Linkuri accesibilitate

Cristian Preda: „Solicităm blocarea... asistenței financiare pînă vom avea asigurări că recomandările Comisiei de la Veneția sînt respectate” (VIDEO)


Cristian Preda: „Sperăm să se voteze o rezoluție în sesiunea 23-26 octombrie...”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:01 0:00

Cristian Preda: „Sperăm să se voteze o rezoluție în sesiunea 23-26 octombrie...”

Un interviu de la Strasbourg cu europarlamentarul român, membru al Partidului Popular pe tema dezbaterilor din Parlamentul European referitoare la R. Moldova.

Parlamentul European nu va vota în această săptămână nici o rezoluție cu privire la situația din Moldova generată de schimbarea sistemului electoral, deși grupul PPE a depus un text pe această temă, iar grupul Socialist anunțase cu o săptămâna înainte că va face la fel. Principalele familii politice europene nu s-au înțeles asupra unui text comun, PPE dorind tăierea finanțărilor europene pentru Moldova, fapt respins de socialiștii. În două săptămâni Parlamentul European ar putea însă să își coaguleze o poziție, evocând condiționarea asistentei macro-financiare de respectarea recomandărilor Comisiei Veneția, ignorate de puterea de la Chișinău, spune într-un interviu cu Europa Liberă europarlamentarul român (PPE), Cristian Preda.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:00 0:00
Link direct

Europa Liberă: Domnule Preda, Grupul Partidului Popular European a depus o rezoluție cu privire la Republica Moldova, iar principalul lucru pe care îl solicitați este înghețarea fondurilor europene. Este vorba de asistența macro-financiară de 100 de milioane de euro, de toate fondurile europene destinate Moldovei, este vorba doar de bani, sau și de asistența tehnică?

Cristian Preda: „Este vorba în primul rând de asistența macro-financiară. Parlamentul European a votat înainte cu câteva săptămâni, înainte de vacanța de vară, acordarea asistenței macro-financiare pentru Moldova, însă sub anumite condiții. Aceste condiții au fost clar expuse și era vorba în primul rând despre condiții de ordin politic, care țin, de fapt, de calitatea democrației, sau care evocă, calitatea democrației din R.Moldova.

Noi am cerut atunci guvernului de la Chișinău să respecte recomandările făcute de Comisia de la Veneția în privința modificării sistemului electoral. Comisia de la Veneția a considerat că nu este oportun ca acum să se producă o asemenea schimbare, există riscul ca, așa cum era proiectată, schimbarea să dezavantajeze în mod dramatic anumite sensibilități politice din R.Moldova. Și Comisia Europeană și Consiliul au fost de acord cu poziția exprimată de Parlamentul European, înainte de vacanța de vară, însă, din păcate, la Chișinău nimeni nu a auzit ceea ce s-a solicitat în Parlamentul European, la nivelul Comisiei și Consiliului. Legea a fost votată așa cum și-au dorit cei doi responsabili politici de la Chișinău, președintele Dodon și Plahotniuc, care este un fel de Dragnea al Moldovei, pentru că îl controlează, de fapt, ce face guvernul de la Chișinău, deși nu are o poziție în executiv.

Sigur că în acest moment, constatând că semnalele pe care le-am

Până când nu vom avea asigurări că recomandările Comisiei de la Veneția sunt respectate întocmai, nu pur declarativ, solicităm blocarea trimiterii acestor bani ca asistență macro-financiară...

exprimat destul de clar nu au fost luate în seamă, considerăm că trebuie să urmărim cu atenție implementarea legii electorale, și până când nu vom avea asigurări că recomandările Comisiei de la Veneția sunt respectate întocmai, nu pur declarativ, solicităm blocarea trimiterii acestor bani ca asistență macro-financiară. Nu putem să ne jucăm cu vorbele. Nu putem spune în iulie că acest ajutor este condiționat, și în octombrie ca el nu mai e condiționat.

