Politologul Cristian Preda: „Un lider bun azi în R. Moldova și în România e un lider optimist”

Politologul Cristian Preda în timpul interviului pentru Europa Liberă.

Într-un an cu alegeri prezidențiale în R. Moldova și România, politologul Cristian Preda crede că cetățenii ar trebui să opteze pentru un șef de stat „moderat, harnic”, dar și optimist. Deși miza alegerilor din cele două țări este „opusă”, viitorii președinți trebuie „să-și dorească să coopereze”.

În Republica Moldova miza alegerilor prezidențiale din 20 octombrie este continuitatea parcursului european, în timp ce în România, miza scrutinului prezidențial din 24 noiembrie este „regăsirea alternanței politice”.

„Noi avem acum, de pildă, în România, o problemă cu această alternanță. Pentru că avem un partid care de 12 ani controlează tot în țară, indiferent că a dat sau nu prim-ministru”, își explică Cristian Preda punctul de vedere, în podcastul video „Pe Agendă”, de la Europa Liberă.

„Președinți puși pe treabă”

Profesor de științe politice la Universitatea din București și fost europarlamentar, un atent observator al scenei politice de la Chișinău, Cristian Preda afirmă că președinții aleși de cetățenii Republicii Moldova și ai României trebuie „să fie oameni puși pe treabă și care își doresc să coopereze”.

El subliniază că ar trebui evitate situațiile „jenante” în care cei doi șefi de stat să nu comunice, așa cum s-a întâmplat atunci când Republica Moldova era condusă de președintele pro-rus Igor Dodon. „Dacă avem un năzuros la București, unul care se uită de sus, și cineva care să fie o marionetă a rușilor la Chișinău, e rău pentru ambele țări”, afirmă Preda.

Cooperare Chișinău - București pentru reconstrucția Ucrainei

Președinții României și Republicii Moldova vor trebui să-și reconfigureze cooperarea și în funcție de evoluțiile Chișinăului spre Uniunea Europeană.

„Ei nu trebuie să gândească în termeni bilaterali, ci trebuie să gândească în termeni de participare europeană la mizele care vor fi pentru Europa. Miza reconstrucției Ucrainei va fi colosal de importantă în următorul deceniu”, declară în podcast profesorul de științe politice de la București.

În cuvintele lui Preda, România și Republica Moldova, inclusiv președinții celor două țări, trebuie să se gândească împreună la cum vor contribui la reconstrucția Ucrainei.

Cum să fie un președinte?

Preda a lansat și la Chișinău, într-un an electoral, un ghid civic pentru alegătorii români - „Ce vrem de la președintele țării?”, în care explică atribuțiile pe care le au șefii de stat, dar și ce fel de politician ar trebui să fie un șef de stat.

Pe lângă „harnic, moderat și darnic”, un președinte ar trebui să-și slujească poporul și să poată să „citească societatea”.

„Spre deosebire de toate celelalte alegeri locale sau parlamentare, la prezidențiale ai un singur câștigător, ai doar medalia de aur (...). Unul singur câștigă. Ori acel unul singur e cel care e capabil să citească societatea”.

Ce mai puteți afla din acest podcast cu Cristian Preda:

  • Cum ar trebui să fie un lider politic în vremuri de criză și război?
  • În ce mod „gândul la realegere” dăunează atribuțiilor prezidențiale?
  • De ce cetățenii au așteptări nepotrivite de la șefii de stat?
  • Cum se reflectă problemele sociale asupra alegerii cetățenilor pentru președinți?
  • Ce proiecte de țară ar trebui să dezvolte viitorul președinte al R. Moldova?
  • R. Moldova poate deveni membră a UE fără să devină mai întâi parte a alianței Nord-Atlantice.
  • De ce R. Moldova ar trebui să rămână neutră?

„Pe Agendă, cu Cristina Popușoi” este un produs al Europei Libere, în care invitați de prestigiu sunt intervievați săptămânal în studioul nostru din Chișinău. Cu un episod nou publicat în fiecare miercuri, aduce 30 de minute de întrebări și răspunsuri la ordinea zilei pentru orice spectator din R. Moldova. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul. Emisiunea poate fi urmărită pe canalul de YouTube Europa Liberă Moldova și pe site-ul moldova.europalibera.org.