Your browser doesn’t support HTML5
În Statele Unite, fostul președinte Donald Trump este pe cale să devină candidat al republicanilor la prezidențialele din luna noiembrie, iar dacă nu intervine nimic absolut neprevăzut, se va bate din nou pentru președinție cu democratul Joe Biden, președintele actual, care l-a învins pe Trump în 2020.
- Pe cine și de ce ar prefera să vadă la Casa Albă cele mai multe țări europene, inclusiv țările din UE și o țară candidată, ca Ucraina? Are Rusia interesul ca Trump să revină la Casa Albă?
- Ce consecințe pot avea alegerile americane asupra ajutoarelor pentru Ucraina și asupra mersului războiului?
- Cum va evolua situația pre front și în ce măsură pot schimba decisiv situația avioanele F-16 occidentale pe care Ucraina le va primi anul acesta?
Înainte de alegerile americane, în UE vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European, în luna iunie, pe fundalul temerilor că extrema dreaptă se întărește în multe țări europene.
- Dacă UE începe până atunci negocierile de aderare cu R. Moldova și Ucraina, vor fi periclitate negocierile de alegeri?
- Dacă negocierile nu încep, cât de dificilă va fi lansarea lor după alegerile pentru Parlamentul European, care vor avea ca rezultat și numirea unei noi Comisii Europene?
Dacă în lume va fi un an super-electoral, în România va fi un an hiper-mega-electortal: după europarlamentarele din iunie, la toamnă, vor avea loc alegeri locale, parlamentare și prezidențiale.
- Care pot fi miza, candidații și temele de bătaie în alegerile românești?
- Va rezista și după aceste alegeri truismul că România sprijină mereu R. Moldova indiferent de culoarea puterii de la București?
În episodul de față, ne punem aceste întrebări împreună cu Mircea Țicudean, editorul de politică externă al Europei Libere, jalonând temele internaționale majore care trebuie urmărite anul acesta, dacă locuim în R. Moldova. În afară de aceasta, ne întrebăm ce „lebede negre” pot să apară în 2024.