Decizia autorităților de a condiționa accesul în școli, de la 1 septembrie, doar pentru profesorii care pot demonstra că sunt complet vaccinați împotriva COVID-19, a provocat nemulțumirea dascălilor neimunizați. Soluția de compromis propusă: testarea cadrelor didactice o dată la două săptămâni, pe proprii bani, a fost criticată de dascăli prin intermediul sindicatelor, care au cerut revizuirea deciziei, insistând că ar fi în contradicție cu legile naționale. În ce măsură ar putea primarii din localități să decidă de-sine-stătător cum se vor desfășura orele în instituțiile școlare?
Your browser doesn’t support HTML5
Edilii locali au mâinile legate când e vorba de deciziile luate de Comisia națională de sănătate publică, precizează primarul orașului Ialoveni, Sergiu Armașu.
### Vezi și... ### Inga Pasecinic: „Poate este cazul să introducem anumite condiționări” pentru cei nevaccinațiE adevărat că la nivel local există comisii teritoriale ce au în vizor pandemia de Covid-19, doar că hotărârile luate de acestea nu au prioritate în fața celor emise de Comisia de la nivel național. Prin urmare, spune primarul de Ialoveni, autoritățile locale sunt obligate să se conformeze deciziei de a începe orele la 1 septembrie cu prezența fizică, inclusiv să țină cont de măsurile ce-i vizează pe dascălii neimunizați.
Nu știu ce ar putea să-și asume primarul respectiv, dar asta va fi contrar legislației în vigoare
Sergiu Armașu atrage atenția că, la nivel local, comisiile teritoriale ar putea cere, cu titlu de recomandare, ca membrii Comisiei naționale să le permită desfășurarea anumitor acțiuni în funcție de gradul de infectare în fiecare localitate în parte: „Noi ne conformăm Comisiei naționale de la nivel central și în nici într-un caz, niciun primar, pe oricare l-ați întreba, nu va spune altfel. Nu știu ce ar putea să-și asume primarul respectiv, dar asta va fi contrar legislației în vigoare. Comisia de sănătate publică națională când a luat decizia că lecțiile se vor desfășura în toate instituțiile de învățământ, noi ne vom conforma. Am putea la nivel local să convocăm aceste comisii și să propunem către Comisia națională să scoată restricțiile pentru că la noi nu-i cod roșu, este cod verde, și în asemenea situații Comisia ar putea lua în calcul cererea noastră și să permită anumite acțiuni.”
Autoritățile sanitare au decis că de la 1 septembrie, orele în școli vor avea loc cu prezența fizică a elevilor și profesorilor, iar dascălii neimunizați vor trebui să prezinte, o dată la două săptămâni, un test negativ la Covid-19 sau dovada că au trecut prin boală pe parcursul ultimelor trei luni. Decizia a fost criticată mai ales de Federația Sindicală a Educației și Științei care, prin vocea președintelui, Ghenadie Donos, a declarat că profesorii nu sunt împotriva înăspririi măsurilor de siguranță, dar că nu sunt de acord să plătească din propriul buzunar pentru teste. O soluție ar fi acoperirea cheltuielilor din contul asigurării medicale, ne-a spus Ghenadie Donos.
### Vezi și... ### Ghenadie Donos: Incertitudini la început de an școlar„Toți sunt înțelegători și înțelegem intențiile bune, dar aceste fraze, cum ar fi „din cont propriu pentru lumea care nu vrea” te cam pun pe jar și, desigur, ar putea să provoace tensiuni sociale, însă noi am dori să mergem la dialog, să rezolvăm întrebările pe calea dialogului social, nu prin acțiuni de stradă sau alt gen de acțiuni. Noi, desigur, ne-am dori ca dialogul să aibă loc și să fim auziți, dar vă spun că nu am văzut niciun mesaj de susținere a propunerilor respective, dar numai mesaje care ne îndeamnă să apărăm drepturile salariaților. Și asemenea mesaje sunt foarte multe.”
Datele cu care operează Ministerul Sănătății, arată că de la localitate la localitate, rata vaccinării în rândul profesorilor variază între 40 și 60 la sută. Mult prea puțin pentru a minimiza riscul infectării în școli, a spus ministra Ala Nemerenco în cadrul unui amplu interviu de marți seara, de la postul public de televiziune. În ce privește posibilitatea achitării din banii publici a cheltuielilor pentru testarea profesorilor, ministra Sănătății a precizat că o asemenea soluție nu se ia în calcul:
### Vezi și... ### Conflict între Ministra Sănătății și sindicatele din învățământ (Radio Chișinău)„Ar trebui să umblăm la contribuția fiecăruia ca să plătim aceste teste. Vă rog, faceți un calcul matematic și o să vedeți câte zeci de milioane avem nevoie de un singur exercițiu. Cei care se referă la dreptul pedagogilor de a avea aceste teste gratuite, deci, ar trebui să consulte dacă fiecare cetățean, în special cei care s-au vaccinat, doresc să se împartă din bucata lor ca să întrețină la fiecare două săptămâni aceste testări de zeci de milioane de lei din contul statului. Mai mult decât atât, persoana care refuză să se vaccineze, își asumă risc, deci, este o asumare proprie.”
Autoritățile sanitare au revăzut și rata de vaccinare recomandabilă pentru ca procesul educațional să se desfășoare în siguranță. Astfel, se cere atingerea pragului de 95 % de imunizare în rândul angajaților din învățământ, inclusiv a personalului auxiliar.