Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a încercat să explice cum se formează prețurile la carburanți potrivit noii legislații în vigoare de la 1 septembrie, care a dus la fluctuații zilnice la pompă, mai ales fluctuații în sus, în sensul scumpirii. Într-o conferință de presă, Eugen Carpov, unul din cei cinci directori ai ANRE, a spus că prețurile sunt stabilite din nou de Agenție, că cele la produsele de bază sunt plafonate, că fluctuațiile zilnice de pe piața internă le reflectă pe cele de la bursele internaționale și a respins speculațiile despre faptul că ANRE ar apăra interesele unor mari importatori.
Your browser doesn’t support HTML5
Aplicarea noului mecanism de stabilire a prețurilor la produse petroliere, revizuit după ce Partidul Acțiune şi Solidaritate a preluat puterea, a creat percepția greșită precum că noua legislaţie ar fi generat scumpiri pe piața petrolieră, a afirmat directorul ANRE, Eugen Carpov. El a precizat că analiza cotațiilor internaționale la benzină și motorină demonstrează că în luna septembrie a fost înregistrat cel mai înalt nivel al prețurilor pe parcursul ultimilor cinci ani, iar aşa cum carburanții sunt importați, acest lucru s-a reflectat inevitabil şi la pompă.
Mergem într-o uşoară diminuare a preţurilor
Eugen Carpov a mai precizat că aplicarea noului mecanism, potrivit căruia prețurile la benzină şi motorină sunt ajustate zilnic de ANRE în funcție de cotațiile bursiere, a permis o majorare mai mică decât dacă se aplica formulă anterioară care a generat în această vară criza de carburanți pe piaţă: „Pe benzină, după o perioadă de creştere, începând cu 4-5 zile în urmă avem o uşoară descreștere. Este o uşoară descreştere. Mi-aş dori-o mult mai pronunțată, dar deja această descreştere a generat şi efect la pompă. În ultimele patru zile am avut descreşteri cu circa 3 bănuţi. Este nesemnificativ, dar este o uşoară tendinţă. Pentru mâine calculele arată un minus de 6 bănuţi. Mergem într-o uşoară diminuare a preţurilor. Pe motorină trendul este încă într-o uşoară creştere. Pentru ziua de mâine o să avem o creştere cu 3 bănuţi.”
### Vezi și... ### ANRE: R. Moldova nu poate fi străină de evoluțiile de pe piața internaționalăEugen Carpov a respins acuzațiile lansate de unii experți, dar şi de opoziţia parlamentară precum că ajustările operate de ANRE nu ar fi tocmai justificate şi că reglementatorul ar apăra interesele unor mari operatori: „Cu părere de rău suntem într-un mediu plin de analize superficiale, neargumentate, false, cu date eronate… Vă dau asigurări că ANRE respectă plenar cadrul legal. Ne asumăm responsabilitatea pentru fiecare bănuţ care este inclus în preţurile zilnice. Trei săptămâni este o perioada scurtă ca să tragem concluziile privind efectele noii legi. Timpul va demonstra că această lege este cea care reflectă plenar şi fidel toate evoluţiile de pe piaţa internaţională în preţul final atât la creştere, cât şi la descreştere.”
„Formula lor arată că ei nu au nici cea mai vagă înţelegere a proceselor economice”
Economistul Veaceslav Ioniţă de la Institutul Viitorul este printre cei mai vocali critici ai noului mecanism de stabilire a prețurilor la produsele petroliere. Fostul deputat afirmă că mecanismul a fost elaborat de către autoritatea de reglementare în interesul unor mari importatori care dețin monopolul pe piaţa produselor petroliere şi în detrimentul consumatorilor şi a pieţei libere:
„În prezent avem un monopol pe piaţă instituit cu protecţia ANRE-ului prin norma legii şi tot ce a făcut ANRE până în prezent a fost că acolo unde avem monopol, a dat liber ca ei să fixeze ce preţ vor, iar acolo unde avem concurenţă, zeci de companii care concurează între ele cu comerţul cu amănuntul, a pus reglementări stricte şi-i omoară. Formula lor arată că ei nu au nici cea mai vagă înţelegere a proceselor economice… Dacă la începutul lunii, când a intrat legea în vigoare, Platts era 9,42 de lei per litru, apoi, după 10 zile, s-a ridicat până la 9,92 lei şi în formula ANRE cumpărătorul este pus în situaţia nu să achite 9,42 cu cât a fost cumpărată benzina 10 zile în urmă, dar 9,92 lei… Astăzi noi plătim cam 7 milioane de lei în plus decât ar trebui în mod normal să plătim pentru benzină.”
### Vezi și... ### Trebuie să negocieze Maia Sandu cu rușii prețul gazelor, care oricum va crește?Deputatul PAS Radu Marian recunoaşte că amendamentele propuse de ANRE şi sprijinite de fracţiunea majoritară pe care o reprezintă nu soluţionează toate problemele de pe piaţa produselor petroliere şi că a fost mai curând o intervenţie de pompier pentru depășirea crizei de pe piaţa de combustibil.
Deputatul precizează că noul mecanism aplicat de ANRE a permis, între altele, stabilirea unor prețuri plafon de o manieră transparentă şi corectă, dar că acum se impun schimbări mai radicale de natură să asigure mai multă eficiență şi o concurență reală pe piaţa produselor petroliere: „Vrem să ajungem în situaţia în care tot mai multe companii să poată importa şi să fie concurenţă cât mai multă pentru că azi, din păcate, avem din circa o sută de companii doar în jur de 20 de importatori ceea ce este foarte puţin. Deci, unul din piloni este concurenţa. O să reducem şi eliminăm constant diversele bariere, inclusiv cele legate de costuri inutile, taxe de licenţă majorate. Deja prin legea care a fost adoptată am scos anumite plăţi care se fac la import de către companii. Primii paşi s-au făcut. La capitolul concurenţă, pe lângă intervenţii legislative o să fie nevoie să facem ordine la Consiliul Concurenţei, de asta am şi promovat acea lege care permite evaluarea activităţii acestei instituţii. Al doilea pilon pe care vrem să-l implementăm este eficienţa pentru că avem un sector extrem de ineficient. La noi staţiile vând, de exemplu, în jur de o tonă, pe când în ţările europene se vând de la 7 până la 10 tone, ca să înţelegeţi cât de ineficient este domeniul nostru…”, explică, între altele, deputatul PAS Radu Marian.