În cadrul unui interviu oferit Europei Libere, vineri, șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, a declarat că UE este interesată ca Republica Moldova să fie un stat democratic, motiv pentru care solicită îndeplinirea unor criterii legate de drepturile omului, respectarea normelor democratice la implementarea controversatului sistem electoral mixt, implicit menținerea unui sistem politic pluripartit, independența justiției și libertatea mass media. El afirmă că a discutat aceste lucruri la toate întâlnirile pe care le-a avut cu oficiali europeni și, deci, Guvernul moldovean știa foarte bine ce condiții există pentru debursarea asistenței europene. La ședința comună de vineri a parlamentului și cabinetului de miniștri, șeful executivului Pavel Filip, s-a arătat surprins de condiționarea politică a sprijinului financiar UE.
Your browser doesn’t support HTML5
Peter Michalko: „Anul acesta a avut loc acest schimb de sistem electoral în Republica Moldova. Știți că înainte de asta foarte mulți parteneri și-au exprimat poziția. Poziția UE a fost foarte clară și bazată pe recomandările venite din partea unor instituții internaționale respectate, cum sunt Comisia de la Veneția și OSCE/ODIHR.
După ce recomandările acestor instituții nu au fost respectate, instituțiile europene au avut o poziție foarte clară în ceea ce privește continuarea cooperării noastre. Și asta a adus la introducerea precondițiilor adiționale în ceea ce privește asistența din partea Uniunii Europene pentru Republica Moldova în domeniul susținerii bugetului și asistenței macrofinanciare. Și până atunci au existat condițiile tradiționale, standarde, care țin de situația generală de exemplu în domeniul stabilității macrofinanciare și transparenței bugetului. Dar acum, ca un set de precondiții adiționale s-a introdus și necesitatea de a respecta standardele în domeniul eficient democratic, bazat pe sistem parlamentar multipartid, respectarea drepturilor omului și libertăților fundamentale. Sigur că asta ține și de alte domenii, cum este domeniul justiției și libertatea mass mediei.”
Europa Liberă: Dumneavoastră ați discutat cu reprezentanții autorităților aceste lucruri pe care le spuneți în aparițiile Dvs. publice, legate de respectarea standardelor democratice ca cerință pentru acordarea finanțării?
Peter Michalko: „Acesta este un lucru obligatoriu, aceasta este tema principală în toate întâlnirile pe care le am și cu factorii politici, și cu partenerii din Guvern, din instituțiile guvernamentale. Pentru că acesta este mesajul nostru și în același timp este și un vector pe care trebuie să pornim în mod pozitiv înainte ca să poate fi îndeplinite scopurile pe care ni l-am pus și în procesul de reforme, dar și în Acordul de Asociere, în agenda de asociere.”
* Interviul integral cu ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, va fi publicat zilele următoare pe site-ul nostru, europalibera.org.