Robert Fico, care a depus miercuri jurământul ca șef al executivului la Palatul Prezidențial din Bratislava, are 59 de ani și a mai fost premier, fiind obligat să demisioneze în 2018 în urma scandalului declanșat de uciderea unui jurnalist care investiga cazuri de corupție.
Într-un discurs rostit după învestire, Fico a amintit că depune a patra oară jurământul ca premier, dar a recunoscut că niciodată nu a „preluat” o țară atât de divizată ca acum, nici cu așa „indicatori economici negativi”. El a promis că guvernul va face o politică „profesionistă”, cu accent pe „suveranitatea” Slovaciei.
Liderul partidului Smer-Democrația Socială a câștigat alegerile anticipate de la 30 septembrie cu promisiuni de ridicare a nivelului de trai într-una din țările relativ sărace din UE și zona euro, de respingere a unor valori liberale ca drepturile persoanelor LGBT+ și a oricărei încercări a UE de a obliga Slovacia să primească migranți.
Fico face guvern cu un partid desprins din propria sa grupare, Hlas, dar și cu formațiunea naționalistă, Partidul Național Slovac (SNS).
În pregătirea învestirii, președinta Čaputová, fostă activistă ecologistă, a respins numirea ca ministru al mediului a politicianului naționalist Rudolf Huliak. El nu crede în încălzirea globală, este vânător pasionat și vrea stârpirea urșilor și lupilor în Slovacia, considerându-i instrumentele Bruxellesului în încercarea de a distruge satul slovac.
SNS a cedat și i-a propus președintei alt candidat, pe care ea l-a acceptat.
Încă un Orban?
În discursul de la ceremonia învestirii noului guvern, președinta Čaputová și-a exprimat speranța că el nu va pune sub semnul întrebării atașamentul Slovaciei față de valorile transatlantice și va respecta drepturile și convingerile tuturor slovacilor, nu doar ale celor care au votat cu Smer și aliații lui.
Comentariile din presa europeană de după victoria lui Fico în alegeri au atras atenția că el ar putea deveni un aliat al premierului ungur Viktor Orban în promovoarea unor politici anti-liberale, pro-ruse și anti-ucrainene în UE.
Fico a insistat după victorie că nu pune în discuție locul țării sale în UE, dar a sugerat că nu-și va schimba poziția de respingere a înarmării Ucrainei, un punct în care concepțiile sale converg cu ale lui Orban.
Victoria opoziției pro-europene din Polonia în dauna naționaliștilor care s-au certat cu Bruxellesul vreme de 8 ani, la alegerile din 15 octombrie, reduce riscul apariției unui bloc eurosceptic și antiliberal în centrul Europei și ar putea influența și comportamentul slovacului Fico, considerat un pragmatic.
Presa liberală slovacă scrie că un scop la care Fico nu va renunța ușor va fi oprirea anchetelor de corupție care îi vizează unii aliați. În campanie, el a acuzat poliția că le-ar crea dosare politice și a promis că va pune capăt investigațiilor, odată ajuns la guvernare.
### Vezi și... ### Victoria lui Fico în Slovacia nu este o veste bună nici măcar pentru cei care l-au votat (Marína Gálisová, jurnalistă)