Podcastul „Reporterii”: Cum au făcut patru partide o „mișcare apolitică” sau ce este „Mișcarea pentru Popor” și la ce servește ea

Partidul Șor a reluat protestele antiguvernamentale în masă cu afirmația că guvernul nu ar cheltui transparent banii de la donatori. Dar în timp ce cer mai multă transparență financiară de la autorități, organizatorii protestului își camuflează propriile cheltuieli pentru protest.

Protestul antiguvernamental masiv din 19 februarie și următorul, plănuit pentru 12 martie, sunt organizate sub umbrela „Mișcării pentru Popor” - un grup lansat într-o conferință de presă pe 3 februarie de Partidul Șor, Partidul PACE, Partidul Renașterii, Uniunea Centristă și activista Maia Laguta.

Your browser doesn’t support HTML5

Cum au făcut patru partide o „mișcare apolitică” sau ce este „Mișcarea pentru Popor” și la ce servește ea

Concomitent cu această mișcare descrisă drept „apolitică”, vicepreședinta Partidului Șor, Marina Tauber, a lansat și o campanie de adunare de semnături ca guvernul „să achite în întregime facturile pentru gaze, electricitate, căldură pentru trei luni de iarnă pentru toți consumatorii casnici”, de la pensionar până la bancher. Este și principala revendicare adresată guvernului la protestul din 19 februarie.

În noul episod al podcastului „Reporterii” ne întrebăm împreună cu Nicu Gușan, editorul digital al Europei Libere, de ce organizează Partidul Șor și aliații săi demonstrații, având o asemenea revendicare imposibilă, dar și de ce preferă să acționeze printr-o „mișcare apolitică”.

Verificăm mai multe ipoteze cu ajutorul lui Nicolae Panfil, director de program al asociației Promo-LEX, organizație neguvernamentală care monitorizează finanțarea partidelor politice moldovene, al lui Andrei Fornea, expert social media și președintele al Mediapoint, organizație care a monitorizat mai multe campanii electorale pe rețelele de socializare, dar și cu Mihai Petrache, liderul Uniunii Centriste, care face parte din mișcarea protestatară, alături de Partidul Șor.

### Vezi și... ### Cum își ascunde Șor cheltuielile pentru acțiuni politice prin intermediul unor mișcări civice

Ipoteze sunt mai multe și le explicăm prin viu grai în podcast, dar una pornește de la faptul că Partidul Șor și liderul său fugar, Ilan Șor, au fost sancționați de Statele Unite pentru acțiuni politice prin care ar promova interesele Kremlinului în Republica Moldova.

Șor poate ocoli sancțiunile, dacă finanțează protestele și plătește participanții cu bani gheață, așa cum a recunoscut că face, asumându-și și riscul că procurorii anticorupție îi vor confisca, așa cum aceștia au și făcut. Dar ca partid sancționat, nu pot plăti pentru promovare pe Facebook și alte rețele.

Cu un episod nou în fiecare luni, „Reporterii” este un podcast în care povestim prin viu grai pentru ascultătorii noștri - cei care ne ascultă în mașină, în căști în transportul public sau acasă, înainte de culcare – la ce proiecte lucrează reporterii Europei Libere pentru site-ul nostru, pentru paginile noastre de Facebook și Instagram, pentru canalul de YouTube.

Vă puteți abona la podcast pe platformele Apple Podcast, Google Podcast, pe YouTube, iar ascultătorii din străinătate îl pot găsi și pe Spotify. Audiție plăcută!