Documentul, prezentat joi membrilor cabinetului de război al Israelului și consultat vineri de Reuters, prevede ca Israelul să mențină controlul de securitate nu doar în Fâșia Gaza, ci și asupra Cisiordaniei – practic, teritorii în care palestinienii doresc să creeze un stat independent, cum notează The Guardian.
Planul începe cu obiectivele anunțate de Netanyahu la începutul ofensivei militare în Gaza: distrugerea capacităților militare și administrative ale Hamas, considerată grupare teroristă în Israel, SUA și UE și ale organizației Jihadul Islamic, de rând cu eliberarea ostaticilor și „eliminarea oricăror amenințări de securitate din zonă”.
Netanyahu respinge „recunoașterea unilaterală” a unui stat palestinian și afirmă că o înțelegere cu palestinienii va fi obținută doar prin negocieri, fără a numi „partea palestiniană” cu care ar urma să discute Israelul.
Control israelian în Fâșia Gaza
În Fâșia Gaza, obiectivele premierului sunt demilitarizarea și „deradicalizarea”, fiind prezentate ca fiind posibile de îndeplinit pe termen mediu, fără a fi precizată durata acestora sau când va fi inițiată realizarea lor. Netanyahu admite inclusiv implicarea unor țări arabe în promovarea programelor de „deradicalizare”, care să fie promovate în instituțiile de educație și sociale, transmite BBC.
### Vezi și... ### Armata Israelului admite că Hamas ar putea supraviețui ca „grupare teroristă” și după încheierea războiuluiUn alt punct vizează ca Israelul să aibă o prezență la granița dintre Gaza și Egipt, în sudul enclavei, și să coopereze cu Egiptul și SUA în vederea prevenirii tentativelor de contrabandă, inclusiv la punctul de trecere Rafah.
În ce privește administrația regiunii, Netanyahu sugerează înlocuirea conducerii Hamas, cu reprezentanți locali „care nu sunt afiliați la țări sau grupuri teroriste și nu sunt susținuți financiar de acestea”.
Limbajul utilizat, scrie Times of Israel, sugerează că ar fi excluse toate organizațiile finanțate de țări precum Qatar sau chiar Autoritatea Palestiniană.
Premierul Israelului mai cere închiderea Agenției ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA) și înlocuirea ei cu alte grupuri de ajutor internațional.
### Vezi și... ### Agenția ONU pentru palestinieni: „Nu ne închideți!”„Documentul de principii al prim-ministrului reflectă un consens public larg cu privire la obiectivele războiului și pentru înlocuirea guvernării Hamas în Gaza cu o alternativă civilă”, se arată într-o declarație publicată de biroul premierului israelian.
Documentul a fost distribuit membrilor cabinetului de război pentru a fi inițiate discuții pe marginea acestui subiect.
Sortită eșecului?
Într-o primă reacție, purtătorul de cuvânt al președintelui Autorității Palestiniene, Nabil Abu Rudeineh, a declarat că propunerea lui Netanyahu este sortită eșecului, la fel ca orice plan al Israelului de a schimba realitățile geografice și demografice din Gaza.
„Dacă lumea este cu adevărat interesată să aibă securitate și stabilitate în regiune, trebuie să pună capăt ocupației israeliene a teritoriului palestinian și să recunoască un stat palestinian independent, cu Ierusalim drept capitală”, a spus el, pentru Reuters.
Ministerul Afacerilor Externe de la Ramallah mai susține că propunerile cuprinse în documentul elaborat de premierul Israelului nu fac decât să submineze eforturile SUA și ale altor state de a stabili un stat palestinian, scrie DPA.
DPA scrie că SUA sunt în favoarea unei Autorități Palestiniene remodelate, conduse de președintele Mahmud Abbas, care ar urma să preia controlul și asupra Fâșiei Gaza. Deși este văzută ca fiind o propunere pe care Israelul ar accepta-o, până în prezent Netanyahu a respins aceste variante.
### Vezi și... ### Ce este CisiordaniaNegocierile privind încheierea unui nou acord de armistițiu, derulate cu participarea SUA și a altor state arabe, urmează să continue cu o nouă rundă, de această dată la Paris. Washingtonul a declarat că își dorește o înțelegere înaintea Ramadanului.
Într-o declarație recentă, Israelul a invocat din nou „dreptul biblic” asupra teritoriilor palestiniene și a anunțat că va aproba construcția a încă 3.000 de case în localitățile israeliene din zonă. Multe dintre zonele locuite de palestinieni se află sub ocupația Israelului din 1967.