Pregătiri pentru invazia la sol? Armata israeliană ordonă civililor să evacueze orașul Gaza

Orașul Gaza este cuprins de flăcări după un atac aerian israelian, 12 octombrie 2023.

Armata israeliană a cerut vineri sutelor de mii de civili care trăiesc în orașul Gaza să evacueze orașul. Unii văd în asta un indiciu că se pregătește ofensiva terestră.

Națiunile Unite a declarat că Israelul a avertizat că dorește evacuarea tuturor celor 1,1 milioane de oameni din partea de nord a Fâșiei Gaza.

Directiva militară, dată în a șaptea zi de război după sângerosul atac Hamas asupra Israelului, le ordonă pe locuitorii orașului Gaza să se refugieze în sud, în Fâșia Gaza, un teritoriu îngust de coastă. În directiva Israelului se spune că militanții Hamas s-au ascuns în tunelurile de sub oraș. „Această evacuare este pentru propria dumneavoastră siguranță”, a spus armata israeliană, într-un manifest care a fost distribuit în orașul Gaza.

Toate acestea dau de înțeles că ar putea urma o ofensivă terestră, deși armata israeliană nu a confirmat încă așa ceva. Joi, comandanții armatei au afirmat că sunt în pregătire, dar că încă nu a fost luată nicio decizie.

Ordinul de evacuare pentru tot nordul Gazei se aplică și personalului ONU și sutelor de mii de oameni care s-au adăpostit în școli și în clădirile ONU de când Israelul a lansat atacuri aeriene non-stop sâmbătă.

„ONU consideră că este imposibil ca o astfel de dislocare de populație să aibă loc fără consecințe umanitare devastatoare”, a afirmat purtătorul de cuvânt ONU Stephane Dujarric. „ONU face un apel ferm pentru ca orice ordin de acest gen, dacă este confirmat, să fie anulat, pentru a evita ceea ce ar putea transforma ceea ce este deja o tragedie într-o calamitate umanitară”, a adăugat el.

Ce este Fâșia Gaza?

  • Fâșia Gaza, enclavă situată între Israel, Egipt și Marea Mediterană, este una dintre cele mai dens populate zone din lume.
  • Are aproximativ 10 kilometri lățime și 41 de kilometri lungime.
  • Populația enclavei este estimată la puțin peste două milioane de oameni, ceea ce înseamnă o medie de aproximativ 5.500 de oameni pe kilometru pătrat. În Israel, țară la rândul ei dens populată față de altele, densitatea medie a populației este de aproximativ 400 de persoane pe kilometru pătrat.
  • Israelul a capturat Fâșia Gaza de la Egipt în așa-numitul „Război de șase zile” din 1967.
  • Și-a retras trupele și coloniștii din Gaza în 2005.
  • Fâșia Gaza a ajuns sub controlul organizației extremiste Hamas în 2007, după un scurt război civil cu Fatah, o facțiune palestiniană rivală care este coloana vertebrală a Autorității Palestiniene.
  • Hamas respinge procesul de pace și militează pentru distrugerea Israelului.
  • După ce Hamas a preluat controlul, Israelul și Egiptul au impus o blocadă asupra teritoriului, în vigoare și astăzi.
  • Israelul menține, de asemenea, o blocadă aeriană și navală.
  • Human Rights Watch a definit Gaza drept o „închisoare în aer liber”. Mai mult de jumătate din populația sa trăiește în sărăcie și este în nesiguranță alimentară. Aproape 80% din populație supraviețuiește numai datorită ajutoarelor umanitare.

​(Sursă: CNN, DW)

O criză umanitară iminentă

O ofensivă terestră în Gaza, care este controlată de Hamas și în care populația este înghesuită pe o fâșie de pământ lungă de numai 40 de kilometri ar provoca probabil și mai multe victime de ambele părți în lupte brutale din casă în casă.

Atacul Hamas de sâmbătă și atacurile mai mici care au urmat au ucis peste 1300 de persoane în Israel, inclusiv 247 de soldați – un bilanț de zeci de ani fără precedent în Israel. Bombardamentele israeliene care au urmat au ucis peste 1530 de persoane în Gaza, potrivit autorităților de ambele părți. Israelul spune că aproximativ 1500 de militanți Hamas au fost uciși în Israel și că sute de morți din Gaza sunt membri Hamas. S-au înregistrat mii de răniți de ambele părți.

În timp ce Israelul atacă Gaza din aer, militanții Hamas au lansat mii de rachete asupra Israelului. Pe fondul îngrijorării că luptele s-ar putea răspândi în regiune, presa de stat siriană a raportat că atacurile aeriene israeliene de joi au scos din funcțiune două aeroporturi internaționale siriene.

Posibila ofensivă terestră

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis că va „zdrobi” Hamas după ce militanții au atacat sâmbătă în sudul țării și au masacrat sute de oameni, ucigând inclusiv copii în casele lor și sute de tineri la un festival de muzică.

Pe fondul durerii și cererilor de răzbunare în rândul publicului israelian, guvernul este supus unei presiuni intense pentru a răsturna Hamas, în loc să continue să încerce să-l blocheze în Gaza.

Priveghi pentru Israel în întreaga lume


Fără apă, curent, benzină și alimente

Numărul persoanelor forțate să-și părăsească casele de atacurile aeriene ale Israelului a crescut cu 25% într-o zi, ajungând la 423 de mii dintr-o populație de 2,3 milioane, a anunțat joi ONU.

Joi, armata israeliană a măcinat Fâșia Gaza cu lovituri aeriene, pregătindu-se pentru posibila invazie terestră. Comandanții israelieni au declarat că asediul complet al teritoriului - care i-a lăsat pe palestinieni disperați după alimente, combustibil și medicamente - va rămâne în vigoare până când militanții Hamas vor elibera cei aproximativ 150 de ostatici luați în timpul incursiunii lor macabre din weekend.

Vizita-surpriză a secretarului de stat Antony Blinken și transporturile de arme americane au încurajat Israelul să continue represaliile în Gaza după atacul Hamas asupra civililor și soldaților, chiar dacă grupurile internaționale de ajutorare au avertizat asupra agravării crizei umanitare.

Israelul a oprit livrările de produse de primă necesitate și de electricitate către cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza și a împiedicat aprovizionarea din Egipt.

„Niciun întrerupător de electricitate nu va fi deschis, niciun robinet nu va fi deschis și niciun camion cu combustibil nu va intra până când ostaticii israelieni nu se vor întoarce acasă”, a declarat ministrul israelian al Energiei, Israel Katz, pe rețelele de socializare.

Locotenent-colonelul Richard Hecht, un purtător de cuvânt al armatei israeliene, le-a spus joi reporterilor că forțele „se pregătesc pentru o manevră terestră” în cazul în care liderii politici vor ordona una.