Podcastul Reporterii | Un episod în care AI vorbește cu vocea Victoriei Coroban în italiană

Jurnaliștii Europei Libere Alexandru Eftode și Victoria Coroban

Apariția parcă subită a ChatGPT și altor exemple de inteligență artificială la sfârșitul anului trecut a luat pe nepregătite multă lume, declanșând o dezbatere despre ce este sau ce poate deveni AI: o unealtă la dispoziția omului sau agent autonom. Care sunt ecourile moldovene ale dezbaterii?

În noul episod din „Reporterii”, facem împreună cu Victoria Coroban un mic experiment pentru a explora cum poate schimba inteligența artificială munca celor pe care în numeam până recent „oameni de radio”, iar mai nou îi numim „podcasteri”.

Victoria a examinat deja relația dintre om și AI în alt podcast al Europei Libere (și al său), „Laboratorul Social”, întrebându-se și întrebându-și invitații cum ne influențează deja inteligența artificială viața, ce calități umane ar trebui să ne dezvoltăm în condițiile în care inteligența artificială poate face sinteză, analiză, prelucrare de date mai bine decât mintea umană.

Your browser doesn’t support HTML5

Un episod în care AI vorbește cu vocea Victoriei Coroban în italiană

În „Reporterii” mergem mai departe, întrebându-ne și cum ne putem adapta noi, oamenii. AI nu dispare nicăieri și va trebui să ne obișnuim să trăim cu ea în preajmă, cu bune și cu rele, tot așa cum ne adaptăm la schimbarea climei, de exemplu, un alt proces care nu mai poate fi oprit sau prevenit.

Pentru a începe acest proces de adaptare și obișnuire am făcut experimentul, pornind de la întrebarea în ce condiții, într-un viitor nu foarte îndepărtat, produse audio gândite de noi ar putea fi sonorizate de AI, ușurându-ne munca.

Știm că inteligența artificială se dezvoltă rapid, dar momentan încă nu poate face chiar de toate. De exemplu, poate clona vocea umană și reproduce texte cu vocea fiecăruia dintre noi. Dar nu este la fel de bună în toate limbile. Citește și pronunță foarte bine în engleză și în alte limbi de mare circulație. În română, îi vine mai greu - pur și simplu nu a antrenat încă nimeni un model AI să citească și să vorbească fluent în română.

Așa încât, din multitudinea de servicii deja existente, am ales unul în care AI, clonând vocile noastre în română, reproduce texte în limbi pe care le știe mai bine. Cu alte cuvinte, vorbește cu vocea mea și vocea Victoriei în alte limbi.

În experimentul nostru, ne auzim propriile voci vorbind în italiană, franceză și engleză. „Propriile voci” este un fel de a spune - pentru Victoria, inteligența artificială a eșuat lamentabil; în ce mă privește, am o părere exact inversă și cred că AI s-a descurcat de minune, mai ales că tot antrenamentul i-a luat sub 2 minute.

Cu un episod nou în fiecare luni, „Reporterii” este un podcast în care relatăm pentru ascultătorii noștri - cei care ne ascultă în mașină, în căști în transportul public sau acasă, înainte de culcare – la ce proiecte lucrează reporterii Europei Libere pentru site-ul nostru, pentru paginile noastre de Facebook și Instagram, pentru canalul de YouTube. Vă puteți abona la podcast pe platformele Apple Podcast, Google Podcast, pe YouTube, iar ascultătorii din străinătate îl pot găsi și pe Spotify. Audiție plăcută!

### Vezi și... ### Laboratorul social | Inteligența artificială. Și nouă ce ne rămâne?