Linkuri accesibilitate

„Aceste alegeri ne vizează direct”: Moldovenii din diaspora care votează la europarlamentare speră „să aducă Europa acasă”


Moldovenii stabiliți peste hotare cu care a stat de vorbă Europa Liberă spun că s-au pregătit de europarlamentare și vor merge să voteze. Speranța lor este că noul legislativ european va susține R. Moldova în drumul său spre aderarea la Uniunea Europeană.

La urnele de vot în întreaga uniune sunt așteptați circa 370 de milioane de alegători, care vor decide următoarea componență a Parlamentului European. În marea majoritate a țărilor membre, alegerile vor avea loc duminică, 9 iunie.

Sute de mii de moldoveni deveniți cetățeni ai statelor din UE vor avea și ei un cuvânt de spus. Vor vota fie la ambasadele României, fiindcă au pașapoarte românești, fie la secțiile de vot din alte țări, a căror cetățenie au dobândit-o. Unii dintre ei ne-au declarat că văd în votul lor o șansă de a contribui la imaginea pozitivă a Republicii Moldova în Europa.

Participarea noastră va transmite un semnal că ne pasă”

Victoria Căpătici
Victoria Căpătici

Victoria Căpătici este stabilită în Marea Britanie, la Oxford, și lucrează în proiecte internaționale care au ca scop soluționarea conflictelor și menținerea păcii. Ea spune că s-a pregătit pentru alegeri informându-se despre cine sunt candidații, ce agende au și unde sunt secțiile de votare, iar duminică va merge să-și exprime votul cu pașaportul românesc.

„Noi acum trăim într-un context în care sunt atât de multe provocări legate și de economie, și de securitate, și de mediu. Voi merge să votez pentru că-mi doresc ca UE să poată rămâne în continuare acea forță care promovează și apără valorile democratice, pacea, libertatea”, afirmă Victoria.

În opinia ei, moldovenii ar trebui să fie printre cei mai interesați să participe la europarlamentare. „Tocmai următorul legislativ european va fi cel care va lua decizii legate de integrarea noastră în UE. Participarea noastră la europarlamentare va transmite un semnal că ne pasă de cum evoluează lucrurile în UE, că vrem să putem influența cine ne reprezintă în Parlamentul European și că, într-un fel, suntem deja o voce prezentă și activă”, explică Victoria.

Așa putem contribui la politicile europene din următorii 5 ani”

Doina Pînzari lucrează ca specialistă în comunicare la Comisia Europeană și este stabilită împreună cu familia la Bruxelles. Ea spune că toți moldovenii ar trebui să voteze la aceste alegeri și amintește că, pe lângă drepturi, fiecare persoană are și obligația de a se implica în procesele democratice.

Doina Pînzari
Doina Pînzari

„În primul rând, ca moldoveni, suntem vizați, pentru că suntem cetățeni europeni – mulți au cetățenia României – și așa putem contribui direct la design-ul politicilor europene din următorii 5 ani”, afirmă Doina.

De asemenea, mai precizează ea, în cazul acestor europarlamentare, este în interesul moldovenilor care-și doresc ca țara lor să devină parte a Uniunii Europene să participe la scrutin.

„Prin acest vot, vom influența și vom contribui la stabilirea listei de deputați care vor decide ce se va întâmpla în anii următori. Iar Parlamentul European are un rol decisiv în procesele de acceptare a țărilor care vor să adere la UE. Fără eurodeputați care ar fi în favoarea integrării sau a parcursului european al R. Moldova în UE, nu văd cum s-ar întâmpla acest lucru. Deci, ne vizează direct și trebuie să știm acest lucru”, subliniază Doina.

„Cred că avem nevoie cel mai mult de stabilitate acum”

Mariana Verdeș
Mariana Verdeș

Mariana Verdeș locuiește în Irlanda, unde a emigrat împreună cu părinții, în copilărie. În această țară au loc atât alegeri locale, cât și europene. Tânăra, care lucrează ca avocată la Dublin, consideră că e important să meargă la vot și spune că s-a informat, mai ales, despre ce poziție au adoptat candidații față de comunitatea europeană.

