Linkuri accesibilitate

Israelul ridică „un zid de fier” la granița cu Gaza


Militari israelieni în alertă, în orașul sudic Așkelon, în apropierea Fâșiei Gaza, Israel, 10 octombrie 2023.
Militari israelieni în alertă, în orașul sudic Așkelon, în apropierea Fâșiei Gaza, Israel, 10 octombrie 2023.

Armata israeliană a declarat că a recuperat cadavrele a peste 1.500 de luptători Hamas în interiorul Israelului și, în cea mai mare parte, a „securizat” granița cu Fâșia Gaza.

În noaptea de luni spre marți, atacurile aeriene intense ale armatei israeliene (IDF) au distrus mare parte din infrastructură și au forțat strămutarea a mii de oameni în Gaza.

Un purtător de cuvânt IDF a declarat că la granița cu Gaza se ridică acum „un zid de fier” de tancuri și elicoptere. Cum Israelul a chemat încă de duminică sub arme în jur de 300 de mii de rezerviști, se înmulțesc speculațiile că s-ar pregăti o invazie terestră a enclavei palestiniene.

Armata israeliană a declarat marți că milițiile Hamas „nu mai au unde să se ascundă” în Gaza, pentru că forțele sale aeriene lansează atacuri intense, odată la patru ore.

„O să-i lovim, oriunde sunt”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari, la un briefing.

De luni, Israelul a impus un „asediu total”, sistând alimentarea cu apă, carburanți și alimente a Fâșiei Gaza.

Ce este Hamas și ce scopuri urmărește?

  • Hamas este un grup militant islamist palestinian, cu o ramură politică și o ramură armată.
  • Nu recunoaște statul Israel și, conform propriilor declarații, vrea să-l distrugă.
  • Uniunea Europeană, Statele Unite și unele state arabe clasifică Hamas drept organizație teroristă.
  • Hamas a fost fondat la sfârșitul anilor 1980, în opoziție cu Organizația pentru Eliberarea Palestinei a fostului președinte al Autorității Naționale Palestiniene, Yasser Arafat.
  • Fâșia Gaza a ajuns sub controlul Hamas în 2007, după un scurt război civil cu Fatah, o facțiune palestiniană rivală care este coloana vertebrală a Autorității Palestiniene.
  • De atunci, Hamas controlează Fâșia Gaza, în timp ce Autoritatea Palestiniană, dominată de partidul Fatah, guvernează teritoriile parțial autonome din Cisiordania.
  • Hamas este o organizație umbrelă pentru diverse facțiuni militare, inclusiv Brigăzile Qassam, care au organizat numeroase atacuri și atentate sinucigașe împotriva Israelului în ultimii ani.
  • Hamas are, de asemenea, un partid politic și organizații de ajutorare.
  • Israelul și Organizația pentru Eliberarea Palestinei au inițiat procesul de pace de la Oslo în 1993, când s-au recunoscut reciproc. Hamas respinge acest acord istoric și continuă să organizeze atacuri teroriste pe teritoriul israelian.

(Sursă: DW, Reuters)

Într-un discurs televizat, luni seara, premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a angajat să „elimine teroriștii” încă prezenți în Israel și a mulțumit Statelor Unite pentru „sprijinul fără echivoc”.

Sprijin american pentru Israel

Statele Unite au confirmat că primul lot de ajutoare militare „este în drum” spre Israel.

„Suntem pregătiți că vor fi cereri suplimentare de asistentă de securitate pentru Israel, pe măsură ce continuă luptele”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe. „Ne vom asigura că le vom satisface cât de bine și cât de repede putem.”

La Washington nu s-au dat detalii despre volumul ajutorului militar cerut de Israel, dar un oficial de la Pentagon a declarat agenției Associated Press (AP) că cererile israeliene vor avea prioritate și că se caută deja, prin stocurile armatei americane, rezerve pentru a le trimite în Israel.