Noi, în PPE am vrut să și votăm o rezoluție care să transmită voința exprimată marți seară de majoritatea membrilor PE. Din păcate, Grupul Socialist (S&D) și Grupul Conservator (ECR) nu au fost de acord cu votul unei rezoluții. Și alte grupuri au fost împotriva unei asemenea decizii, dar cele două formațiuni politice de mai sus au fost determinante în echilibrul din parlament.

Singura rezoluție depusă în mod formal până acum este rezoluția noastră, a PPE-ului, există și o rezoluție a socialiștilor care a apărut deja în presa din Moldova, dar aceasta nu este depusă la PE, ca urmare a presiunilor făcute de unii politicieni de la Chișinău.

Oligarhul Plahotniuc are prieteni în Grupul Socialist și a reușit să îi convingă pe deputații acestui grup să nu depună o rezoluție. Noi sperăm că în a doua sesiune din octombrie, între 23 si 26, vom avea o rezoluție, iar după acest lucru Comisia va avea un sprijin instituțional foarte clar pentru a nu trimite banii în R.Moldova. Altfel probabil că vom asista la o perioadă incertă, haotică, dacă nu avem un asemenea text votat. Comisia va ezita, a asumat punctul de vedere exprimat de PE în iulie, și este încurcată în acest moment, dacă din partea Parlamentului nu avem o poziție responsabilă, si avem ezitări și amânări.”

Europa Liberă: Însă Grupul Socialist are o poziție mai nuanțată, există, așa cum subliniați si Dvs. mai devreme, două curente de opinie: cel reprezentat de Dvs., de PPE, care cere înghețarea finanțării, și cel reprezentat de S&D, ECR și ALDE, care spun, nu, nu oprim finanțarea, pentru că astfel aruncăm Moldova în brațele Moscovei. De ce este mai îndrăzneț PPE, nu aveți această teamă și Dvs.?

Cristian Preda: „Avem mai mult decât o teamă, vedem ce s-a întâmplat în fapt: sprijiniți de Grupul Socialist, membrii Partidului Democrat de la Chișinău au aruncat deja Moldova în brațele Moscovei, pentru că principalul beneficiar al legii așa cum a fost votată este partidul lui Dodon, președintele pro-rus, care dorește în mod explicit înfrățirea cu Rusia.

Sondajul publicat chiar ieri în R. Moldova arată că Dodon, în configurația actuală și cu legea electorală pe care i-a făcut-o cadou Plahotniuc, câștigă fără probleme o majoritate, iar în acest sens, socialiștii români, trebuie spus, că ei au fost de fapt principalii autori ai acestei strategii pe care au îmbrățișat-o [cei din] Grupul Socialiștilor din PE, au aruncat Moldova în brațele Rusiei. Este un fapt deja. Noi încercăm să dregem situația, ducandu-i la o poziție responsabilă pe cei care au putere de decizie la Bruxelles, și sperand ca Moldova va avea o relatie consistentă cu UE. Dacă nu vom face nimic, și vom minți cum se întâmplă cu reprezentanții PSD din România, și la București, și la Strasbourg, vom face din R.Moldova un satelit al Moscovei care nu mai poate fi ajutat în vreun fel de europeni.”

Europa Liberă: Deci nu va fi in această săptămână un vot pe R. Moldova.

Cristian Preda: „Nu va fi. Noi, PPE, ne-am dorit acest lucru, credem că mai e timp să salvăm instituțiile din R.Moldova, cred că nu trebuie să facem un joc partizan, pentru că la Chișinău sunt

Credem că mai e posibil să găsim cu inteligență o cale de a bloca ascensiunea comunismului pro-rusesc în R.Moldova...

socialiștii, nu cred că toată Europa trebuie să urmeze această linie, care este catastrofală, așa cum am spus, această linie a fost desenată la București, și există o complicitate între Plahotniuc și forțele politice de la București, credem că mai e posibil să găsim cu inteligență o cale de a bloca ascensiunea comunismului pro-rusesc în R.Moldova. Pentru aceasta este nevoie de aliați, de cunoașterea situației, si nu putem să ne multumim, să ne hrănim cu iluziile pe care ni le-a aruncat pe masa discuțiilor reprezentantii PSD din România in Parlamentul European.”

XS
SM
MD
LG