este vorba despre mobilizarea a 5,6 milioane de euro în calitate de grant din partea Parteneriatului pentru Eficiență Energetică și Mediu din Europa de Est pentru gestionarea deșeurilor solide. De asemenea, a fost lansată o linie de credit în valoare de 10 milioane de euro pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii.

BERD este unul dintre cei mai importanți investitori în R. Moldova, alocând din 1992 și până în prezent peste 2 miliarde de euro, prin intermediul a 159 de proiecte.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

XS
SM
MD
LG