La Washington, luni noapte, Casa Albă a fost iluminată în culorile naționale israeliene, în semn de solidaritate.

Crește bilanțul victimelor de ambele părți

Presa israeliană relatează că luptătorii Hamas au ucis aproximativ 900 de persoane în Israel în timpul incursiunii care a început pe 7 octombrie.

Marți, 10 octombrie, ambasada Israelului în Statele Unite punea această cifră la peste 1.000. Într-o postare pe rețelele de socializare, ambasada mai spune că peste 3.418 de persoane au fost rănite.

Ministerul Sănătății din Gaza a estimat că de sâmbătă, numărul victimelor palestiniene se ridică la cel puțin 770 de morți și 4.000 de răniți . Tot de sâmbătă, cel puțin 18 persoane ar fi fost ucise și 100 rănite în Cisiordania, informează autoritățile palestiniene.

Agenția ONU pentru refugiații palestinieni a declarat că peste 187.000 de persoane au fost strămutate în Fâșia Gaza. Se așteaptă ca numărul refugiaților să crească. ​

Ce este Fâșia Gaza?

  • Fâșia Gaza, enclavă situată între Israel, Egipt și Marea Mediterană, este una dintre cele mai dens populate zone din lume.
  • Are aproximativ 10 kilometri lățime și 41 de kilometri lungime.
  • Populația enclavei este estimată la puțin peste două milioane de oameni, ceea ce înseamnă o medie de aproximativ 5.500 de oameni pe kilometru pătrat. În Israel, țară la rândul ei dens populată față de altele, densitatea medie a populației este de aproximativ 400 de persoane pe kilometru pătrat.
  • Israelul a capturat Fâșia Gaza de la Egipt în așa-numitul „Război de șase zile” din 1967.
  • Și-a retras trupele și coloniștii din Gaza în 2005.
  • Fâșia Gaza a ajuns sub controlul organizației extremiste Hamas în 2007, după un scurt război civil cu Fatah, o facțiune palestiniană rivală care este coloana vertebrală a Autorității Palestiniene.
  • Hamas respinge procesul de pace și militează pentru distrugerea Israelului.
  • După ce Hamas a preluat controlul, Israelul și Egiptul au impus o blocadă asupra teritoriului, în vigoare și astăzi.
  • Israelul menține, de asemenea, o blocadă aeriană și navală.
  • Human Rights Watch a definit Gaza drept o „închisoare în aer liber”. Mai mult de jumătate din populația sa trăiește în sărăcie și este în nesiguranță alimentară. Aproape 80% din populație supraviețuiește numai datorită ajutoarelor umanitare.

​(Sursă: CNN, DW)

Vagi negocieri pentru un armistițiu

Ali Barakeh, un membru al conducerii Hamas în exil la Beirut, a declarat pentru Associated Press că gruparea este pregătită pentru un război lung, dar un alt înalt reprezentant Hamas a declarat pentru postul de televiziune Al Jazeera că gruparea islamistă ar fi dispusă să discute un eventual armistițiu cu Israelul, acum că „și-a atins țintele”.

Luni însă, tot Hamas amenința că va începe să execute câte un ostatec pentru fiecare atac aerian israelian lansat fără avertizarea în prealabil a locuitorilor din Fâșia Gaza.

Numărul ostatecilor luați de Hamas din Israel în prima zi a incursiunii este estimat la circa 100 - civili (femei, copii, oameni în vârstă), dar și militari. Ostatecii sunt ținuți în Gaza.

Ministerul de Externe din Qatar informa luni, 9 octombrie, că s-ar afla în negocieri cu Hamas și oficiali israelieni, inclusiv cu privire la un potențial schimb de prizonieri. Niciuna din părți nu a confirmat discuțiile.

Qatarul, cu asentimentul Israelului, este unul din principalii donatori de ajutoare umanitare pentru palestinienii din Gaza.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG