Podcastul Reporterii | Despre ce s-a întâmplat în România la alegeri și ce urmează

Despre cele întâmplate în România cu ocazia alegerilor prezidențiale (anulate) și parlamentare (validate) s-a spus că României i-a trecut glonțul pe la ureche. În Reporterii, ne întrebăm împreună cu Andreea Pora dacă statul român și politicienii vor putea acum „să-l bage bine la cap”.

Your browser doesn’t support HTML5

Despre ce s-a întâmplat în România la alegeri și ce urmează

În zilele și prin părțile noastre, o democrație, dacă nu este atacată cu tancul și drona, este cel mai vulnerabilă în timpul alegerilor, când alți „actori statali” îți pot ataca cibernetic populația pentru a o manipula.

În aceste condiții avea de organizat alegeri în 2024 și coaliția centristă aflată la guvernare în România, PSD-PNL, și nu una, ci patru-cinci runde de alegeri într-un singur an: și locale, și europarlamentare, și parlamentare, și două tururi de prezidențiale. Alegerile veneau și pe fundalul unei întăriri, în Europa și în lume, a extremei drepte.

Cum s-a terminat totul, am văzut: România a trebuit, nici mai mult nici mai puțin, să-și anuleze alegerile prezidențiale în fața riscului ca ele să fie câștigate de un candidat filorus, antioccidental și cu simpatii legionare, Călin Georgescu, care a îmbrățișat cam toate teoriile cunoscute ale conspirației. El a cunoscut o creștere de popularitate meteorică și a câștigat primul tur de scrutin, pe 24 noiembrie, grație promovării sale masive pe TikTok, posibil ilegal și cu sprijinul Rusiei, așa încât turul al doilea, din 8 decembrie, dar și alegerile în întregime au trebuit anulate în extremis printr-o decizie a Curții Constituționale.

Atât s-a putut.

Dar de ce au lăsat și partidele puterii, și instituțiile statului, și presa să le treacă pe sub nas o ditamai lebădă neagră precum Georgescu? Se va mai putea fofila târâș-grăpiș pe sub radare vreo altă lebădă, când alegerile anulate acum vor fi organizate din nou?

Cu Andreea Pora, jurnalista și analista redacției românești a Europei Libere, ne oprim la toate aceste întrebări, dar, în treacăt, și la alte câteva: cum au reacționat aliații României, ce implicații există pentru sprijinul acordat Ucrainei și Republicii Moldova, ce se știe despre legăturile lui Georgescu cu Moscova și detaliile campaniei sale pe TikTok?

Pentru Andreea Pora, PSD și PNL au făcut numai înțelegeri despre cum să rămână mai departe la putere, dar nu au avut neapărat o privire de sus pentru a pricepe ce poate ieși din combinația fatală a lui 2024 - suprapunerea atâtor alegeri, creșterea extremei drepte într-o Românie cu teren încă fertil pentru asemenea apucături și interesul acelui „actor statal” de a o destabiliza și deraia.

Acum, și politicienii mainstream, și partidele, și instituțiile trebuie „să bage bine la cap” cele întâmplate, inclusiv motivele pentru care vreo 3,4 milioane de români au votat la prezidențialele și parlamentarele din noiembrie-decembrie cu partide și candidați extremiști, antisistem, suveraniști... Audiție plăcută.

Cu un episod nou în fiecare luni, „Reporterii” este un podcast în care relatăm pentru ascultătorii noștri - cei care ne ascultă în mașină, în căști în transportul public sau acasă, înainte de culcare – la ce proiecte lucrează reporterii Europei Libere pentru site-ul nostru, pentru paginile noastre de Facebook și Instagram, pentru canalul de YouTube. Vă puteți abona la podcast pe platformele Apple Podcast, pe YouTube, iar ascultătorii din străinătate îl pot găsi și pe Spotify.