Your browser doesn’t support HTML5
În acele zile, semne că Rusia se pregătește să atace Ucraina au existat, dar ne amintim că invazia a fost pentru mulți un șoc, ceva de neimaginat. O a doua surpriză a fost aceea că Ucraina a rezistat, a oprit avansul forțelor ruse.
În Republica Moldova, îngrijorarea era enormă. Oamenii au sărit în ajutorul refugiaților din Ucraina, dar mulți se gândeau că pot deveni chiar ei refugiați în scurt timp...
Pentru a ghici cum pot evolua lucrurile, autoritățile de la Chișinău, politicienii, jurnaliștii își îndreptau privirile către Statele Unite, pentru că SUA au fost cele care au avertizat repetat, cu luni înainte de invazia din Ucraina și atunci când alții se îndoiau, că Rusia o să atace: aceasta arătau toate informațiile la dispoziția guvernului american.
În cazul R. Moldova, răspunsul constant pe care SUA l-au dat de la bun început a fost însă altul: nu vedem un pericol militar iminent din partea Rusiei. R. Moldova este amenințată de Rusia, dar este o amenințare hibrid - mediatică, politică, de destabilizare.
În februarie 2022, Kent Logsdon își începea mandatul ca ambasador al SUA la Chișinău. În februarie 2024, el a spus Europei Libere același lucru: nu avem indicii că R. Moldova ar fi amenințată direct de Rusia pe plan militar, dar pericolele „hibride” ruse sunt reale.
Acest răspuns a rămas așadar constant. Dar ce altceva s-a schimbat pentru R. Moldova în ultimii doi ani?
- Sunt forțele armate moldovene mai bine pregătite acum?
- Cum s-a schimbat competiția politică –măsuri ca interzicerea unor partide văzute drept o amenințare rusească sunt potrivite, prea aspre, prea blânde?
- Mai este corupția o amenințare la adresa securității naționale a Republicii Moldova?
- Soluția pentru problema transnistreană este mai aproape sau mai îndepărtată?
- Cât de implicate vor rămâne SUA în R. Moldova și în Ucraina în acest an în care au loc alegeri prezidențiale americane?
Cristina Popușoi i-a adresat aceste întrebări ambasadorului Logsdon în propriul ei podcast video, „Pe Agendă cu Cristina Popușoi”. În „Reporterii” reluăm câteva dintre cele mai importante răspunsuri (Eugen Urușciuc face traducerea în română).
Apoi, îl puteți asculta pe ambasadorul Marko Șevcenko, vorbind despre cum privește Ucraina regiunea transnistreană acum, cât de mulțumită este Ucraina de ritmul și volumul ajutoarelor occidentale pentru război și cum vede Kievul evoluțiile de pe front, încotro se îndreaptă războiul.
Ambasadorului Șevcenko nu este militar, dar în interviul pe care i l-a acordat tot Cristinei Popușoi el explică limpede cum își ia Ucraina deciziile pe câmpul de luptă: noi, spune ambasadorul, punem preț pe viața militarilor noștri, pentru că „atât timp cât mai avem apărători, războiul nu este pierdut”.