Podcastul Reporterii | „Povești din Diaspora”, acum și prin viu grai

În fiecare marți, Europa Liberă publică un portret al unei emigrante sau emigrant din R. Moldova, care are o poveste obișnuită și în același timp remarcabilă. Pentru prima dată, le repovestim, așa cum le stă bine poveștilor, prin viu grai, în podcastul Reporterii.

Your browser doesn’t support HTML5

„Povești din Diaspora”, acum și prin viu grai

Știm că există un exod de brațe de muncă din R. Moldova, știm că există și un exod de creiere, fiecare moldovean are în familie pe cineva plecat. Ceea ce face jurnalista Europei Libere, Aliona Ciurcă, în rubrica Povești din Diaspora este să pună acestui fenomen și chipuri, articol cu articol.

În acest episod din Reporterii, spunem împreună cu ea cinci istorii separate, dar și o istorie mare, care le unește pe mai multe, istoria a două generații de moldoveni emigrați.

Mulți dintre cei din generația a doua s-au născut din părinți emigranți, au făcut școală în țările de destinație. Ei nu acceptă neapărat orice job, caută slujbele și activitățile care le procură și satisfacție profesională nu aduc doar ceva bani, iar aceasta îi deosebește de părinții lor. Descrierea li se potrivește și tinerilor crescuți în R. Moldova, care emigrează abia acum.

Mai spunem și istoria unei generații de internaționali, angajați în organizații internaționale. Se mută de colo-colo, unde este nevoie de ei, vorbesc limbi, se adaptează și se simt bine oriunde în lume...

Ne oprim nu doar la acești emigranți „de elită”. Emigrația a fost și rămâne o cale grea, pe care cei mai mulți o aleg în continuare de nevoie, este și o cale plină de capcane.

Cu toții, s-au stabilit în alte părți, și-au creat acolo o viață nouă. Dar baștina pe care au lăsat-o în urmă nu-i lasă pe ei de tot. Prin relația cu cei rămași acasă, în primul rând, dar periodic îi caută și politicienii pentru a le cere să voteze. Acum, le vor cere din nou la prezidențiale și la referendumul din 20 octombrie.

Cu un episod nou în fiecare luni, „Reporterii” este un podcast în care relatăm pentru ascultătorii noștri - cei care ne ascultă în mașină, în căști în transportul public sau acasă, înainte de culcare – la ce proiecte lucrează reporterii Europei Libere pentru site-ul nostru, pentru paginile noastre de Facebook și Instagram, pentru canalul de YouTube. Vă puteți abona la podcast pe platformele Apple Podcast, pe YouTube, iar ascultătorii din străinătate îl pot găsi și pe Spotify.