„În Irlanda au crescut, mai că peste noapte, partidele populiste de extremă dreapta, ceea ce e îngrijorător și dezamăgitor, dar asta e realitatea cu care ne confruntăm acum, probabil, în majoritatea țărilor europene. De asta m-am informat despre ce poziție au candidații față comunitatea europeană, pentru că sunt și din cei care susțin ieșirea Irlandei din UE. Cred că avem nevoie cel mai mult de stabilitate acum și mai puțin, de extremism”, afirmă ea.

Mariana spune că va vota „pentru echilibru” și pentru candidați care chiar vor să lucreze asupra problemelor și să contribuie la schimbări pozitive. „Știu că acei candidați pe care vreau să-i votez au fost vocali în susținerea lor pentru integrarea Moldovei în comunitatea europeană”, încheie ea.

Irlanda este a doua țară care votează la aceste alegeri, pe 7 iunie, după din Țările de Jos, unde s-a votat pe 6 iunie.

„Riscăm să avem un Parlament mult mai diferit de cel precedent”

Victoria Țăranu va vota duminică la Paris, unde e plecată în vacanță, dar este stabilită la Bruxelles, Belgia. Este arhitectă și cercetătoare și lucrează la politicile naționale și europene de promovare a eficienței energetice a clădirilor.

Victoria Țăranu
Victoria Țăranu

Victoria speră să nu se schimbe foarte multe lucruri după aceste alegeri, invocând riscul repetării scenariului din Italia, cu partide de extremă dreapta care devin tot mai populare în Europa.

„Riscăm să avem un Parlament care va fi mult mai diferit de cel trecut. Până acum, aceste partide eurosceptice aveau o tactică de boicot, dar acum ele vor să se implice activ și să submineze proiectul european din interior”, explică ea.

Victoria vorbește și despre pericolul ca viitorul legislativ european să nu aibă o atitudine favorabilă față de R. Moldova.

„Noi suntem o țară extra-UE, dar până acum Parlamentul și Comisia au tratat Moldova aproape ca pe un membru. Am avut oportunitatea de a circula fără vize, facem comerț în condiții avantajoase, urmează să fie deschise negocierile de aderare. Toate acestea se pot schimba cu un Parlament în care forțele de extremă dreapta vor avea o pondere mai mare”, conchide Victoria.

Ea accentuează că viitorul multora depinde de cum va arăta viitorul Parlament și spune că merge la vot tocmai pentru că vrea un legislativ care să-i reprezinte interesele. Ca alternativă la partidele de extremă dreapta, va alege o forță politică progresistă, „verde”, care apară drepturile femeilor, ale minorităților și interesele Moldovei.

„Am vrut să aleg un partid care ar ajuta mai mult Moldova”

Nicu Soare
Nicu Soare

Nicu Soare a plecat din Moldova acum 16 ani și e stabilit în Olanda, unde și-a format o familie între timp și lucrează ca inginer IT. El povestește că s-a pregătit de acest scrutin, inclusiv, accesând un site oficial, unde ți se adresează 20 de întrebări, iar, în funcție de răspunsuri, poți vedea care partid corespunde cu alegerile tale.

„Am vrut ca, prin votul meu, să aleg un partid care ar ajuta mai mult Moldova și care ar oferi, de asemenea, suport militar Ucrainei. Faptul că votez înseamnă ca sunt integrat în societatea în care trăiesc”, susține Nicu.

El subliniază că e important ca moldovenii cu cetățenia unor state europene să meargă la aceste alegeri, pentru că fiecare vot contează, iar vocea moldovenilor trebuie să fie auzită.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Aliona Ciurcă

    Din toamna lui 2015 și până în 2022 am lucrat la Ziarul de Gardă, unde am scris pe teme legate de drepturile omului. Din 2023, am devenit bursieră Vaclav Havel, după care am rămas să lucrez în biroul Europei Libere la Chișinău, unde scriu pe teme politice și sociale.  

XS
SM
MD
LG